2022. május 21.
//
Konstantin névnap

A digitális kutatásról tartottak előadást a Pannon Egyetemen

Az eseményt az intézmény Társadalomtudományi Intézete hirdette meg, hogy a hallgatókhoz közelebb hozza a már-már elkerülhetetlen online kutatás témakörét, és eligazítsa az érdeklődőket a digitális kutatás világában.

A téma körbejárására két szakembert hívtak meg, Czetz Balázs, székesfehérvári levéltárigazgatót, valamint Szűts István Gergely, veszprémi főlevéltárost. Előbbi főként az írásos források alkalmazásáról beszélt, bemutatva azokat az online oldalakat, amelyek szóba jöhetnek egy-egy kutatás során.

András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatójaAndrás Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója

Természetesen nem csupán arról az anyaggyűjtésről beszélünk, amely adott esetben egy disszertáció megírásához szükséges, hanem saját családunk múltját is felfedezhetjük, hiszen onnantól kezdve, hogy oklevelek, hagyatéki ügyek fellelhetők, sőt, dátumokra és nevekre is rá lehet keresni, szinte dokumentálva van a múltunk. Az írásos és képes források mellett Czetz Balázs bemutatta a Hungaricana közgyűjteményi portált is, melyben végig követhetjük például Budapest változásait a 18. század végétől a 20. század közepéig.

Czetz BalázsCzetz Balázs

Szűts István Gergely főként a vizuális források rejtelmeibe avatta be a hallgatókat, így képeslapokat, fotókat, sőt, sportigazolványokat mutatott bizonyos adatbázisokból. Szűts kutatási területe egyébként a Herendi Porcelánmanufaktúra története, amelyből doktori disszertációját is írta. Mint mondta, nemzetközi adatbázisokat vizsgálva tudott még közelebb kerülni az témához.

Amikor megkérdeztük, hogy a dokumentálások során mi a helyzet a személyiségjogokkal, a következőket mondta: „bizonyos törvények szabályozzák a születéssel, a házassággal és a halálozással kapcsolatos dokumentumkiadást, hiszen a személyiségjogok védelme miatt megjelenik az anonimizálás. Ezt vizsgálva főként a második világháborút követő évek jelenthetnek problémát, hiszen itt még lehetnek érintettek.”.

Kérdésünkre elmondta, ma jórészt az idősebb korosztály vág bele családja történetének felkutatásába, és egyre jobban értenek a számítógépekhez, így nem a hagyományos módszer alapján kutatnak, ahogy régen, amikor az ember vonatra szállt, és napokat ült a levéltárban.

Szűts különösen fontosnak tartja az online kutatás oktatását, hiszen a fiataloknak tudniuk kell, hogyan lehet elmélyülni a digitális kutatásban, és, milyen forrásokhoz nyúlhatnak. Elmesélte azt is, ő maga nem kutatja kimondottan családfáját, noha egykor elkezdte nyomozni az egyik – szekszárdi – ágának gyökereit, így megtudta, hogy szegről-végről rokona Babits Mihálynak.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Két évvel ezelőtt volt a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, ennek apropójából tartottak konferenciát 2020-ban az egyetemen. Az elhangzott előadásokból végül könyv is született, ennek a bemutatóján jártunk.
Nagy sikerrel indult a Pannon KultúrKlub második évada
Nagy sikerrel indult a Pannon KultúrKlub második évada
A tavaly debütáló Pannon KultúrKlub elnevezésű programsorozat idén ismét megrendezi eseményeit a Papírkutyában, az új évadban a korábbihoz képest kétszer annyi, vagyis nyolc beszélgetős estre számíthatunk.
Képnapos nyitott színházi konferenciát szervez a Pannon Egyetem
Képnapos nyitott színházi konferenciát szervez a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara pénteken és szombaton a felsőkampuszon várja az érdeklődőket. Az ötletgazda és főszervező Kovács Gáborjánt kérdeztük a részletekről.
Elindult a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál Veszprémben
Elindult a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál Veszprémben
Csütörtök este a Menekülés című dán dokumentumfilmmel rajtolt a négynapos rendezvény; a fesztivál megnyitóján a házigazda Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara fogadta a filmkedvelőket.
Óvodapedagógus és tanító alapképzési szak indul a Pannon Egyetemen
Óvodapedagógus és tanító alapképzési szak indul a Pannon Egyetemen
2022 szeptemberétől már óvodapedagógus, valamint tanító alapképzési szak is indul a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán. A részletekről a kar dékánját, Navracsics Juditot kérdeztük.