2023. június 3.
//
Klotild névnap

Ontja a gólokat és profi szemléletből is példát mutat

Hivatásos labdarúgó szeretne lenni és BL-győzelemről álmodik a Veszprém FC USE tizenhat esztendős gólerős középpályása, Csizmadia Zsófia, aki szorgalmának, tehetségének és profi szemléletének köszönhetően már a korosztályos válogatottban is megcsillogtatta tudását.

Nyolc éven át, egészen tizenegy esztendős koromig versenyszerűen úsztam a Veszprémi Úszó Klubban. Az edzőim úgy látták, hogy a medencében is lenne keresnivalóm, de másképp alakult, én ugyanis kiskorom óta a labdához vonzódom. Emlékszem, már a játszótéren is sokan rám csodálkoztak, hogy kislány létemre focizom. Általános iskolában is rengeteget rúgtuk a bőrt a fiúkkal. Negyedik osztályban aztán rendeztek egy városi tornát az iskolai leánycsapatok számára, amely kiválasztóként is szolgált. Egy szakember felfigyelt rám, aki azonnal megkereste a szüleimet, hogy komolyabban foglalkozzam a focival. A szüleim azt mondták, hogy akkor focizhatok, ha a játék nem megy az úszás és a zeneiskola rovására. Végül aztán mindkét elfoglaltság abbamaradt, s csak a foci maradt

– kezdte a beszélgetést Csizmadia Zsófia, aki ezen előzmények után 2014-ben került a Veszprém FC-hez, ahol Jugovits Péter vette pártfogásába.

Tehetségének, elszántságának és szorgalmának köszönhetően meg is találta számításait „új” sportágában, ahol azóta is töretlen fejlődésnek örvend. 2017-ben csatlakozott a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület (VFC USE) kötelékéhez, ahol Weinhoffer Csaba, Rugovics Vendel és Donát Máté edzők kezei alatt még tovább fejlődött. Valósággal ontotta a gólokat, miközben egyre feljebb lépdelt a korosztályos csapatokban. A 2017/2018-as idényben – minden sorozatot figyelembe véve – 56 meccsen 86 gólt szerzett. A 2018/2019-es kiírásban pedig erre is rátett egy lapáttal, amikor is 59 találkozón 124 találatot jegyzett.

Csizmadia Zsófia (az álló sorban jobbról az első) a Veszprém U19-es csapatának vezére - Fotó: VFC USECsizmadia Zsófia (az álló sorban jobbról az első) a Veszprém U19-es csapatának vezére - Fotó: VFC USE

Zsófia – aki júliusban ünnepli tizenhetedik születésnapját – a jelenlegi szezonban a VFC USE megyei felnőtt, valamint az NB II Észak-nyugati csoportjában szereplő U19-es gárdájában is alapembernek számít. Mindkét gárda százszázalékos mérleggel vezeti a pontvadászatát, melyek a koronavírus-járvány miatt szünetelnek.

Kapcsolódó cikk
Gondos nevelőmunka, építkezés az alapoktól
A VFC USE női szakágának három csapata is az aranyérem reményében várja bajnoksága – egyelőre bizonytalan – tavaszi folytatását. Az egyesületnél folyó színvonalas munkának ugyanakkor az is ékes bizonyítéka, hogy Csizmadia Zsófia és Szijártó Eszter személyében két játékosa is címeres mezt ölthet.

A legnagyobb fegyverünk a csapategység. Hatalmas szeretet és küzdőszellem jellemzi a társaságot. Előfordult, hogy 3-0-ra vezetett az ellenfelünk, aztán 5-3-ra fordítottunk. Kellett hozzá persze egy kis fejmosás a szünetben az öltözőben, de ha nincs meg köztünk ez a fajta összetartás, szeretet, akkor nem sikerült volna többször is vert helyzetből felállnunk

– fogalmazott a támadó középpályás, akinek a hölgyek közül Marozsán Dzsenifer, a férfiaknál pedig Lionel Messi és Ronaldinho a kedvence.

A gólvágót az erényei mellett arról is kérdeztük, hogy a játék mely elemében szeretne leginkább fejlődni még. Válaszával pedig rá is világított, minek köszönheti eddigi sikereit.

Igyekszem ésszel játszani, átlátni azt, hogy mit miért csinálok. Úgy vélem ugyanakkor, hogy a labdarúgás minden elemében fejlődnöm kell még. Minden alkalommal úgy jövök le a pályáról, hogy tudom, mi működött jól, de leginkább az foglalkoztat, hogy miben kell még javulnom, hogy jobb legyek a következő meccsre. Igyekszem folyamatosan fejlődni, s ezért mindent megteszek az edzéseken.

Csizmadia Zsófia a korosztályos válogatottban is bizonyítja tehetségét - Fotó: MLSZCsizmadia Zsófia a korosztályos válogatottban is bizonyítja tehetségét - Fotó: MLSZ

A veszprémi sportoló tehetségére a korosztályos (U17) válogatottnál is felfigyeltek. Október elején Szombathely adott otthont az Eb-selejtezőtornának, amelyen a Schumi Dorottya által irányított magyar együttes Bulgáriát 7-0-ra, Kazahsztánt 10-0-ra, Lengyelországot pedig 1-0-ra legyőzve, tehát hibátlan teljesítménnyel jutott tovább az elitkörbe.

