2020. december 5.
//
Vilma névnap

A digitális kutatásról tartottak előadást a Pannon Egyetemen

Az eseményt az intézmény Társadalomtudományi Intézete hirdette meg, hogy a hallgatókhoz közelebb hozza a már-már elkerülhetetlen online kutatás témakörét, és eligazítsa az érdeklődőket a digitális kutatás világában.

A téma körbejárására két szakembert hívtak meg, Czetz Balázs, székesfehérvári levéltárigazgatót, valamint Szűts István Gergely, veszprémi főlevéltárost. Előbbi főként az írásos források alkalmazásáról beszélt, bemutatva azokat az online oldalakat, amelyek szóba jöhetnek egy-egy kutatás során.

András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatójaAndrás Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója

Természetesen nem csupán arról az anyaggyűjtésről beszélünk, amely adott esetben egy disszertáció megírásához szükséges, hanem saját családunk múltját is felfedezhetjük, hiszen onnantól kezdve, hogy oklevelek, hagyatéki ügyek fellelhetők, sőt, dátumokra és nevekre is rá lehet keresni, szinte dokumentálva van a múltunk. Az írásos és képes források mellett Czetz Balázs bemutatta a Hungaricana közgyűjteményi portált is, melyben végig követhetjük például Budapest változásait a 18. század végétől a 20. század közepéig.

Czetz BalázsCzetz Balázs

Szűts István Gergely főként a vizuális források rejtelmeibe avatta be a hallgatókat, így képeslapokat, fotókat, sőt, sportigazolványokat mutatott bizonyos adatbázisokból. Szűts kutatási területe egyébként a Herendi Porcelánmanufaktúra története, amelyből doktori disszertációját is írta. Mint mondta, nemzetközi adatbázisokat vizsgálva tudott még közelebb kerülni az témához.

Amikor megkérdeztük, hogy a dokumentálások során mi a helyzet a személyiségjogokkal, a következőket mondta: „bizonyos törvények szabályozzák a születéssel, a házassággal és a halálozással kapcsolatos dokumentumkiadást, hiszen a személyiségjogok védelme miatt megjelenik az anonimizálás. Ezt vizsgálva főként a második világháborút követő évek jelenthetnek problémát, hiszen itt még lehetnek érintettek.”.

Kérdésünkre elmondta, ma jórészt az idősebb korosztály vág bele családja történetének felkutatásába, és egyre jobban értenek a számítógépekhez, így nem a hagyományos módszer alapján kutatnak, ahogy régen, amikor az ember vonatra szállt, és napokat ült a levéltárban.

Szűts különösen fontosnak tartja az online kutatás oktatását, hiszen a fiataloknak tudniuk kell, hogyan lehet elmélyülni a digitális kutatásban, és, milyen forrásokhoz nyúlhatnak. Elmesélte azt is, ő maga nem kutatja kimondottan családfáját, noha egykor elkezdte nyomozni az egyik – szekszárdi – ágának gyökereit, így megtudta, hogy szegről-végről rokona Babits Mihálynak.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Beindult az online oktatás a Pannon Egyetemen
Beindult az online oktatás a Pannon Egyetemen
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánját, prof. dr. Navracsics Juditot kérdeztük arról, hogyan sikerül ebben a rendkívüli helyzetben elérni a hallgatókat, és segíteni őket abban, hogy tanulmányaik – rendhagyó módon ugyan, de – a szokásos mederben folyhassanak tovább.
Kutatók éjszakája a Pannon Egyetemen!
Kutatók éjszakája a Pannon Egyetemen!
A Pannon Egyetem ismét megnyitotta kapuit a tudományos világ előtt; péntek este – korosztálytól függetlenül – több tucat programmal várták az érdeklődőket.
Világháborús kiállítás a Pannon Egyetemen
Világháborús kiállítás a Pannon Egyetemen
A második világháború kitörésének 80. és a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Vadászrepülő Ezred megalakulásának 75. évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást a Pannon Egyetem B-C épületét összekötő folyosórészlegén.
Jókor lenni kiváló helyen
Jókor lenni kiváló helyen
Szerda délelőtt a Modern Filológiai és Társadalamtudományi Kar tanévnyitójával hivatalosan is megkezdődött a 2019/20-as tanév a Pannon Egyetemen. A hallgatók a lehető legjobb időpontban, az Európa Kulturális Főváros program felkészülési éveiben végezhetik itt tanulmányaikat.
Országos elismerésben részesült az MFTK dékánja
Országos elismerésben részesült az MFTK dékánja
Kitüntetésben részesült Prof. Dr. Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Modern Filológia és Társadalomtudományi Karának dékánja.