2022. december 3.
//
Ferenc névnap

A Petőfi Színház él, és élni akar

2020. április 10. 15:41
Petőfi Színház Facebook oldala
Mi zajlik a színházban a kihirdetett veszélyhelyzet idején? Mi lesz az előadásokkal, fesztiválokkal? Rendhagyó, élő online adással jelentkezett a héten a Petőfi Szalon.

Miközben a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László a fennmaradásukért kért segítséget a hét elején, addig a város másik teátruma, a Petőfi Színház a színfalaik közt jelenleg zajló életről számolt be élő Facebook-adásban csütörtök este.

A hagyományosan a nézők számára jórészt láthatatlan dolgozókat bemutató beszélgetés vendége ezúttal Oberfrank Pál igazgató volt. Őt az igazgatóhelyettes, Egresi Zsuzsanna kérdezte.

A színház él, és élni akar

- ez volt a nagyjából egy órás beszélgetés jelmondata.

-A színház él annak ellenére, hogy nincsenek nézők már lassan három hete. Jelmondatunk, a közösségben a közönséggel vezet most minket- mondta Oberfrank már a beszélgetés elején, majd kitért arra, hogy a színház ugyan becsukta kapuit, de a színfalak mögött továbbra is folyik a munka: technikai háttérmunkák, felújítás és rendrakás zajlik az épületen belül, ugyanakkor mivel a helyzet úgy kívánja, tervezik és áttervezik az idei gazdasági működést és a bemutatókat is. Egy biztos, a társulatot szeretnék egyben tartani, miközben nem kerülhet veszélybe a működés. Erre biztosítékot is kaptak a fenntartó helyi önkormányzattól és a kormánytól.

Képernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésbőlKépernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésből

Az eddig betervezett fesztiválokat (Érzékenyítő fesztivál, Rátonyi Róbert Operettfesztivál) és előadásokat mindenképp megrendezik, csak még előre nem látható, későbbi időpontokban. Pontosabbat Oberfrank Pál sem mert jósolni, de reményei szerint talán júliusban vagy augusztusban kerülhet sor a pótlásokra.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a mostani időszak miatt nem kerültek pánikhelyzetbe, és ezt nem is engedhetik meg maguknak, elmondása szerint „nyugalmat kell árasztaniuk”. A veszélyhelyzetről azt mondta, közösségerősítő szerepe is van, hiszen háttérbe szorultak az ellentétek és felértékelődött az, hogy mit tehetnek az emberekért. Ehhez kapcsolódva kezdtek maszkgyártásba, amiről portálunk is beszámolt korábban:

Kapcsolódó cikk
Maszkokat gyárt a Petőfi Színház
Maszkokat készít a Csolnoky Ferenc Kórház részére a Petőfi Színház társulatának több önkéntese – számolt be a teátrum weboldala.

Ugyanez a tenni akarás valósult meg abban az akciójukban, amikor a veszprémieket megszólítva a színházat az utcára vitték. Erről itt írtunk és videóztunk. Tervben van, hogy a jövőben ismét „házhoz mennek”, hisz ez nekik nem csak munka, hanem létkérdés. A visszajelzések alapján van igény a mostani aktivitásukra is, ötleteik tárháza pedig kimeríthetetlen. A pénteken véget ért "Petőfi összes az összes Petőfistől" szintén egy közösségi kezdeményezés volt, melyben a költő verseit a társulat és a közönség szavalhatták el mobiltelefonjukra, majd szavaztatták meg azokat.

– Örömteli, hogy a többi színházban is számtalan ötlet és jó példa van arra, hogy lehet a nézőket folyamatosan animálni és fenntartani bennük a jó kedvet- mondta Oberfrank, aki szerint a mostani helyzetben a humorérzék és az emberi arc megtartása a legfontosabb, miközben „a szeretetnek kell uralkodnia”. A koronavírushelyzet szerinte rákényszerít minket arra is, hogy átgondoljuk az életünket és másképp tekintsünk a munkánkra és a megszokásainkra.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár vannak még kérdőjelek, egy nagy adag optimizmussal tekint előre, és ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, szép jövő várható.

Ge. Á.

További cikkek

Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romulusz: Nem ülnék a székemben, ha nem hinném, hogy a Magyar Honvédség meg tudja védeni az országot
Ruszin-Szendi Romuluszt első látásra nem sok minden különbözteti meg egy átlagos katonától. Interjúnkkor is ugyanolyan terepszínű gyakorlóruhában jelent meg, ahogy bármelyik másik katona. Közelebbről megnézve a felvarrókat azonban szembetűnik, hogy altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával állunk szemben. Veszprémi látogatásakor egy ikonikus helyen, a MH Légierő Parancsnokságon, vagy ahogy sokan ismerik, a „Sziklában” beszélgettünk toborzásról, Veszprém stratégiai szerepéről a honvédelemben és a szomszédban dúló háborúról is.
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
Lezárult a nyugdíjas szabadegyetem őszi szemesztere
November 16-án több mint 130 nyugdíjas részvételével rendezték meg a szabadegyetem idei utolsó előadását.