Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ontja a gólokat és profi szemléletből is példát mutat

2020. április 29. 7:05
Hivatásos labdarúgó szeretne lenni és BL-győzelemről álmodik a Veszprém FC USE tizenhat esztendős gólerős középpályása, Csizmadia Zsófia, aki szorgalmának, tehetségének és profi szemléletének köszönhetően már a korosztályos válogatottban is megcsillogtatta tudását.

Nyolc éven át, egészen tizenegy esztendős koromig versenyszerűen úsztam a Veszprémi Úszó Klubban. Az edzőim úgy látták, hogy a medencében is lenne keresnivalóm, de másképp alakult, én ugyanis kiskorom óta a labdához vonzódom. Emlékszem, már a játszótéren is sokan rám csodálkoztak, hogy kislány létemre focizom. Általános iskolában is rengeteget rúgtuk a bőrt a fiúkkal. Negyedik osztályban aztán rendeztek egy városi tornát az iskolai leánycsapatok számára, amely kiválasztóként is szolgált. Egy szakember felfigyelt rám, aki azonnal megkereste a szüleimet, hogy komolyabban foglalkozzam a focival. A szüleim azt mondták, hogy akkor focizhatok, ha a játék nem megy az úszás és a zeneiskola rovására. Végül aztán mindkét elfoglaltság abbamaradt, s csak a foci maradt

– kezdte a beszélgetést Csizmadia Zsófia, aki ezen előzmények után 2014-ben került a Veszprém FC-hez, ahol Jugovits Péter vette pártfogásába.

Tehetségének, elszántságának és szorgalmának köszönhetően meg is találta számításait „új” sportágában, ahol azóta is töretlen fejlődésnek örvend. 2017-ben csatlakozott a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület (VFC USE) kötelékéhez, ahol Weinhoffer Csaba, Rugovics Vendel és Donát Máté edzők kezei alatt még tovább fejlődött. Valósággal ontotta a gólokat, miközben egyre feljebb lépdelt a korosztályos csapatokban. A 2017/2018-as idényben – minden sorozatot figyelembe véve – 56 meccsen 86 gólt szerzett. A 2018/2019-es kiírásban pedig erre is rátett egy lapáttal, amikor is 59 találkozón 124 találatot jegyzett.

Csizmadia Zsófia (az álló sorban jobbról az első) a Veszprém U19-es csapatának vezére - Fotó: VFC USECsizmadia Zsófia (az álló sorban jobbról az első) a Veszprém U19-es csapatának vezére - Fotó: VFC USE

Zsófia – aki júliusban ünnepli tizenhetedik születésnapját – a jelenlegi szezonban a VFC USE megyei felnőtt, valamint az NB II Észak-nyugati csoportjában szereplő U19-es gárdájában is alapembernek számít. Mindkét gárda százszázalékos mérleggel vezeti a pontvadászatát, melyek a koronavírus-járvány miatt szünetelnek.

Kapcsolódó cikk
Gondos nevelőmunka, építkezés az alapoktól
A VFC USE női szakágának három csapata is az aranyérem reményében várja bajnoksága – egyelőre bizonytalan – tavaszi folytatását. Az egyesületnél folyó színvonalas munkának ugyanakkor az is ékes bizonyítéka, hogy Csizmadia Zsófia és Szijártó Eszter személyében két játékosa is címeres mezt ölthet.

A legnagyobb fegyverünk a csapategység. Hatalmas szeretet és küzdőszellem jellemzi a társaságot. Előfordult, hogy 3-0-ra vezetett az ellenfelünk, aztán 5-3-ra fordítottunk. Kellett hozzá persze egy kis fejmosás a szünetben az öltözőben, de ha nincs meg köztünk ez a fajta összetartás, szeretet, akkor nem sikerült volna többször is vert helyzetből felállnunk

– fogalmazott a támadó középpályás, akinek a hölgyek közül Marozsán Dzsenifer, a férfiaknál pedig Lionel Messi és Ronaldinho a kedvence.

A gólvágót az erényei mellett arról is kérdeztük, hogy a játék mely elemében szeretne leginkább fejlődni még. Válaszával pedig rá is világított, minek köszönheti eddigi sikereit.

Igyekszem ésszel játszani, átlátni azt, hogy mit miért csinálok. Úgy vélem ugyanakkor, hogy a labdarúgás minden elemében fejlődnöm kell még. Minden alkalommal úgy jövök le a pályáról, hogy tudom, mi működött jól, de leginkább az foglalkoztat, hogy miben kell még javulnom, hogy jobb legyek a következő meccsre. Igyekszem folyamatosan fejlődni, s ezért mindent megteszek az edzéseken.

Csizmadia Zsófia a korosztályos válogatottban is bizonyítja tehetségét - Fotó: MLSZCsizmadia Zsófia a korosztályos válogatottban is bizonyítja tehetségét - Fotó: MLSZ

A veszprémi sportoló tehetségére a korosztályos (U17) válogatottnál is felfigyeltek. Október elején Szombathely adott otthont az Eb-selejtezőtornának, amelyen a Schumi Dorottya által irányított magyar együttes Bulgáriát 7-0-ra, Kazahsztánt 10-0-ra, Lengyelországot pedig 1-0-ra legyőzve, tehát hibátlan teljesítménnyel jutott tovább az elitkörbe.

