Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Novák Katalin: ma már becsülete van a nagycsaládosoknak

2020. február 13. 18:57
Korábban furcsán néztek a nagycsaládosokra, ma már becsületük van. A kormány nem kényszerít gyerekvállalásra, de ha valaki szülővé válna, maximálisan támogatják a törekvést- mondta Novák Katalin államtitkár csütörtök este Veszprémben.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtök este tartott előadást a Padányi Katolikus Iskolában. A politikus a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) meghívására érkezett Veszprémbe.

A programon Novák a családtámogatás európai összehasonlításáról beszélt, kihangsúlyozva, hogy a jelenlegi Európában is kiemelkedő magyar családtámogatási rendszer elképzelhetetlen lenne egy politikailag és gazdaságilag stabil ország nélkül. „Németország nagy és erős, de politikailag instabil mert nagykoalícióban működik”- utalt a héten kialakult türingiai helyzetre, ami szerinte olyan, mintha a Fidesznek a baloldallal kellene kormányoznia.

Emlékeztetett arra, hogy a 2002-2010 közötti kormány elvette a gyes harmadik évét, megszüntette a szocpolt, és nem volt semmiféle családi adókedvezmény vagy otthonteremtési program. „Akkoriban a három gyermekes családi adókedvezmény havi 4 ezer forint volt, ma 99 ezer. Akkor elvették a magyar fiatalok hitét, hogy családot alapítsanak”. Novák szerint ezt kellett és kell ma újraépíteni, hogy érdemes családot alapítani.

Gender emoticonok és melegszálas filmek

Novák szerint nem normális az, hogy a fiatalokat filmeken és emoticonokon keresztül azonos neműek házasságára tanítják a nagy elfogadás nevében. Példaként említette, hogy míg a közösségi oldalakon számos olyan hangulatjel van, melyen két azonos nemű szereti egymást vagy közös gyermekük van, addig például nincs kerekesszékes vagy cukorbetegséggel élő inzulinos emoticon, pedig belőlük valószínűleg jóval több él- hívta fel a figyelmet, miközben hangsúlyozta azt is, hogy konzervatívként tartózkodik attól, hogy másokat minősítsen, ám a „másik oldal” jóval hamarabb bélyegez meg embereket. „Ezek ugyan apróságnak tűnnek, de a mai fiatalok hétköznapjaiban benne van”-mondta.

Állítása szerint nemes küzdelmet vívnak 2010 óta, hisz már az Alaptörvényben definiálták a családot és a jogszabályok is a hagyományos családmodell képét erősítik.

Ma már becsülete van a nagycsaládosoknak

Az államtitkár szerint az elköteleződés és a gyermekvállalás ma az egyik legnehezebb döntés a fiatalok életében, a kormány ma a családtámogatásokkal ezeken kíván enyhíteni. „Ma már nem kell a semmire gyereket vállalni, hisz számos kedvezményt, hitelt és támogatást kínálunk. Korábban szinte semmi nem volt”- mondta Novák, aki szerint ennek ellenére nem az anyagi rész a legfontosabb, hanem az a családbarát mentalitás, amit támogat a kormány. Ma számos szabadidős program és intézkedés is ezt hangsúlyozza.

„Korábban furcsán néztek a sokgyerekesekre, ma már becsületük van”-

fogalmazott, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nincs kényszer, mindenki annyi gyereket vállal, amennyit szeretne. Ha valaki szülővé válna, támogatni szeretnék, hisz a következő generációba való befektetésben látják Magyarország jövőjét. „Megvan a választási lehetőség, a döntést támogatjuk. A magyar családtámogatási rendszer nemzetközileg is kiemelkedő, vezető szerepet tölt be, hisz annyi fajtája van a családok segítésének, amire nincs példa. Ahogy arra se, hogy egy kormány ennyire a zászlajára tűzze a családok segítését ”-mondta.

Van eredmény?

Novák az eredményekről szólva azt emelte ki, hogy Magyarországon ma reneszánszát éli a házasságkötések száma, hisz például tavaly kétszer többen kötöttek házasságot, mint 2010-ben és a házasságkötések száma harminc nem látott mértékben nőtt tavaly. Ez összefüggésben lehet a babaváró támogatással is. Nagy eredmény az is, hogy mára több mint százezer család igényelte a tavaly júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A demográfiai mutatók pozitív irányba mozdultak el az elmúlt években, így szerinte van ok reménykedni, hogy Magyarország képes lesz a demográfiai népesedési krízisből kilábalni.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.