Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A lustaság dicsérete

2020. január 17. 15:05
Napok óta küzdök, hogy végre kitaláljam a cikkem témáját és ne az utolsó pillanatra csússzon a munka. A megoldás persze akkor érkezik, amikor elengedem az egészet és inkább egy könyvvel lustán hátradőlök.

Ismerős? Valószínűleg. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy valamit görcsösen akartunk, de nem működött. Hogy kitaláltuk, mostantól minden megváltozik, többé nem fecséreljük el az időnket és nem halasztgatjuk a dolgokat, hanem idejében nekiállunk, hogy aztán utána büntetlenül pihenhessünk. Vagy éppen, szigorúan betartva a szabályokat, átállunk az egészséges életmódra és lefogyunk, no meg persze többet rendszeresen edzünk. Év elején elég gyakoriak az ilyen jelenetek is.

Ahogy általában azok is, amikor legszívesebben dühödten söpörnénk végig a környezetünkön, mint egy hurrikán, mert minden kínszenvedés, vér és verejték ellenére az erőfeszítéseinket nem koronázza siker. Úgyhogy feladjuk. És néha nagyon jól tesszük. Mert néha a legtöbb, amit tehetünk, hogy engedünk a lustaság csábításának.

Furán hangozhat ez, hiszen azt tanultuk, hogy az életben a produktivitás visz előre. A társadalom a cselekvő embereket szereti, akik mindig időben elvégzik a munkájukat, akiknél mindig tip-top a lakás, és akik szabadidejükben sem csak a kanapén fekszenek, hanem lehetőleg hegyeket mozgatnak meg. Elvégre is, a lustaság főben járó bűn. Benne van a Bibliában.

De az is, hogy a hetedik napon még Istennek is meg kellett pihennie, uram bocsá, egy kicsit lustálkodnia. És épp ezt várja el tőlünk emberektől is. A tudomány pedig azóta kimondta, hogy ezt nemcsak a hetedik napon tehetjük meg, hanem adott esetben máskor is.

A lustaság ugyanis, az unalommal karöltve, olykor meglehetősen gyümölcsöző lehet. Kutatók szerint, amikor nem csinálunk semmit, céltalanul töltjük el az időnket, azaz a figyelmünk pihen, az elménk elkezd össze-vissza kalandozni – a múltban, a jelenben és a jövőben – ami rendkívül serkentőleg hat a kreativitásunkra. A legjobb ötleteink általában pont ilyenkor születnek meg: amikor látszólag nem csinálunk semmi lényegeset, vagy valami olyat, amit már rutinból végzünk és nem igényel különösebb fókuszáltságot – sétálunk, a reggeli kávét szürcsöljük, felnőtt színezőt töltünk vagy csak az ágyon fekve, zenét hallgatva álmodozunk.

Én például megfigyeltem magamon, hogy az ihlet rendszerint mosogatás vagy a zuhany alatt talál meg – magyarán, egyszerű, gondolkodást nem igénylő rutinfeladatok közben. Vagy, amikor hosszas és látványos szenvedés után sarokba hajítom az aktuális feladatot, hogy majd később megcsinálom, de tovább nem kínzom magam, inkább megnézek egy filmet. Aztán persze eltelik másfél óra, és ta-dam, egyszer csak fellobban a szikra.

De a lustaság nem csak akkor jöhet jól, ha kreatívabbak szeretnénk lenni. Jó tíz éve, hogy olvastam egy cikket egy hölgyről, aki évekig próbált meg lefogyni, mindenféle diéta segítségével, persze sikertelenül. Aztán amikor hagyta a fenébe az egészet, és egész egyszerűen ette azt, amit megkívánt és ami jól esett a szervezetének, és nem azon kattogott egyfolytában az agya, hogy mit nem szabad és mit nem, rohamtempóban elkezdtek leolvadni róla a kilók. Nem állítom persze, hogy ez lenne az ideális módszer az egészséges életmódhoz, mindenesetre annyi igaz, hogy az állandó megfeszítettség még nem feltétlenül vezet eredményre.

Gondoljunk csak a jin-jang elméletre: az egyik oldal csak a másik részletével lesz teljes. Az izmoknak is kell a pihenés egy fárasztó edzés után, hogy utána ismét fel tudjunk állni a futópadra. Ahogy a munkában sem lehet mindig 100%-on teljesíteni, és magunkra is kell gondolni, különben kiégés lesz a vége.

Szóval olykor igenis teret engedhetünk a lustaságnak, és szabad bűnözni. Persze némi keret és egészséges mérték felállítása nem árt, különben ugyanúgy kontraproduktív lesz a dolog.

Bertalan Melinda
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.