2022. január 19.
//
Sára névnap

A Petőfi Színház él, és élni akar

2020. április 10. 14:41
Petőfi Színház Facebook oldala
Mi zajlik a színházban a kihirdetett veszélyhelyzet idején? Mi lesz az előadásokkal, fesztiválokkal? Rendhagyó, élő online adással jelentkezett a héten a Petőfi Szalon.

Miközben a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László a fennmaradásukért kért segítséget a hét elején, addig a város másik teátruma, a Petőfi Színház a színfalaik közt jelenleg zajló életről számolt be élő Facebook-adásban csütörtök este.

A hagyományosan a nézők számára jórészt láthatatlan dolgozókat bemutató beszélgetés vendége ezúttal Oberfrank Pál igazgató volt. Őt az igazgatóhelyettes, Egresi Zsuzsanna kérdezte.

A színház él, és élni akar

- ez volt a nagyjából egy órás beszélgetés jelmondata.

-A színház él annak ellenére, hogy nincsenek nézők már lassan három hete. Jelmondatunk, a közösségben a közönséggel vezet most minket- mondta Oberfrank már a beszélgetés elején, majd kitért arra, hogy a színház ugyan becsukta kapuit, de a színfalak mögött továbbra is folyik a munka: technikai háttérmunkák, felújítás és rendrakás zajlik az épületen belül, ugyanakkor mivel a helyzet úgy kívánja, tervezik és áttervezik az idei gazdasági működést és a bemutatókat is. Egy biztos, a társulatot szeretnék egyben tartani, miközben nem kerülhet veszélybe a működés. Erre biztosítékot is kaptak a fenntartó helyi önkormányzattól és a kormánytól.

Képernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésbőlKépernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésből

Az eddig betervezett fesztiválokat (Érzékenyítő fesztivál, Rátonyi Róbert Operettfesztivál) és előadásokat mindenképp megrendezik, csak még előre nem látható, későbbi időpontokban. Pontosabbat Oberfrank Pál sem mert jósolni, de reményei szerint talán júliusban vagy augusztusban kerülhet sor a pótlásokra.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a mostani időszak miatt nem kerültek pánikhelyzetbe, és ezt nem is engedhetik meg maguknak, elmondása szerint „nyugalmat kell árasztaniuk”. A veszélyhelyzetről azt mondta, közösségerősítő szerepe is van, hiszen háttérbe szorultak az ellentétek és felértékelődött az, hogy mit tehetnek az emberekért. Ehhez kapcsolódva kezdtek maszkgyártásba, amiről portálunk is beszámolt korábban:

Kapcsolódó cikk
Maszkokat gyárt a Petőfi Színház
Maszkokat készít a Csolnoky Ferenc Kórház részére a Petőfi Színház társulatának több önkéntese – számolt be a teátrum weboldala.

Ugyanez a tenni akarás valósult meg abban az akciójukban, amikor a veszprémieket megszólítva a színházat az utcára vitték. Erről itt írtunk és videóztunk. Tervben van, hogy a jövőben ismét „házhoz mennek”, hisz ez nekik nem csak munka, hanem létkérdés. A visszajelzések alapján van igény a mostani aktivitásukra is, ötleteik tárháza pedig kimeríthetetlen. A pénteken véget ért "Petőfi összes az összes Petőfistől" szintén egy közösségi kezdeményezés volt, melyben a költő verseit a társulat és a közönség szavalhatták el mobiltelefonjukra, majd szavaztatták meg azokat.

– Örömteli, hogy a többi színházban is számtalan ötlet és jó példa van arra, hogy lehet a nézőket folyamatosan animálni és fenntartani bennük a jó kedvet- mondta Oberfrank, aki szerint a mostani helyzetben a humorérzék és az emberi arc megtartása a legfontosabb, miközben „a szeretetnek kell uralkodnia”. A koronavírushelyzet szerinte rákényszerít minket arra is, hogy átgondoljuk az életünket és másképp tekintsünk a munkánkra és a megszokásainkra.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár vannak még kérdőjelek, egy nagy adag optimizmussal tekint előre, és ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, szép jövő várható.

Ge. Á.

További cikkek

Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
Újjáélednek a borklubok Veszprémben
Újjáélednek a borklubok Veszprémben
Csütörtökön újjáéled a veszprémi borklubok egyedi hangulatos világa. A nemrég megnyílt Wine & Vinyl ekkor indítja útjára rendezvénysorozatát, ahol kétheti rendszerességgel lát vendégül hazai borászokat, akik kínálnak, kóstolnak, történeteket mesélnek, mindezt laza, kötetlen hangulatban. A borklub szellemiségének felélesztéséről, a veszprémiek kedvenceiről és a hazai borászokról is beszélgettünk Zsandár Tamással, a Wine & Vinyl tulajdonosával.
A középutas költő születésnapja
A középutas költő születésnapja
Rövid műsorral emlékeztek Endrődi Sándorra születésének 172. évfordulóján a költő jeruzsálemhegyi szobránál hétfőn.