Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Brüsszelben is lobbizik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2020. január 30. 12:15
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete évindító sajtótájékoztatóján a tavalyi év eredményei mellett a jövőbeni tervekről is szó esett. A sertéspestis ellenni védekezés és a fiatal gazdák támogatása kiemelt figyelmet kap.

Sövényházi Balázs a NAK Veszprém megyei elnöke a csütörtök délelőtti évértékelő sajtótájékoztatón három terület jelölt meg, amelyek köré szerveződik a kamara tevékenysége: agrárgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés.

Elmondta, hogy a kamarai tagság ezeken a területeken belül számos előnnyel jár a gazdáknak, de hozzátette, hogy ezen kívül is arra törekednek, hogy változatos programokkal, folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal segítsék a gazdálkodókat.

Sövényházi Balázs a NAK megyei elnökeSövényházi Balázs a NAK megyei elnöke

Ennek érdekében igyekeznek szoros kapcsolatot ápolni a különböző hatóságokkal és a kormányhivatallal is. Az elnök kiemelte, hogy elsődleges célja ezeknek a partnerségeknek az, hogy segítsék a gazdákat a jogszabályi környezetben való eligazodásban. A tapasztalatok alapján pedig mind a hatósági, mind pedig a gazdák oldaláról pozitívak a visszajelzések.

A gazdák is érzékelik, hogy nem a büntetések kiszabása a cél, hanem a tájékoztatás, hogy mindenki szabályosan és eredményesen tudja végezni a munkáját, a NAK-nak pedig összekötő szerepe van ebben – tette hozzá Sövényházi Balázs.

A tájékoztatás különösen fontos, ennek érdekében pedig különböző fórumokat, expókat szerveztek és kiadványokat készítettek.

A Bakony Expo az egyik legfontosabb rendezvénye a helyi termelőknek és gazdáknak minden évbenA Bakony Expo az egyik legfontosabb rendezvénye a helyi termelőknek és gazdáknak minden évben

A gazdálkodók mellett igyekeznek nagyobb figyelmet szentelni azokra a fiatalokra is, akik ezt az életpályát tervezik választani maguknak. Immáron két éve tart a Fiatal Gazda Klubok program, ahol kifejezetten a jövő generációját szeretnék segíteni.

Az eseményen szóba került a manapság komoly fenyegetést jelentő afrikai sertéspestis megelőzése is. Ennek érdekében már 2018-ban elindították azt a monitoring rendszert, ami kifejezetten erre a fenyegetésre hivatott választ adni folyamatos tájékoztatással a gazdák irányába.

Előretekintve Sövényházi Balázs kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara folyamatosan jelen van Brüsszelben is, jelenleg elsődleges céljuk, hogy a hamarosan életbe lépő új hétéves uniós programozási ciklusban minél nagyobb támogatás jusson el a magyar gazdákhoz.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.