2020. május 31. // Angéla névnap

Közelebb hozni az Európai Uniót

Az EU is érzi, hogy eltávolodtak az emberektől, ezért közelebb kell hozniuk a döntéshozatalt a polgárokhoz - mondja Hegedűs Barbara alpolgármester, aki a Régiók Európai Bizottságában február óta képviseli először Veszprémet az unióban.

A Régiók Európai Bizottsága az EU tanácsadó szerve, melyet a 27 uniós tagállam helyi és regionális szinten közvetlenül megválasztott képviselői alkotnak, így a székekben polgármesterek, alpolgármesterek és a regionális, megyei közgyűlések tagjai foglalnak helyet. 

1994-es létrehozásának az volt a célja, hogy a nemzeti parlamentek alatti szint is képviselve legyen az Európai Parlamentben. A régiós bizottság az Európai Bizottság által kezdeményezett ügyeket véleményezi, még mielőtt az Európai Parlament tárgyalná azokat, de ők is kezdeményezhetnek, indítványokat, témákat, akár vitákat. 

A bizottságokban a politikusok városokat vagy régiókat képviselnek. A 350 fős bizottságban lakosságszám arányosan Magyarország 12 hellyel rendelkezik, ebből négyen ellenzékiek, nyolcan pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei. 

A bizottságban polgármesterek, alpolgármesterek és a regionális, megyei közgyűlések tagjai foglalnak helyet.A bizottságban polgármesterek, alpolgármesterek és a regionális, megyei közgyűlések tagjai foglalnak helyet.

Balatonfüredet korábban a most is küldöttként helyet foglaló Bóka István polgármester képviselte. 2020 februárja óta Veszprém várost Hegedűs Barbara alpolgármester képviseli, aki portálunknak nyilatkozott új pozíciójáról:

 -Veszprém a 2023-as EKF-cím kapcsán kapott lehetőséget arra, hogy hivatalos formában is megjelenjen az unióban. A megbízatásom öt évre szól, amely idő alatt célom, hogy Veszprémben is legyen olyan rendezvény, ami az európai döntéshozatalt is közelebb hozza az itteniekhez, és a véleményüket segíti becsatornázni. Alapvetően az Európai Unióban is érzik, hogy közelebb kell hozni a döntéshozatalt a polgárokhoz, hisz az láthatóan eltávolodott tőlük. Sokan nem értik, hogy az EU mivel foglalkozik, milyen témákat visz, és hogy a döntések miként befolyásolják az életüket, és nem látják, hogy miben vannak képviselve az érdekeik az Európai Parlamentben - mondja az alpolgármester, aki a régióbizottságon belül az Econ nevű gazdasági bizottság, és az európai polgársággal valamint a migráció témakörével is foglalkozó CIVEX bizottság tagja is. 

 -A régiós bizottsági fórumokon kézzel foghatóbban jelennek meg ugyanazok a témák és viták, amik felsőbb szinteken.

Amikor felszólal egy görög vagy olasz város polgármestere, akkor tudják, hogy miről beszélnek, hisz saját bőrükön tapasztalják meg, hogy a migráció milyen kézzelfogható nehézséget okoz számukra.

Ezért azt gondolom, hogy valódi információkkal tudunk szolgálni és olyan javaslatokat megfogalmazni, ami közvetlenebbül érinti az emberek mindennapjait-véli.

Veszprém az unióban

A Régiók Európai Bizottsága szeretné erősíteni befolyását az európai intézményrendszerén azáltal, hogy olyan tagokat hív, akik közvetlenül kapcsolatban vannak a választókkal, mivel a tagok tudják, hogy mik azok az ügyek, amik valójában foglalkoztatják az embereket. Ennek keretében kétéves konferencia sorozat indul Európa jövőjéről. Kontinens-szerte rendeznek majd programokat, beszélgetéseket, amelynek tapasztalatait szeretnék becsatornázni az európai döntéshozatalba. 

Az alpolgármester reményei szerint Veszprémbe is eljut egy ilyen rendezvény, amire van is esély, hisz többször volt már arra példa, hogy kihelyezett programokat tartsanak meg Magyarországon. A migráció témaköréről korábban Szegeden tanácskoztak, most márciusban pedig a keleti országok csatlakozásának segítéséről tartanak konferenciát Budapesten.

A Vehir.hu-nak nyilatkozva Hegedűs Barbara azt is elmondta, hogy az 5 éves ciklus alatt az is célkitűzése, hogy az EKF-pályázat megvalósítását segítse a kapcsolatrendszereken és együttműködéseken keresztült. Az sem titkolt szándéka, hogy Veszprémet erősítse az európai színtéren.

Mint a bizottság egyik legfiatalabb képviselője, kifejezetten érdeklődik az olyan témák iránt, mint például az ifjúságpolitika. Ezen belül az foglalkoztatja, hogy e téren milyen kezdeményezések vannak hasonló városokban, régiókban, amelyek olyan nehézségekkel küszködnek, mint Veszprém. Ilyen a fiatalok helyben tartása, az elvándorlás mérséklése, lakhatási problémák kezelése, vagy fiatal vállalkozók támogatása.

Ge. Á.

További cikkek

A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
Dr. Udvardy György veszprémi érsek videóüzenetben szólt híveihez Pünkösd alkalmából. Közben az országban sok helyen már megtartották a szentmiséket, de csak szigorú egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett.
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak egy felmérés szerint
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Bejelentkezett a veszprémi orrszarvúborjú
Bejelentkezett a veszprémi orrszarvúborjú
Már ismerkedik a Veszprémi Állatkert egyik legfiatalabb lakója a szavannakifutóval. A kölyökorrszarvú egyelőre nem távolodik el anyja mellől, de szépen növekszik és erősödik.
2020. május 31. // Angéla névnap