2021. június 24.
//
Iván névnap

Rasovszky Kristóf: nem álom, határozott cél lett volna az érem Tokióban

A huszonharmadik születésnapját a napokban ünneplő veszprémi úszóklasszis úgy véli, egy érem megszerzése nem csupán szép álom, hanem határozott cél lehetett volna a számára, ha az eredeti tervek szerint idén rendezik meg az olimpiát Tokióban.

Minden rendben van Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszás világ- és Európa-bajnoka körül, aki pénteken ünnepelte a 23. születésnapját. Ha a koronavírus járvány nem állítja át a sportvilág időkerekét és nem kényszeríti a nemzeti és nemzetközi szövetségeket sorozatos halasztásokra, a Balaton Úszó Klub Veszprém büszkesége ezen a számára nevezetes napon éppen az országos bajnokságon szerepelt volna.

Az olimpiai játékok új időpontjának bejelentése előtt Hosszú Katinkával, Kapás Boglárkával és Milák Kristóffal együtt a „másik” Kristófot emlegetették a magyar úszósport negyedik legerősebb ütőkártyájának. Nem alaptalanul, hiszen tavaly ő nyerte a vizessportok maratonistáinak világkupa versenysorozatát, emellett aranyérmet hozott el a dél-koreai Kvangdzsuban megrendezett világbajnokságról.

Mint mindig, most is próbálom a figyelmemet a jó dolgok felé irányítani, és a lehető legkevesebbet foglalkozni a nem csak engem érintő gondokkal. Örülök annak, hogy ezekben a napokban a szüleimmel lehetek, akikkel a hosszú edzőtáborok és versenykörutak közben gyakran csak telefonon, vagy leveleket váltva tarthattam a kapcsolatot. Most egyetemistaként is több időm juthat a tanulásra, a villamosságtan, az irányítástechnika, valamint a vállalati gazdasástan már önmagában is komoly feladatokat ad nekem. Türelmetlenül várom azt a napot, amikor – remélhetően már a jövő hét elején – újra edzhetek a Duna Arénában és a balatonfűzfői uszodában, mászóval folytathatom a kilométerek gyűjtését

– nyilatkozta Kristóf az SzPress Hírszolgálatnak.

Ha nem kényszerülnek a májusra tervezett magyarországi Európa-bajnokság és a június 6-ra meghirdetett világkupa versenyek elhalasztására, a közönségkedvenc Rasovszky kétszer élvezhette volna a magyar szurkolók biztatását a Lupa-tónál kialakított pályán.

A 23 életévemmel én még a szerencsésebb sportolók közé tartozok. Nagyjából már fel is dolgoztam magamban az olimpia elhalasztását, abban viszont nem vagyok biztos, hogy a jövőben soha nem fogok keseregni emiatt. Nem tenném a nyakamat arra, hogy ha az olimpiát idén nyáron rendezik meg Tokióban, én érek elsőként a célba, de egy érem megszerzése nem csupán szép álom, hanem határozott cél lehetett volna a számomra

– folytatta a két évvel ezelőtti Glasgow-i Európa-bajnokságon két aranyat begyűjtő, a harmadikról pedig távolságban ki nem fejezhető négy századmásodperces különbséggel lemaradó veszprémi sportoló.

A Balaton északi parti útjain biciklizve, máskor otthonában a szobakerékpárjának pedáljait tekerve igyekszik megőrizni az állóképességét. Hosszú futásokra, mint amilyennel pénteken Késely Ajna, a válogatott csapattársa büszkélkedett, nem szívesen vállalkozik, véleménye szerint az ötödik kilométerhez érkezve már kifulladna és sétálva indulhatna haza.

Én már a 16 fokos vízbe is beugranék, hogy a Balatonban edzhessek, erre viszont a legjobb esetben is április végégéig várnom kell. Most annak is örülni kell, hogy az úszószövetség megszervezi a budapesti és a balatonfűzfői biztonságos edzések lehetőségét, ráadásul én kifejezetten szeretek medencében gyakorolni, mert az iram ott jobban mérhető és szabályozható

– mondta Kristóf, aki nyilatkozatát egy rövidke üzenettel zárta, amely az ellenfeleinek is szólt:

„Mindenki vigyázzon magára, Tokióban pedig győzzön a legjobb!”

Forrás: Szalay Péter – SzPress Sporthírszolgálat

vehir.hu

További cikkek

A jövő hét második felében szűkíti keretét Elek Gábor
A jövő hét második felében szűkíti keretét Elek Gábor
Elek Gábor, az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a jövő hét második felében hirdeti ki 15 fős utazókeretét.
Két veszprémi a 38 fős olimpiai úszócsapatban
Két veszprémi a 38 fős olimpiai úszócsapatban
Amennyiben a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) jóváhagyja, 36 magyar úszó és két nyíltvízi úszó indulhat a tokiói olimpián - így döntött a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, jóváhagyva Sós Csaba szövetségi kapitánynak az edzőbizottság által is megerősített előterjesztését. A Balaton Úszó Klub Veszprém két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos is tagja a csapatnak.
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Megnyílt a veszprémi sportuszoda
Elkészült és megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is az új veszprémi sportuszoda. Az ünnepélyes átadót hétfő délelőtt tartották, ahol bejelentették, hogy az előttünk álló hétvégén a környékbeli lakosok kedvezményesen használhatják a létesítményt, valamint a szeptembertől induló Úszó Nemzet Program részletei is kiderültek.
Átvették formaruháikat a női kézilabdázók
Átvették formaruháikat a női kézilabdázók
Átvették ötkarikás formaruhájukat pénteken a magyar női kézilabda-válogatott tagjai a július 23-án kezdődő tokiói olimpiára.
Kulcsár Krisztián: elérhető a riói létszám, 13 érem a realitás
Kulcsár Krisztián: elérhető a riói létszám, 13 érem a realitás
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint ambiciózus, de elérhető, hogy Rio de Janeiróhoz hasonlóan 160 magyar sportoló legyen jelen a július 23-án kezdődő tokiói nyári játékokon, melyen 13 érem megszerzése a reális cél.