Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

A Petőfi Színház él, és élni akar

2020. április 10. 15:41 // Forrás: Petőfi Színház Facebook oldala
Mi zajlik a színházban a kihirdetett veszélyhelyzet idején? Mi lesz az előadásokkal, fesztiválokkal? Rendhagyó, élő online adással jelentkezett a héten a Petőfi Szalon.

Miközben a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László a fennmaradásukért kért segítséget a hét elején, addig a város másik teátruma, a Petőfi Színház a színfalaik közt jelenleg zajló életről számolt be élő Facebook-adásban csütörtök este.

A hagyományosan a nézők számára jórészt láthatatlan dolgozókat bemutató beszélgetés vendége ezúttal Oberfrank Pál igazgató volt. Őt az igazgatóhelyettes, Egresi Zsuzsanna kérdezte.

A színház él, és élni akar

- ez volt a nagyjából egy órás beszélgetés jelmondata.

-A színház él annak ellenére, hogy nincsenek nézők már lassan három hete. Jelmondatunk, a közösségben a közönséggel vezet most minket- mondta Oberfrank már a beszélgetés elején, majd kitért arra, hogy a színház ugyan becsukta kapuit, de a színfalak mögött továbbra is folyik a munka: technikai háttérmunkák, felújítás és rendrakás zajlik az épületen belül, ugyanakkor mivel a helyzet úgy kívánja, tervezik és áttervezik az idei gazdasági működést és a bemutatókat is. Egy biztos, a társulatot szeretnék egyben tartani, miközben nem kerülhet veszélybe a működés. Erre biztosítékot is kaptak a fenntartó helyi önkormányzattól és a kormánytól.

Képernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésbőlKépernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésből

Az eddig betervezett fesztiválokat (Érzékenyítő fesztivál, Rátonyi Róbert Operettfesztivál) és előadásokat mindenképp megrendezik, csak még előre nem látható, későbbi időpontokban. Pontosabbat Oberfrank Pál sem mert jósolni, de reményei szerint talán júliusban vagy augusztusban kerülhet sor a pótlásokra.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a mostani időszak miatt nem kerültek pánikhelyzetbe, és ezt nem is engedhetik meg maguknak, elmondása szerint „nyugalmat kell árasztaniuk”. A veszélyhelyzetről azt mondta, közösségerősítő szerepe is van, hiszen háttérbe szorultak az ellentétek és felértékelődött az, hogy mit tehetnek az emberekért. Ehhez kapcsolódva kezdtek maszkgyártásba, amiről portálunk is beszámolt korábban:

Kapcsolódó cikk
Maszkokat gyárt a Petőfi Színház
Maszkokat készít a Csolnoky Ferenc Kórház részére a Petőfi Színház társulatának több önkéntese – számolt be a teátrum weboldala.

Ugyanez a tenni akarás valósult meg abban az akciójukban, amikor a veszprémieket megszólítva a színházat az utcára vitték. Erről itt írtunk és videóztunk. Tervben van, hogy a jövőben ismét „házhoz mennek”, hisz ez nekik nem csak munka, hanem létkérdés. A visszajelzések alapján van igény a mostani aktivitásukra is, ötleteik tárháza pedig kimeríthetetlen. A pénteken véget ért "Petőfi összes az összes Petőfistől" szintén egy közösségi kezdeményezés volt, melyben a költő verseit a társulat és a közönség szavalhatták el mobiltelefonjukra, majd szavaztatták meg azokat.

– Örömteli, hogy a többi színházban is számtalan ötlet és jó példa van arra, hogy lehet a nézőket folyamatosan animálni és fenntartani bennük a jó kedvet- mondta Oberfrank, aki szerint a mostani helyzetben a humorérzék és az emberi arc megtartása a legfontosabb, miközben „a szeretetnek kell uralkodnia”. A koronavírushelyzet szerinte rákényszerít minket arra is, hogy átgondoljuk az életünket és másképp tekintsünk a munkánkra és a megszokásainkra.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár vannak még kérdőjelek, egy nagy adag optimizmussal tekint előre, és ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, szép jövő várható.

Ge. Á.
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.