2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Elsősegélycsomag szavakból

Rendkívüli különszámmal jelentkezik a Veszprém Portré internetes kulturális magazin: a civil összefogással készült lapszám mindazoknak szeretne most segíteni, akik úgy érzik, a koronavírus járvány kirántotta a lábuk alól a talajt.

A rendkívüli helyzetre az internetes kiadvány készítői is rendkívülien reagáltak, hogy a mostani nehéz időben ők is segítsenek, a maguk módján, az eredmény pedig alig öt nap alatt meg is született. Mindössze ennyi idő kellett, hogy az ötletből valóság legyen, és összeálljon az új, Maradj otthon! lapszám, benne mintegy 30 cikkel. Ráadásul mindez egy teljesen civil kezdeményezés keretében történt: pszichológus, dietetikus, művészetterapeuta, gazdasági vállalkozó, marketing szakember, zenefüggő, a digitális oktatás nehézségeit a saját bőrén tapasztaló egyetemista, a bezártságot kreativitással leküzdő és ahhoz másoknak is tippet adó magánember vállalta, hogy tanácsaival, tapasztalataival segítő kezet nyújt mindazoknak, akik úgy érzik, ebben az új helyzetben nem találják a helyüket és hirtelen kilátástalanná vált az életük.

Mert realistán nézve a mostani valóban nem könnyű helyzet. A bezártsággal, a bizonytalansággal, az ismeretlennel, nem egyszer sajnos a korábbi munkahelyünk elvesztésével kell most megküzdenünk. Az élet olyan szerepet osztott ránk, amelyet eddig csak színészek játszottak el filmekben. A fikciót felváltotta a valóság.

És ilyenkor minden bölcs tanács, minden bátorító szó jól jön. Amelyek visszaadják a hitünket abban, hogy ezen is túljutunk. Sőt, ha okosan, a rossz helyett a helyzet előnyeire fókuszálunk, a kapaszkodókat keressük, erősebben is kijöhetünk ebből a helyzetből.

A tanulságok átgondolására, a higgadt hozzáállásra buzdít többek között Tóth-Márhoffer Márta pszichológus és Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta is, valamint Polgár Martina, a Lélekszikrák egyik alapítója is. Mert bár úgy tűnik, a járvány most nagyon sok mindent elvesz tőlünk, fontos, hogy tudjunk hálásak lenni azokért a dolgokért, amelyek eddig talán természetesek voltak, most viszont felértékelődtek.

Fotó: Polgár MartinaFotó: Polgár Martina

Folyamatos kérdés a bevásárlás, hogy mit és hogyan is érdemes étkezni az önkéntes karantén ideje alatt. Nem mellékes kérdés, hiszen az egészségünk és a hangulatunk is nagyban függ attól, elegendő vitaminhoz jutunk-e például ezekben a napokban. Csík Orsolya dietetikus ad ehhez útmutatót.

Ha már hangulat, a bezártság és a bizonytalanság okozta feszültség legjobb ellenszere, ha lefoglaljuk magunkat. Most itt a lehetőség ismét belevágni a korábban időhiány miatt elvetett projektekbe: átrendezni a lakást, játszani a gyerekekkel, megtalálni magunkban azt az elveszett séfet… De a kultúráról sem kell lemondani. Rengeteg múzeum nyitotta meg például virtuálisan a kapuit – Dohnál Szonja, a Művészetek Háza munkatársa rengeteg tippet ad, melyeket járjuk be otthon, a kanapéról. De barangolhatunk az építészet világában is, beléphetünk Németh Szilvia fénykönyvtárába, remek új muzsikákat fedezhetünk fel – Márki Miklós mutat is párat –, és bár az utazásnak tényleg nem most van itt az ideje, de arra lesz lehetőségünk, hogy rendesen átgondoljuk, mit szeretnénk majd még megnézni a nagyvilágban, amikor ismét szabadon mozoghatunk.

Fotó: UnsplashFotó: Unsplash

Természetesen érthető, ha valaki úgy érzi, ő bizony nem tud most pozitív lenni. A távoktatás vagy a munkahely elvesztése, a vállalkozás válságba kerülése komoly sokk lehet, amit fel kell dolgozni. A magazin ahhoz is ad tippet, hogyan tehető mégis zökkenőmentesebbé a digitális tanulás, vagy éppen milyen stratégiákat érdemes most alkalmazni a gazdasági életben - ezekről többek között Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém Megyei Szervezet elnöke és a VOSZ elnökhelyettese, valamint Szelle Dóra marketing tanácsadó nyilatkozik.

Emellett a magazin a mindennapi logisztikához szükséges információkat tartalmazza, legyen szó az ügyintézéséről, vagy éppen arról, hol kérhetünk segítséget a bevásárláshoz.

Az új lapszám elérhető az alábbi linken: https://vportre.hu/lapszam/2020-1

Bertalan Melinda
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap