Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A 21. század nyersanyaga a kreativitás

2020. április 15. 10:29
„A jövő munkahelyei erősen a művészek, újságírók munkájához fog hasonlítani. Nem üzemszerűen fognak működni, mikor egyedül, mikor csapatban fognak majd dolgozni." - Adrienne Goehler, a hamburgi Képzőművészeti Akadémia volt igazgatója.

A Forrester Research nemrégiben közétett tanulmánya azt jelzi, hogy 25 millió állás szűnhet meg az elkövetkező 5 évben. Ez háromszor annyi, mint ahány állás megszűnt a nagy világgazdasági válság következtében.

Világos, hogy bármi is legyen a foglalkozásunk, munkánk egy részét, vagy egészét robotok és szoftverek fogják átvenni a következő néhány évben.

A kulcs a munkanélküli jövő elkerüléséhez, hogy újra felfedezzük, mi tesz minket emberré, hogy emberközpontú munkák új generációját hozzuk létre, amely feltárja a rejtett tehetségeket.

De először is fontos felismernünk, hogy a problémát magunknak okoztuk. Nemcsak azért, mert megépítettük a robotokat. Bár a legtöbb munka már évtizedek óta nem a gyárakban zajlik, még mindig ragaszkodunk a szabványokhoz, a képesség nélküli munkavégzés képzetéhez. Még mindig olyan folyamatok köré tervezzük a munkákat, és a folyamatok végrehajtásával töltött órákért fizetjük az embereket. Szűk munkaköri leírásokat gyártunk (pl. pénztáros) és elvárjuk az emberektől, hogy egész karriert építsenek egy konkrét feladat köré. Mindez két veszélyes mellékhatással jár.

Az első, hogy a konkrétan meghatározott munkákat fogják kiváltani a robotok, mert egyetlen feladatra alkalmas robotokat igen könnyű építeni, ahogy ez már meg is történt.

Nézzünk egy példát: az ATM megjelenésének kettős hatása volt, a bankfiókban dolgozók száma a negyedére csökkent, és a bankfiókok száma 40%-kal nőtt. De a dolgozók már mást csináltak. A hagyományos munkakörük visszaszorult, és inkább értékesítőkké váltak. Feladatuk az ügyfélszolgálat, probléma megoldás, új termékek ismertetése. Az általuk végzett munka többféle készséget és más jellegű szaktudást igényel. Szellemi és fizikai erőkifejtést, műszaki szakértelmet és találékonyságot.

Másodsorban pedig a részfeladatok végrehajtásában az emberekkel szembeni elvárások elgépiesedtek, a gépek fejlődésében pedig emberi tulajdonságok váltak kulcskérdéssé. És sajnos az elkövetkező néhány évben, ahogy a technológia fejlődik, ezek az emberek azt fogják tapasztalni, hogy munkájuk jórészt eltűnik. Ennek ellensúlyozására olyan munkákat kell teremtenünk, ahol nem az a fontos, hogy az ember mit csinál, hanem az, hogy milyen képeségekkel rendelkezik. Olyan környezetre van szükség, ahol a robotok és az emberek kiegészítik egymás képességeit.

Adjunk több munkát a robotnak, kezdjük azzal, amit borzasztóan utálunk csinálni. Ami pedig az embereket illeti, a Chicago-i Egyetem tanárának, Harry Davisnek a tanácsát kéne követnünk: Az emberek ne hagyják kint saját lényüket a kocsijuk csomagtartójában.

Az emberek csodálatos dolgokra képesek a hétvégéken. Hétvégéken művészekké, asztalosokká, sportolókká válnak. Aztán hétfőn visszaállnak a monoton mindennapok kerékvágásába. Az emberek, ha nincsenek beszűkülve a munkájukba, és teret nyer az alkotás és a kreativitás, problémamegoldó készsége és hatékonysága nő. Az emberek újítók és teremtők lehetnek. Megoldásokat álmodnak a problémákra, és lehetőséget álmaik megvalósítására. Az álmodás képessége fontos különbség a gépek és köztünk.

A jövő munkahelyei ne a szűk konkrét feladat elvégzésére irányuljanak, hanem a tehetség kamatoztatására. Mert, ha a hétvégi énünket visszük a hétköznapokba is, akkor a hétfő reggeleket is jobban várjuk majd.

 

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.