A kazahok ellen kezdőként léptem pályára, de nem voltam elégedett a játékommal. Bulgária ellen csereként kaptam lehetőséget, ekkor már úgy éreztem, hogy jól szálltam be. Mostanra kezdtem beverekedni magamat a kezdőcsapatba, előtte jobbára csereként szálltam be, s a padról fel tudtam térképezni az ellenfelet. Eleinte nagyon izgultam a válogatott fellépéseken, le kellett győznöm a stresszt ahhoz, hogy megfelelően teljesítsek. Szerencsére már megtanultam kezelni ezt, s amikor pályára lépek, azt mondom magamnak, hogy nekem igenis itt van a helyem

– húzta alá a válogatott kiválóság, aki pályafutása eddigi legnagyobb élményének nevezte a szombathelyi selejtezőtornát, melynek mérkőzéseit a televízió is közvetítette.

Ha a koronavírus-járvány nem szólt volna közbe – szintén a vasi megyeszékhelyen – március közepén rendezték volna meg az elitkört, ahol a mieink Izlanddal, Oroszországgal és Romániával kerültek egy négyesbe. Innen a csoportgyőztes jut tovább a svédországi kontinenstornára, melyet az eredeti tervek szerint májusban rendeztek volna meg.

Úgy vélem, hogy kedvező csoportba kerültünk. Egyelőre még nincs döntés a folytatásról, de nagyon bízunk benne, hogy nyáron megrendezik a tornát, s továbbjutunk. A jelenlegi helyzetben is igyekszem megtalálni a pozitívumot. Amúgy is sérüléssel bajlódtam, lehet, hogyha márciusban játszom, rásérülök. Bízom benne, hogy felépülök, mire megrendezik az elitkört.

A válogatott szereplés miatt Zsófia egyébként magántanuló a Vetési Albert Gimnáziumban, ahol spanyol és angol nyelvet is tanul. Számára így nem jelent újdonságot a jelenlegi helyzet, amikor is otthonról kell elsajátítania a tananyagot.

Magántanulóként korábban is itthonról vagy éppen az edzőtáborban tanultam. Jelenleg azonban könnyebb a helyzetem, hiszen az eddigieknél is részletesebben kapom meg az anyagot. Szerencsére nagyon figyelmesek a tanáraink, akik nem kérnek teljesíthetetlen feladatokat. Mindenki tisztában van vele, hogy ez egy új helyzet, s ennek megfelelőek az elvárások is

– húzta alá a gimnazista lány, aki a közelmúltban különleges mutatvánnyal rukkolt elő: a Veszprém TV által közzétett videófelvételen ugyanis gitározás közben dekázgatott. Mindez persze nem része a felkészülésének, amelyet otthon is a tőle megszokott elszántsággal végez.

Fotó: MLSZFotó: MLSZ

A gitáros dekázás inkább csak unaloműzésről szólt. Jelenleg futok, erősítek, labdás technikai feladatokat végzik, vagyis mindent, amit enged a helyzet. A foci csapatsport, amit csapat nélkül nem lehet űzni. Most azonban van idő olyan egyéni fejlesztésekre, amelyekre egyébként kevesebb lehetőségem van, s hosszú távon előnyömre válhat.

Végezetül jövőbeli terveiről, álmairól kérdeztük a roppant céltudatos és szerény sportolót. Azt felelte, hogy szeretne hivatásos labdarúgó lenni és magasba emelni a Bajnokok Ligája trófeáját. Zsófiának nem kívánhatunk mást, mint, hogy mindezt elérje. A magyar labdarúgásnak pedig sok-sok Csizmadia Zsófiát kívánunk…

Zatkalik Dávid

További cikkek

A bajnokság után a kupát is megnyerte az Úrkút!
A bajnokság után a kupát is megnyerte az Úrkút!
Az Úrkút SK 2-1-re nyert a Balatonfüredi USC ellen a vehir.hu Veszprém vármegyei labdarúgó kupa szombat esti, Ajkán rendezett fináléjában.
Véget vethet az RTL az ingyenesen nézhető Bajnokok Ligája meccseknek
Véget vethet az RTL az ingyenesen nézhető Bajnokok Ligája meccseknek
Az elmúlt közel 10 esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került - közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája az MTI-vel.
Pető Tamás: Kis pénzből is lehet becsületes focit játszani!
Pető Tamás: Kis pénzből is lehet becsületes focit játszani!
Egyszerű a képlet: ha a Practical VLS-nek sikerül győzelmet aratnia a házigazda Nyíregyháza elleni osztályozón, akkor a veszprémi labdarúgócsapat jövőre az NB II-ben bizonyíthat. A vasárnap esti (17.30) mérkőzés előtt – amelyet az M4 Sport élőben fog közvetíteni – Pető Tamással beszélgettünk.
Ki nyeri a labdarúgó vármegyei kupát?
Ki nyeri a labdarúgó vármegyei kupát?
A vehir.hu labdarúgó megyei kupa döntőjében a bajnoki címet már megszerző Úrkút a Balatonfüredi USC-vel mérkőzik meg szombaton 17.30-tól az ajkai stadionban.
Európa-liga - A Sevilla hetedszer is megnyerte a döntőt
Európa-liga - A Sevilla hetedszer is megnyerte a döntőt
A Sevilla 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel felülmúlta az AS Romát a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjében, melyet a Puskás Arénában rendeztek.