Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zöldebb kilátások

2020. április 6. 11:04
2020-as évek eleje egyre inkább kihívásokkal teli, cserébe a lehetőségek is nagyobbak lesznek. A gazdasági helyzet visszaállításában a vállalkozók és befektetők fenntarthatóság iránti elköteleződése az alappillér.

Az elmúlt évek adottságait és gazdasági biztonságát élvezhettük, azonban az elkövetkezendő hét évben komoly megpróbáltatások várnak ránk. Mindezt elsősorban az éppen tomboló koronavírus járványnak köszönhetjük, de sok tényező még közrejátszik a változás előidézésében. Ellenben a megpróbáltatásokon keresztül új célokat tűzhetünk ki magunk elé, amelyek nagy kockázattal járnak ugyan, de még annál is nagyobb sikerrel zárulhatnak. A tőkeáramlat Magyarország és a környező országok között az elkövetkezendő években ugrásszerűen emelkedni fog. Ennek fő mozgatórugója a fenntarthatóságot elősegítő új technológiák kifejlesztése és alkalmazása lehet.

A sejtések alapján mind a gazdaságban, mind a politikában hatalmas változásokat fognak kínálni a 2020-as évek. Politikai szempontból becslések szerint a XX. század 40-es éveire fog hasonlítani. Ahogy akkoriban a háború érezhető volt, úgy most napjainkban is viszályokra számíthatunk. Az új jellegű konfliktusok hatalmas táptalajt biztosítanak, hogy az országok egyre több pénzt biztosítsanak új, a fenntarthatóságot támogató technológiák kifejlesztésében.

Új szövetségi hálók jönnek létre, ezeknek a vonzata a jövőben nagyobb hangsúlyt kapó Ázsiát és Európát összekötő kereskedelem felvirágoztatása, amivel mind a két kontinensnek a technológiai fejlettségét forradalmasítani tudják.  Beindul az országok közötti együttműködés mellett a technológiai verseny is, hogy egymást felül tudják múlni bizonyos területeken. A visegrádi térség is szerencsénkre egyre inkább felülkerekedik az eurozóna déli csoportja felett a gazdasági versengés vonatkozásában.  A versenyt viszont azok az országok fogják nyerni, amelyek képesek belátni, hogy a „zöld”, fenntartható energiában és technológiában van a jövő.

Napelempark Veszprém mellettNapelempark Veszprém mellett

Gazdasági tekintetben is párhuzamot lehet vonni a jelen és a XX. század második fele között. Az elkövetkezendő évtizedben a gazdaság komoly károsodásokat fog szenvedni a járványhelyzet következtében. Ennek a gazdasági és pénzügyi felfordulásnak az egyetlen megoldása, ha a vállalkozók és befektetők új technológiák kikísérletezésben oroszlánrészt vállalnak. A nagyvárosok övezetei nemzetközi szinten rövid idő alatt kiemelkednek majd a környezetükből, mivel technológiai szempontból ezek lesznek a gócpontok.

A 2010-2019-es időszakban Magyarországon a beruházási ráta nagyon magas szintet ért el, a külföldi tőke nagymértékben áradt befelé az országba. Ennek köszönhetően a fejlett technológiai import és export aranykorát élte. Az Európai Uniótól kapott támogatás felhasználása is kiegyensúlyozottan történt, többnyire a gazdaságfejlesztés irányában lett kihasználva. Az új zöld technológiák kutatása, kísérletezése és gyártása rengeteg munkaerőt igényel, így a foglalkoztatási ráta is kedvezőbb adatokat mutatott.

Több tervvel is készülhetünk az elkövetkezendő kihívásokkal teli évtizedre. Az első és legfontosabb lépés, ami nélkül nem tudunk lépést tartani a világ országaival, hogy átálljunk a zöld gondolkodásra. Be kell látnunk, hogy a megújuló és fenntartható technológia szolgáltatja a jövőt az emberiség szempontjában.

 – nyilatkozta Matolcsy György az MNB elnöke.

Kifejlesztésük költséges, ámbár később rengeteg energiát és pénzt takaríthat meg vele egy ország. A második terv, hogy a külföldi tőkét továbbra is mágnesként vonzzuk be, de próbáljunk meg határon túli fejlesztésekbe, technológiába mi is befektetni. Szorgalmazzuk és segítsük a mikro vállalkozásokat, hogy minél magasabb szintre jussanak.

Az egészségügyi rendszeren is hatalmas változtatások mennének végbe. Rengeteg anyagi juttatást mozgósítunk majd annak érdekében, hogy a koronavírus járványból leszűrt tanulság alapján egy sokkal korszerűbb orvosi ellátást biztosítsunk a polgároknak.

Az országok közötti verseny a járvány elülte után kezd majd el kiéleződni. Erre Magyarországnak is fel kell készülnie. Minden ma élő magyar a következő évtized lehetőségeinek a megragadásáért felelős. A gazdasági fejlődés az országon belüli együttműködésen alapul, egymást támogatva és a fentarthatóság technológiájára támaszkodva a jövőben kiemelkedő gazdasági hatalomként lehetünk számon tartva az Európai országok között.

 

A cikket Matolcsy György: Erős a kockázat, nagy a lehetőség című írása alapján készítettük.

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.