2020. június 2. // Anita, Kármen névnap

Zöldebb kilátások

2020-as évek eleje egyre inkább kihívásokkal teli, cserébe a lehetőségek is nagyobbak lesznek. A gazdasági helyzet visszaállításában a vállalkozók és befektetők fenntarthatóság iránti elköteleződése az alappillér.

Az elmúlt évek adottságait és gazdasági biztonságát élvezhettük, azonban az elkövetkezendő hét évben komoly megpróbáltatások várnak ránk. Mindezt elsősorban az éppen tomboló koronavírus járványnak köszönhetjük, de sok tényező még közrejátszik a változás előidézésében. Ellenben a megpróbáltatásokon keresztül új célokat tűzhetünk ki magunk elé, amelyek nagy kockázattal járnak ugyan, de még annál is nagyobb sikerrel zárulhatnak. A tőkeáramlat Magyarország és a környező országok között az elkövetkezendő években ugrásszerűen emelkedni fog. Ennek fő mozgatórugója a fenntarthatóságot elősegítő új technológiák kifejlesztése és alkalmazása lehet.

A sejtések alapján mind a gazdaságban, mind a politikában hatalmas változásokat fognak kínálni a 2020-as évek. Politikai szempontból becslések szerint a XX. század 40-es éveire fog hasonlítani. Ahogy akkoriban a háború érezhető volt, úgy most napjainkban is viszályokra számíthatunk. Az új jellegű konfliktusok hatalmas táptalajt biztosítanak, hogy az országok egyre több pénzt biztosítsanak új, a fenntarthatóságot támogató technológiák kifejlesztésében.

Új szövetségi hálók jönnek létre, ezeknek a vonzata a jövőben nagyobb hangsúlyt kapó Ázsiát és Európát összekötő kereskedelem felvirágoztatása, amivel mind a két kontinensnek a technológiai fejlettségét forradalmasítani tudják.  Beindul az országok közötti együttműködés mellett a technológiai verseny is, hogy egymást felül tudják múlni bizonyos területeken. A visegrádi térség is szerencsénkre egyre inkább felülkerekedik az eurozóna déli csoportja felett a gazdasági versengés vonatkozásában.  A versenyt viszont azok az országok fogják nyerni, amelyek képesek belátni, hogy a „zöld”, fenntartható energiában és technológiában van a jövő.

Napelempark Veszprém mellettNapelempark Veszprém mellett

Gazdasági tekintetben is párhuzamot lehet vonni a jelen és a XX. század második fele között. Az elkövetkezendő évtizedben a gazdaság komoly károsodásokat fog szenvedni a járványhelyzet következtében. Ennek a gazdasági és pénzügyi felfordulásnak az egyetlen megoldása, ha a vállalkozók és befektetők új technológiák kikísérletezésben oroszlánrészt vállalnak. A nagyvárosok övezetei nemzetközi szinten rövid idő alatt kiemelkednek majd a környezetükből, mivel technológiai szempontból ezek lesznek a gócpontok.

A 2010-2019-es időszakban Magyarországon a beruházási ráta nagyon magas szintet ért el, a külföldi tőke nagymértékben áradt befelé az országba. Ennek köszönhetően a fejlett technológiai import és export aranykorát élte. Az Európai Uniótól kapott támogatás felhasználása is kiegyensúlyozottan történt, többnyire a gazdaságfejlesztés irányában lett kihasználva. Az új zöld technológiák kutatása, kísérletezése és gyártása rengeteg munkaerőt igényel, így a foglalkoztatási ráta is kedvezőbb adatokat mutatott.

Több tervvel is készülhetünk az elkövetkezendő kihívásokkal teli évtizedre. Az első és legfontosabb lépés, ami nélkül nem tudunk lépést tartani a világ országaival, hogy átálljunk a zöld gondolkodásra. Be kell látnunk, hogy a megújuló és fenntartható technológia szolgáltatja a jövőt az emberiség szempontjában.

 – nyilatkozta Matolcsy György az MNB elnöke.

Kifejlesztésük költséges, ámbár később rengeteg energiát és pénzt takaríthat meg vele egy ország. A második terv, hogy a külföldi tőkét továbbra is mágnesként vonzzuk be, de próbáljunk meg határon túli fejlesztésekbe, technológiába mi is befektetni. Szorgalmazzuk és segítsük a mikro vállalkozásokat, hogy minél magasabb szintre jussanak.

Az egészségügyi rendszeren is hatalmas változtatások mennének végbe. Rengeteg anyagi juttatást mozgósítunk majd annak érdekében, hogy a koronavírus járványból leszűrt tanulság alapján egy sokkal korszerűbb orvosi ellátást biztosítsunk a polgároknak.

Az országok közötti verseny a járvány elülte után kezd majd el kiéleződni. Erre Magyarországnak is fel kell készülnie. Minden ma élő magyar a következő évtized lehetőségeinek a megragadásáért felelős. A gazdasági fejlődés az országon belüli együttműködésen alapul, egymást támogatva és a fentarthatóság technológiájára támaszkodva a jövőben kiemelkedő gazdasági hatalomként lehetünk számon tartva az Európai országok között.

 

A cikket Matolcsy György: Erős a kockázat, nagy a lehetőség című írása alapján készítettük.

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Pipacsmezők madártávlatból
Pipacsmezők madártávlatból
Ezekben a napokban számos poszt tűnik fel Facebook-on és Instagramon pipacsos mezőkről, rétekről. Mi madártávlatból, drónnal néztük meg ezeket a mezőket Veszprém közelében. Tényleg festői vidéken élünk!
A veszprémi gyepmester egy medvét is megszelídítene
A veszprémi gyepmester egy medvét is megszelídítene
Élhet-e egymás mellett békében vaddisznó és ember? Nos, Varga József szerint akár legjobb barátok is lehetnek. Lassacskán már másfél éve, hogy a nyugdíjas mezőgazdasági szakember átvette a Veszprémi Gyepmesteri Telep vezetését. Azóta pedig olyan helyet sikerült varázsolnia az egykori "dögkútból", ahol a kóbor, netalán utcára kitett állatok ismét otthon érezhetik magukat.
Napolaj, matrac és költségvetés-tervezés a strandoláshoz
Napolaj, matrac és költségvetés-tervezés a strandoláshoz
Hamarosan hivatalosan megnyit az összes balatoni strand, így jó idő esetén ismét lehet tervezni a hétvégi kikapcsolódást. A hűtőtáska tartalmának összeállítása mellett viszont nem árt, ha kisebb költségvetést is összeírunk egy-egy strandolás előtt, ugyanis a legtöbb strandon emelkedtek a belépőjegyek.
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
A veszprémi érsek a megújulásról beszélt Pünkösdkor
Dr. Udvardy György veszprémi érsek videóüzenetben szólt híveihez Pünkösd alkalmából. Közben az országban sok helyen már megtartották a szentmiséket, de csak szigorú egészségügyi biztonsági előírások betartása mellett.
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
2020. június 2. // Anita, Kármen névnap