Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A digitális kutatásról tartottak előadást a Pannon Egyetemen

2020. február 25. 20:29
Az eseményt az intézmény Társadalomtudományi Intézete hirdette meg, hogy a hallgatókhoz közelebb hozza a már-már elkerülhetetlen online kutatás témakörét, és eligazítsa az érdeklődőket a digitális kutatás világában.

A téma körbejárására két szakembert hívtak meg, Czetz Balázs, székesfehérvári levéltárigazgatót, valamint Szűts István Gergely, veszprémi főlevéltárost. Előbbi főként az írásos források alkalmazásáról beszélt, bemutatva azokat az online oldalakat, amelyek szóba jöhetnek egy-egy kutatás során.

András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatójaAndrás Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója

Természetesen nem csupán arról az anyaggyűjtésről beszélünk, amely adott esetben egy disszertáció megírásához szükséges, hanem saját családunk múltját is felfedezhetjük, hiszen onnantól kezdve, hogy oklevelek, hagyatéki ügyek fellelhetők, sőt, dátumokra és nevekre is rá lehet keresni, szinte dokumentálva van a múltunk. Az írásos és képes források mellett Czetz Balázs bemutatta a Hungaricana közgyűjteményi portált is, melyben végig követhetjük például Budapest változásait a 18. század végétől a 20. század közepéig.

Czetz BalázsCzetz Balázs

Szűts István Gergely főként a vizuális források rejtelmeibe avatta be a hallgatókat, így képeslapokat, fotókat, sőt, sportigazolványokat mutatott bizonyos adatbázisokból. Szűts kutatási területe egyébként a Herendi Porcelánmanufaktúra története, amelyből doktori disszertációját is írta. Mint mondta, nemzetközi adatbázisokat vizsgálva tudott még közelebb kerülni az témához.

Amikor megkérdeztük, hogy a dokumentálások során mi a helyzet a személyiségjogokkal, a következőket mondta: „bizonyos törvények szabályozzák a születéssel, a házassággal és a halálozással kapcsolatos dokumentumkiadást, hiszen a személyiségjogok védelme miatt megjelenik az anonimizálás. Ezt vizsgálva főként a második világháborút követő évek jelenthetnek problémát, hiszen itt még lehetnek érintettek.”.

Kérdésünkre elmondta, ma jórészt az idősebb korosztály vág bele családja történetének felkutatásába, és egyre jobban értenek a számítógépekhez, így nem a hagyományos módszer alapján kutatnak, ahogy régen, amikor az ember vonatra szállt, és napokat ült a levéltárban.

Szűts különösen fontosnak tartja az online kutatás oktatását, hiszen a fiataloknak tudniuk kell, hogyan lehet elmélyülni a digitális kutatásban, és, milyen forrásokhoz nyúlhatnak. Elmesélte azt is, ő maga nem kutatja kimondottan családfáját, noha egykor elkezdte nyomozni az egyik – szekszárdi – ágának gyökereit, így megtudta, hogy szegről-végről rokona Babits Mihálynak.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel tartottak konferenciát oktatás A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel tartottak konferenciát A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara 2023. június 21–24. között interdiszciplináris nemzetközi konferenciát rendezett A múltban gyökerező identitás jelene és jövője címmel Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában. 2023. június 30. 20:01 Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye kultúra Elindult a Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye A négynapos fesztiválon hat dokumentumfilmet nézhetnek meg, akik a Cinema Citybe látogatnak. A csütörtöki nyitónap után még pénteken, szombaton és vasárnap is várják az érdeklődőket. 2023. január 27. 11:19 Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Pannon Egyetem Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának politológusa, oktatója, puszta érdeklődésből kezdett a magyarországi autózásról olvasni, hiszen régóta foglalkoztatta a téma. A kutatás elsőre nem szerepelt a tervei között, ám amint beleásta magát a szakirodalomba észrevette, hogy bőven van mit kutatni a magyar autózás múltjáról, hiszen akadnak téves adatok ennek vonatkozásában. Például, hogy nem akkor kezdődött, mint azt máig hittünk. 2022. december 26. 23:03 A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén kultúra A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei. 2022. november 29. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.