2023. március 24.
//
Gábor névnap

A Petőfi Színház él, és élni akar

2020. április 10. 15:41
Petőfi Színház Facebook oldala
Mi zajlik a színházban a kihirdetett veszélyhelyzet idején? Mi lesz az előadásokkal, fesztiválokkal? Rendhagyó, élő online adással jelentkezett a héten a Petőfi Szalon.

Miközben a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László a fennmaradásukért kért segítséget a hét elején, addig a város másik teátruma, a Petőfi Színház a színfalaik közt jelenleg zajló életről számolt be élő Facebook-adásban csütörtök este.

A hagyományosan a nézők számára jórészt láthatatlan dolgozókat bemutató beszélgetés vendége ezúttal Oberfrank Pál igazgató volt. Őt az igazgatóhelyettes, Egresi Zsuzsanna kérdezte.

A színház él, és élni akar

- ez volt a nagyjából egy órás beszélgetés jelmondata.

-A színház él annak ellenére, hogy nincsenek nézők már lassan három hete. Jelmondatunk, a közösségben a közönséggel vezet most minket- mondta Oberfrank már a beszélgetés elején, majd kitért arra, hogy a színház ugyan becsukta kapuit, de a színfalak mögött továbbra is folyik a munka: technikai háttérmunkák, felújítás és rendrakás zajlik az épületen belül, ugyanakkor mivel a helyzet úgy kívánja, tervezik és áttervezik az idei gazdasági működést és a bemutatókat is. Egy biztos, a társulatot szeretnék egyben tartani, miközben nem kerülhet veszélybe a működés. Erre biztosítékot is kaptak a fenntartó helyi önkormányzattól és a kormánytól.

Képernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésbőlKépernyőmentés a csütörtök esti élő beszélgetésből

Az eddig betervezett fesztiválokat (Érzékenyítő fesztivál, Rátonyi Róbert Operettfesztivál) és előadásokat mindenképp megrendezik, csak még előre nem látható, későbbi időpontokban. Pontosabbat Oberfrank Pál sem mert jósolni, de reményei szerint talán júliusban vagy augusztusban kerülhet sor a pótlásokra.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a mostani időszak miatt nem kerültek pánikhelyzetbe, és ezt nem is engedhetik meg maguknak, elmondása szerint „nyugalmat kell árasztaniuk”. A veszélyhelyzetről azt mondta, közösségerősítő szerepe is van, hiszen háttérbe szorultak az ellentétek és felértékelődött az, hogy mit tehetnek az emberekért. Ehhez kapcsolódva kezdtek maszkgyártásba, amiről portálunk is beszámolt korábban:

Kapcsolódó cikk
Maszkokat gyárt a Petőfi Színház
Maszkokat készít a Csolnoky Ferenc Kórház részére a Petőfi Színház társulatának több önkéntese – számolt be a teátrum weboldala.

Ugyanez a tenni akarás valósult meg abban az akciójukban, amikor a veszprémieket megszólítva a színházat az utcára vitték. Erről itt írtunk és videóztunk. Tervben van, hogy a jövőben ismét „házhoz mennek”, hisz ez nekik nem csak munka, hanem létkérdés. A visszajelzések alapján van igény a mostani aktivitásukra is, ötleteik tárháza pedig kimeríthetetlen. A pénteken véget ért "Petőfi összes az összes Petőfistől" szintén egy közösségi kezdeményezés volt, melyben a költő verseit a társulat és a közönség szavalhatták el mobiltelefonjukra, majd szavaztatták meg azokat.

– Örömteli, hogy a többi színházban is számtalan ötlet és jó példa van arra, hogy lehet a nézőket folyamatosan animálni és fenntartani bennük a jó kedvet- mondta Oberfrank, aki szerint a mostani helyzetben a humorérzék és az emberi arc megtartása a legfontosabb, miközben „a szeretetnek kell uralkodnia”. A koronavírushelyzet szerinte rákényszerít minket arra is, hogy átgondoljuk az életünket és másképp tekintsünk a munkánkra és a megszokásainkra.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár vannak még kérdőjelek, egy nagy adag optimizmussal tekint előre, és ha vége lesz a veszélyhelyzetnek, szép jövő várható.

Ge. Á.

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson
Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Különös állatok jelentek meg Márkó mellett
Nem egy eddig ismeretlen emlőst fedezett fel szemfüles fotósunk a Márkó melletti erdő szélén, mégis ritkaság számba megy a természetben az, amit látott.