A kazahok ellen kezdőként léptem pályára, de nem voltam elégedett a játékommal. Bulgária ellen csereként kaptam lehetőséget, ekkor már úgy éreztem, hogy jól szálltam be. Mostanra kezdtem beverekedni magamat a kezdőcsapatba, előtte jobbára csereként szálltam be, s a padról fel tudtam térképezni az ellenfelet. Eleinte nagyon izgultam a válogatott fellépéseken, le kellett győznöm a stresszt ahhoz, hogy megfelelően teljesítsek. Szerencsére már megtanultam kezelni ezt, s amikor pályára lépek, azt mondom magamnak, hogy nekem igenis itt van a helyem

– húzta alá a válogatott kiválóság, aki pályafutása eddigi legnagyobb élményének nevezte a szombathelyi selejtezőtornát, melynek mérkőzéseit a televízió is közvetítette.

Ha a koronavírus-járvány nem szólt volna közbe – szintén a vasi megyeszékhelyen – március közepén rendezték volna meg az elitkört, ahol a mieink Izlanddal, Oroszországgal és Romániával kerültek egy négyesbe. Innen a csoportgyőztes jut tovább a svédországi kontinenstornára, melyet az eredeti tervek szerint májusban rendeztek volna meg.

Úgy vélem, hogy kedvező csoportba kerültünk. Egyelőre még nincs döntés a folytatásról, de nagyon bízunk benne, hogy nyáron megrendezik a tornát, s továbbjutunk. A jelenlegi helyzetben is igyekszem megtalálni a pozitívumot. Amúgy is sérüléssel bajlódtam, lehet, hogyha márciusban játszom, rásérülök. Bízom benne, hogy felépülök, mire megrendezik az elitkört.

A válogatott szereplés miatt Zsófia egyébként magántanuló a Vetési Albert Gimnáziumban, ahol spanyol és angol nyelvet is tanul. Számára így nem jelent újdonságot a jelenlegi helyzet, amikor is otthonról kell elsajátítania a tananyagot.

Magántanulóként korábban is itthonról vagy éppen az edzőtáborban tanultam. Jelenleg azonban könnyebb a helyzetem, hiszen az eddigieknél is részletesebben kapom meg az anyagot. Szerencsére nagyon figyelmesek a tanáraink, akik nem kérnek teljesíthetetlen feladatokat. Mindenki tisztában van vele, hogy ez egy új helyzet, s ennek megfelelőek az elvárások is

– húzta alá a gimnazista lány, aki a közelmúltban különleges mutatvánnyal rukkolt elő: a Veszprém TV által közzétett videófelvételen ugyanis gitározás közben dekázgatott. Mindez persze nem része a felkészülésének, amelyet otthon is a tőle megszokott elszántsággal végez.

Fotó: MLSZFotó: MLSZ

A gitáros dekázás inkább csak unaloműzésről szólt. Jelenleg futok, erősítek, labdás technikai feladatokat végzik, vagyis mindent, amit enged a helyzet. A foci csapatsport, amit csapat nélkül nem lehet űzni. Most azonban van idő olyan egyéni fejlesztésekre, amelyekre egyébként kevesebb lehetőségem van, s hosszú távon előnyömre válhat.

Végezetül jövőbeli terveiről, álmairól kérdeztük a roppant céltudatos és szerény sportolót. Azt felelte, hogy szeretne hivatásos labdarúgó lenni és magasba emelni a Bajnokok Ligája trófeáját. Zsófiának nem kívánhatunk mást, mint, hogy mindezt elérje. A magyar labdarúgásnak pedig sok-sok Csizmadia Zsófiát kívánunk…

Zatkalik Dávid
további cikkek
EURO-2024: kijelölték a játékvezetőket labdarúgás EURO-2024: kijelölték a játékvezetőket Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden nyilvánosságra hozta a nyári, németországi kontinensviadalon mérkőzéseket vezető bírók névsorát, amelyben a romániai magyar Kovács István is megtalálható. tegnap 8:45 Nem hirdettek győztest a Fűzfő–Úrkút rangadón vármegyei foci Nem hirdettek győztest a Fűzfő–Úrkút rangadón A VEHIR.HU Veszprém vármegyei labdarúgó élvonal hétvégi rangadóján 1-1-es döntetlent játszott a listavezető Úrkút az üldöző Fűzfővel – képriport a rangadóról, összefoglaló a forduló eredményeiről. 2024. április 22. 12:21 Tömösvári duplájával kimászott a gödörből a Veszprém Practical VSC Tömösvári duplájával kimászott a gödörből a Veszprém A Practical VSC 2-0-ra nyert a Dorog vendégeként a labdarúgó NB III vasárnapi mérkőzésén. A címvédésért küzdő veszprémiek számára jól jött a siker, hiszen az elmúlt három fordulóban – a szurkolók nagy bánatára – elmaradt a győzelmük. 2024. április 21. 19:15 A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros labdarúgás A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén. 2024. április 20. 18:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.