Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
10°C

Hamlet a Pannon Várszínházban

2020. február 14. 16:13
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.

Már több mint négyszáz éve nem él Shakespeare; művei viszont kicsit sem idejétmúltak, sőt, kimondottan aktuálisak lehetnek. A szóban forgó Shakespeare-mű – talán nem túlzás kijelenteni -, a legismertebbje az angol drámaírónak. Egyáltalán nem lerágott csont, a színházak újra és újra előveszik, hiszen örökérvényűsége miatt mindig lehet új dolgokról beszélni a tragédia kapcsán.

A veszprémi közönség Szelle Dávidot láthatja a címszerepben, aki – ahogy azt már megszokhattuk – rendkívül pontos és hiteles színészi játékával járja be a karakterben rejlő végleteket. Ahogy a művész, kérdésünkre fogalmazott: „Amikor kiderült, hogy a címszerepet játszom, össze szorult a gyomrom, hiszen Hamletet eljátszani hatalmas felelősség, ugyanakkor egyfajta mérföldkő is. Ebben a figurában nagyon sok minden lejátszódik, a színésznek egy rendkívül színes palettát kell felmutatnia. Ezért is nagyon jól esett, hogy Vándorfi László rám gondolt a szerep kapcsán.”

Arról, hogy mi jelentette a legnagyobb kihívást, a következőket mondta:

„Nehéz és nagyon éles érzelmi váltásokat rejt a szerep: Hamlet az egyik érzelmi állapotból hirtelen átmegy egy másikba, gyakorlatilag a másodpercek töredéke alatt.”

Hogy miként lehetséges Hamlet karakterét színészileg felépíteni, arról Dávid így mesélt: „Természetesen a hasonlóan nagy volumenű szerepeknél – főként ahol a drámai vonal ilyen erőteljesen megmutatkozik –, próbálom saját élettapasztalatból és élményből felépíteni. Vagyis igyekszem Szelle Dávid vívódásait Hamlet vívódásaira áthelyezni. Hamlet tisztán látja, hogy amiben él, az – enyhén szólva – nem az igazi. De nem hódol be, hanem meg akarja buktatni a rendszert még akkor is, ha pontosan tudja, belehal.”

Dávid fiatal kora ellenére számos nagyvolumenű hőst eljátszott már. Amikor arra kérdeztünk rá, hogy ebben a próbafolyamatban mit tanult saját magáról, a következőt mondta: „A mai napig küzdök az önbizalom kérdésével, főként annak egyfajta hiányával. Két nappal ezelőtt viszont – éppen a Hamlet kapcsán – egy kisebb áttörést éreztem ezzel kapcsolatban. Megnyugodni persze nem lehet, hiszen az sem lenne jó, de úgy érzem, egy kicsit stabilabb lábon áll a színészi kvalitásom.”

Az előadásról és annak időpontjairól bővebben itt olvashat! 

Galéria
Hamlet a Pannon Várszínházban
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az irodalmi szalon és a színház találkozása Pannon Várszínház Az irodalmi szalon és a színház találkozása A Pannon Várszínház évados előadásain kívül új szolgáltatással is kedveskedik nézőinek. 2024. október 22. 14:46 Egyre népszerűbb a veszprémi zenekar, a Valami Ulpius kultúra Egyre népszerűbb a veszprémi zenekar, a Valami Ulpius Csupán két éve zenélnek együtt, de már játszottak a Gyárkert közönségének az Elefánt előtt. A Valami Ulpius egy ízig-vérig veszprémi zenekar, tagjai sokunknak ismerősek lehetnek, hiszen a város zenei és kulturális életében eddig is jelen voltak. Varga Richárd, Kéri Márk és Károlyi Péter hármasa nem azt a hangulatot hozza, amit elsőre hinnénk. De vajon mi áll a zenekar szellemisége mögött, hogyan született a formáció, és milyen célokkal? Ennek jártunk utána, az együttes pedig állt rendelkezésünkre… 2024. október 22. 15:04 Módri Györgyi vehette át a Cholnoky-díjat kultúra Módri Györgyi vehette át a Cholnoky-díjat Magas színvonalú előadó-művészeti tevékenysége, valamint Veszprém város művészeti értékeinek létrehozása, megőrzése és a helyi közművelődés és közösségépítés területén végzett példaértékű szakmai munkája elismeréseként Módri Györgyi részére Cholnoky-emlékdíjat adományozott a város közgyűlése. 2024. október 22. 13:11 Peregtek a filmkockák Veszprémben kultúra Peregtek a filmkockák Veszprémben A jubileum ünnepén túl dokumentációs közvetítőszerepe tette igazán értékessé és érdekessé a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) veszprémi filmklubjának október 17-i vetítéseit. 2024. október 21. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.