2020. május 31. // Angéla névnap

Rasovszky Kristóf: nem álom, határozott cél lett volna az érem Tokióban

A huszonharmadik születésnapját a napokban ünneplő veszprémi úszóklasszis úgy véli, egy érem megszerzése nem csupán szép álom, hanem határozott cél lehetett volna a számára, ha az eredeti tervek szerint idén rendezik meg az olimpiát Tokióban.

Minden rendben van Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszás világ- és Európa-bajnoka körül, aki pénteken ünnepelte a 23. születésnapját. Ha a koronavírus járvány nem állítja át a sportvilág időkerekét és nem kényszeríti a nemzeti és nemzetközi szövetségeket sorozatos halasztásokra, a Balaton Úszó Klub Veszprém büszkesége ezen a számára nevezetes napon éppen az országos bajnokságon szerepelt volna.

Az olimpiai játékok új időpontjának bejelentése előtt Hosszú Katinkával, Kapás Boglárkával és Milák Kristóffal együtt a „másik” Kristófot emlegetették a magyar úszósport negyedik legerősebb ütőkártyájának. Nem alaptalanul, hiszen tavaly ő nyerte a vizessportok maratonistáinak világkupa versenysorozatát, emellett aranyérmet hozott el a dél-koreai Kvangdzsuban megrendezett világbajnokságról.

Mint mindig, most is próbálom a figyelmemet a jó dolgok felé irányítani, és a lehető legkevesebbet foglalkozni a nem csak engem érintő gondokkal. Örülök annak, hogy ezekben a napokban a szüleimmel lehetek, akikkel a hosszú edzőtáborok és versenykörutak közben gyakran csak telefonon, vagy leveleket váltva tarthattam a kapcsolatot. Most egyetemistaként is több időm juthat a tanulásra, a villamosságtan, az irányítástechnika, valamint a vállalati gazdasástan már önmagában is komoly feladatokat ad nekem. Türelmetlenül várom azt a napot, amikor – remélhetően már a jövő hét elején – újra edzhetek a Duna Arénában és a balatonfűzfői uszodában, mászóval folytathatom a kilométerek gyűjtését

– nyilatkozta Kristóf az SzPress Hírszolgálatnak.

Ha nem kényszerülnek a májusra tervezett magyarországi Európa-bajnokság és a június 6-ra meghirdetett világkupa versenyek elhalasztására, a közönségkedvenc Rasovszky kétszer élvezhette volna a magyar szurkolók biztatását a Lupa-tónál kialakított pályán.

A 23 életévemmel én még a szerencsésebb sportolók közé tartozok. Nagyjából már fel is dolgoztam magamban az olimpia elhalasztását, abban viszont nem vagyok biztos, hogy a jövőben soha nem fogok keseregni emiatt. Nem tenném a nyakamat arra, hogy ha az olimpiát idén nyáron rendezik meg Tokióban, én érek elsőként a célba, de egy érem megszerzése nem csupán szép álom, hanem határozott cél lehetett volna a számomra

– folytatta a két évvel ezelőtti Glasgow-i Európa-bajnokságon két aranyat begyűjtő, a harmadikról pedig távolságban ki nem fejezhető négy századmásodperces különbséggel lemaradó veszprémi sportoló.

A Balaton északi parti útjain biciklizve, máskor otthonában a szobakerékpárjának pedáljait tekerve igyekszik megőrizni az állóképességét. Hosszú futásokra, mint amilyennel pénteken Késely Ajna, a válogatott csapattársa büszkélkedett, nem szívesen vállalkozik, véleménye szerint az ötödik kilométerhez érkezve már kifulladna és sétálva indulhatna haza.

Én már a 16 fokos vízbe is beugranék, hogy a Balatonban edzhessek, erre viszont a legjobb esetben is április végégéig várnom kell. Most annak is örülni kell, hogy az úszószövetség megszervezi a budapesti és a balatonfűzfői biztonságos edzések lehetőségét, ráadásul én kifejezetten szeretek medencében gyakorolni, mert az iram ott jobban mérhető és szabályozható

– mondta Kristóf, aki nyilatkozatát egy rövidke üzenettel zárta, amely az ellenfeleinek is szólt:

„Mindenki vigyázzon magára, Tokióban pedig győzzön a legjobb!”

Forrás: Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat

vehir.hu

További cikkek

Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
Rasovszkynak három hét és három fok hiányzik az első balatoni edzéséhez
A világ- és Európa-bajnok veszprémi úszót, Rasovszky Kristófot most a sikeres egyetemi vizsgái motiválják.
Kónya Ádám a bajnokok bajnoka
Kónya Ádám a bajnokok bajnoka
Nyolc veszprémi kiválóság mérte össze erejét szombat délelőtt az Erdész utcai műfüves pályán rendezett kiváló hangulatú ügyességi sportversenyen.
Egy évvel elhalasztották a decemberi rövidpályás úszó-világbajnokságot
Egy évvel elhalasztották a decemberi rövidpályás úszó-világbajnokságot
A tervezettnél egy évvel később, 2021. december 13. és 18. között rendezi meg a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) a soron következő rövidpályás úszó-világbajnokságot.
Rasovszky: 2014 nyara óta nem hagytam ki ennyit
Rasovszky: 2014 nyara óta nem hagytam ki ennyit
A Balaton Úszó Klub Veszprém kitűnősége, Rasovszky Kristóf elmondása szerint 2014 nyara óta nem hagyott ki annyit, mint most, amikor a koronavírus-járvány miatt közel hat héten át nem tudott medencés edzést végezni.
Ahol a közösségi erő stabilitást teremt
Ahol a közösségi erő stabilitást teremt
A vírushelyzet következtében elmaradt nemzetközi és hazai atlétika-versenyek, illetve az ebből adódó pénzkiesések sem ejtették kétségbe az SVSE vezetőit, akik a vehir.hu kérdésére elmondták, a közös teherviselés elvét követve működésüket is biztosították. Sőt, ha a közeljövőben a sportélet úgy kívánná, akkor válogatott versenyzőik arról a szintről folytathatnák pályafutásukat, ahol abbahagyták azt.
2020. május 31. // Angéla névnap