2023. március 31.
//
Árpád névnap

Előítéletekkel megkoronázva

2020. február 26. 0:54
Kicsi, olcsó, de fertőző - avagy hogyan démonizálódnak a mindennapi rutinjaink egy vírus miatt.

A minap érkezett egy csomagom, pedig nem vártam küldeményt. Pontosabban derengett körülbelül másfél héttel ezelőttről egy kínai rendelés emlékképe, de ezek más esetekben a feledés homályába vesznek, amikor pedig bő 1-2 hónap után megérkeznek, a nem várt meglepetés örömével töltenek el.

Most viszont rekordidő alatt megérkezett az a kabát, amivel sok millió embertársammal együtt a kínai gazdaságot támogattam, én pedig hozzájutottam egy megkérdőjelezhetően jó minőségű, ámde olcsó átmeneti dzsekihez.

Bár a tényeken nem változtat, így sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mi az oka annak, hogy egy földrésszel távolabbról ennyi idő alatt megérkezett a rendelésem. Aztán beugrott egy elmélet!

A koronavírussal kapcsolatos konteókból Sárga-folyót lehetne rekeszteni, de aztán találkoztam azokkal a gazdasági statisztikákkal, amelyek azt taglalják, hogy mekkora mértékben estek vissza a kínai rendelések szerte a világban.

Kicsi, olcsó, ám koronavírussal fertőzött – ez az elmélet lett a központi direktíva az átlagembereknél.

Hiába adnak ki nyilatkozatokat a WHO-nál, vagy az országos tisztifőorvos, miszerint a vírus nem élne túl egy tengerentúli utazást, ami Kínából érkezik, az márpedig fertőző!

A fővárosban több olcsó árukra szakosodott üzlet is kénytelen volt kirakni egy táblát a bejáratra, miszerint nem kínaiak, vietnámiak vezetik a boltot. Eközben pedig a veszprémi kínai étteremben a déli csúcsidőben alig van aki sorban áll.

Megszokott kép egy budapesti kínai (?) üzlet előtt (fotó: Marjai János/24.hu)Megszokott kép egy budapesti kínai (?) üzlet előtt (fotó: Marjai János/24.hu)

Nem úgy egy közeli élelmiszerboltban, ahol egy ázsiai középkorú férfi áll kettővel előttem sorban. Közvetlenül mögötte a hölgy óvatosan, tyúklépésben araszol hátra, miközben gondosan figyel arra, hogy a szalagon is távol tartsa a saját termékeit a férfiétól.

Nem bírom tovább, a torkomból hangos köhögés szakad fel, hiába, az új kabát még túl vékony volt ehhez az időjáráshoz.

A hölgy két tűz közé került, előtte egy vélhetően koronavírusos ázsiai, mögötte pedig egy gyanúsan koronavírusos európai.

Az ázsiai férfit azóta láttam egyszer a Kossuth utcán sétálni, nem tűnt betegnek. Köszönöm, én is jobban vagyok.

Hajas Bálint