Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dr. Pósfai Mihály kapta a Polinszky-díjat

2020. február 6. 13:23
A Pannon Egyetem oktatója, a korábban többek között Széchenyi-díjjal is kitüntetett geológus korábban úttörő eredményeket ért el az ásványtani kutatás területén.

A Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által alapított Polinszky-díjat egy olyan személy kaphatja meg minden évben, aki műszaki, természettudományos vagy gazdasági területen kiemelkedő érdemeket szerzett Veszprémben. Az elismerést idén dr. Pósfai Mihály, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének oktatója vehette át Porga Gyula polgármestertől a Mérnöki Kar diplomaátadó ünnepségén.

Dr. Pósfai Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett geológus diplomát, majd ugyanitt PhD fokozatot ásványtan tudományágban. Akadémiai doktori címet 2004-ben kapott. A Magyar Tudományos Akadémia Nanoásványtani Munkabizottságának, valamint Veszprémi Területi Bizottságának elnöke, tagja az MTA Geokémia, Ásvány- és Kőzettani Tudományos Bizottságának, a Magyar Mikroszkópos Társaságnak és az Amerikai Ásványtani Társaságnak egyaránt. Kutatásait több tudomány határterületén végzi. Legfontosabb kutatási eredményeit a légköri aeroszol részecskék mikroszerkezetének vizsgálata, a baktériumok mágneses nanokristályai képződésének és szerkezetének leírása terén érte el. Nemzetközileg jelentős tudományos munkája mellett aktívan részt vesz szűkebb közössége társadalmi életének szervezésében is. Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa, így többek között az Európai Ásványtani Egyesület kutatói kiválóság díját, a Magyar Tudományos Akadémia „Akadémiai díját”, Veszprém Megyei Prima díjat, Szent- Györgyi Albert díjat, valamint Széchenyi- díjat is magáénak tudhat.

A díjazottal korábban, a Széchenyi-díj átvételének idején mi is készítettünk egy interjút munkásságáról.

Kapcsolódó cikk
’Az új felismerések hajtanak’
„Úgy tekintek erre a díjra, mint egy előlegre: bízom benne, hogy tudok még olyan eredményeket letenni az asztalra, amelyek igazolják, nem vagyok érdemtelen rá” – mondja Dr. Pósfai Mihály, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének oktatója, akivel Széchenyi-díja apropóján beszélgettünk.
vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.