Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Közelebb kerülni a kulturális örökségünkhöz

2020. március 6. 18:25
Hat város fiataljai tudhattak meg többet saját és a partner városok kulturális örökségéről a „tárd fel európai kulturális örökséged” című program keretében. A másfél éve kezdődött projekt pénteken nemzetközi konferenciával zárult.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a projekt az Európa a polgárokért program keretében valósult meg, a célja pedig az volt, hogy a programban résztvevő fiatal generációk jobban megismerjék városuk kulturális örökségét, felfedezzék a közös értékeke, megtanulják megbecsülni és kiaknázni az abban rejlő erőforrást, illetve ezen keresztül európai identitásuk is erősödjön.

A kulturális örökség felfedezésére térképek is készültekA kulturális örökség felfedezésére térképek is készültek

A projekt vezető partnere Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata volt, amelyhez további öt ország, illetve város csatlakozott: a Foster Europe – Alapítvány az Erős Európai Régiókért, Eisenstadt (Ausztria); Tartu Város Önkormányzata (Észtország); Várostervezési és Fejlesztési Ügynökség, Saint-Omer (Franciaország); Népi Egyetem Lendva (Szlovénia), együttműködő partnerként pedig a passau-i Gizella Gimnázium és a város önkormányzata (Németország) is helyszínéül szolgált a projekt egyes elemeinek.

A 2018 szeptemberében indult projekt lehetőséget adott a résztvevő fiataloknak, hogy különböző tanulmányutakon feltérképezzék, milyen hatással voltak a nagyobb európai események az egyes városokra, illetve melyek azok a helyi értékek, amelyek tovább gazdagíthatják a közös európai kulturális örökséget.

Bobák Fanni középen, fehér felsőbenBobák Fanni középen, fehér felsőben

A másfél éves projekt zárásaként pénteken egy konferencián vettek részt a partnervárosokból érkező fiatalok, ahol Bobák Fanni, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ szenior nemzetközi szakértője ismertette részletesen a projekt eredményeit, többek között bemutatva az egyes városok által készített térképeket, melyeken a fiatalok személyes ajánlásai alapján ismerhetjük meg a várost és annak érdekes látnivalóit, szabadidős programjait – épp úgy, mintha egy barátunk vezetne körbe minket. Majd egy műhelymunka keretei között vitatták meg a fiatalok az ifjúsági önkormányzatok szerepét és az önkénteskedés jelentőségét.

Ehhez a személyes találkozókon folytatott beszélgetéseken túl egy felmérés nyújtott segítséget, melyben a partnerek többek között arra voltak kíváncsiak, hogyan vélekednek a fiatalok az Európai Unióról, hogyan változtatta meg a hozzáállásukat az ENriCH projekt saját városukról és a kulturális örökségről.

A beérkezett válaszok alapján az Európai Unió megítélése alapvetően pozitív; a fiatalok az uniós tagállamok integrációját, szorosabb együttműködését látják jó iránynak, bár a nemzeti önállóság erősítésével kapcsolatos vélemények is megjelentek. Az EU előtt álló kihívások közül a klímaváltozást, a migrációt és a munkanélküliség kezelését tartják a legfontosabbnak.

Ami a kulturális örökséget illeti, elmondható, a projekt hatására a fiatalok mindegyike úgy érzi, sokat tanult saját városáról is, elsősorban azt, hogy jóval több érték veszi őket körbe, mint gondolnák, és a történelmi emlékek is számos érdekességgel szolgáltak. Így a jövőben nagyobb figyelmet szentelnek majd a kulturális örökségüknek, valamint hasonló programokban is szívesen vennének részt.

Bemutatkozik a veszprémi csapatBemutatkozik a veszprémi csapat

Alapvetően egyébként minden országra jellemző, hogy a fiatalok szeretnek saját városukban élni, ennek ellenére a válaszadók harmada tervezi az elköltözést, például tanulás miatt, de ez nem zárja ki, hogy visszatérnek eredeti lakóhelyükre. Éppen ezért a városoknak azt kell megtanulniuk, hogyan tudják visszavonzani az átmenetileg elköltöző fiatalokat, például jó állásajánlatokkal.

A projekt nem véletlenül fókuszált egyébként a fiatalokra, hiszen fontos lenne, hogy a döntéshozók az ő véleményüket is figyelembe vegyék a jövőt érintő kérdésekben. Ehhez viszont az is kell, hogy már középiskolában használható tudáshoz jussanak a fiatalok az EU-val kapcsolatban, beleszólási lehetőséget kapjanak a várost érintő ügyekbe, valamint a kulturális örökségvédelemmel kapcsolatos ügyekbe is bevonják őket.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.