Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Színházat a hősöknek!

2020. április 29. 4:00
Ismét egy olyan kezdeményezéssel állt elő a Petőfi Színház, ami akár országos megmozdulássá is fejlődhet a vidéki színházak körében. A „Színházat a hősöknek!” akcióban a hősök az egészségügyben, az idősállátásban, valamint a mentőszolgálatnál dolgozók, akik számára a pandémia után ingyenes vetítéseket tervez a színház.

Péntek délelőtt a Petőfi Színház előtt jelentette be az intézmény vezetése, hogy amikor feloldják a korlátozó intézkedéseket, és újraindulhatnak az előadások, az első dolguk az lesz, hogy meghirdetik az ingyenes előadásaikat azoknak, akik most emberfeletti munkájukkal leginkább a frontvonalban küzdenek a járvány ellen.

Oberfrank Pál igazgató kiemelte, hogy a járvány olyan különleges helyzetet szült, amiben mindenkinek meg kellett találnia a helyét, hogy mivel tud leginkább segíteni, adott esetben eredeti foglalkozásától eltérően is. Éppen ezért a színházban elkezdtek maszkokat gyártani, de a színészek közül többen társadalmi munkát is vállaltak.

Hozzátette, hogy már látni az alagút végén a fényt, ezért elérkezett az ideje, hogy elkezdjék tervezni az újraindulást, erre pedig „egy nagy startpisztollyal” készülnek.

Kellerné Egresi Zsuzsanna a színház igazgatóhelyettese a részletekben elmondta, hogy a színházaknak valódi gyógyító ereje van, ők pedig ezt szeretnék megragadni.

Éppen ezért a Veszprémi Petőfi Színház felajánlást tesz a rendkívüli veszélyhelyzetben erőfeletti munkát ellátó egészségügyi- és szociális szférában dolgozók részére.

A színházi élet normál működésének elindulásakor meghívják a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház, a Farkasgyepűi Tüdőgyógyintézet, a veszprémi Mentők és a veszprémi idősgondozásban dolgozókat a Nyitott ablak című zenés vígjátékuk „rendkívüli” előadására.

A kezdeményezést a Petőfi Színház egészen biztos, hogy megvalósítja – akár több előadáson keresztül is – viszont a céljuk az, hogy ennek a híre eljusson a többi vidéki színházához is, amiből egy országos kezdeményezés nőheti ki magát.

A bejelentésen dr. Lippai Norbert a kórház főigazgatója megköszönte a felajánlást, valamint rávilágított egy történelmi hasonlóságra is:

Petőfi Sándor is egy háború idején emelkedett fel, most egy másfajta küzdelemben ugyan, de a költő nevét viselő színház is megmutatja azt, hogy hogyan kell helytállni ezekben az időkben.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is a színház társadalmi szerepvállalását emelte ki. Szerinte a Petőfi Színházban végzett tevékenység már túlmutat a művészi értékeken, a rendszeres jótékonysági és közösségi megmozdulásaikkal igazi társadalmi értékeket képviselnek. Hozzátette, hogy parlamenti munkája során is azt tapasztalja, hogy számos képviselőtársa folyamatosan figyeli és követi a veszprémi színház programjait, amit igyekeznek a saját térségükben is meghonosítani.

Végezetül Oberfrank Pál és Egresi Zsuzsanna kitért arra is, hogy a vírushelyzet végéhez közeledve sem áll meg a társadalmi munka a színházban, hétfőn elkészül a tízezredik védőmaszk is, valamint nekiláttak védőoverállok gyártásának is, amit a helyi kórháznak fognak felajánlani. Ezen kívül folytatják immáron a környező településeken is a „Maradj otthon, majd mi megyünk” névre keresztelt előadásaikat, amelyek során a színház művészei zenés előadásokkal készülnek a nyílt utcán, vagy tereken, hogy a közönségüknek az otthonaikban maradva is igazi színházélményben legyen része.

A következő hetekben ellátogatnak Hajmáskérre, Herendre, Sólyra, Tésre, Balatonfűzfőre és Balatonalmádiba is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.