Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Miért mindig az kell, amit nem kaphatunk meg?

2020. június 29. 4:05 // Forrás: mindsetpszichologia.hu
A szomszéd kertje mindig zöldebb – nem véletlenül született ez a mondás. De miért van az, hogy a legtöbbször nem vagyunk elégedettek azzal, amink van és szebbre, jobbra, többre vágyunk?

Beszélhetünk akár egy termékről, szolgáltatásról vagy egy személyről, ami-aki eddig kevésbé vagy közepesen érdekelt. Aztán a hozzáférésünk fokozatosan korlátozódik, ekkor nő az akaratunk a megszerzésére.

Mondhatjuk, hogy ez az érzés általános, hiszen, ha a szívünkre tesszük a kezünket, mindannyian megéltük már azt, hogy olyasmi iránt érdeklődtünk, ami elzárt, titkos, véges, tilos, tehát amit nem kaphatunk meg. Ilyen lehet a gyűjtőknek a ritka bélyeg, tizenéveseknek egy lopott csók kedvenc hírességüktől, de a mostani tapasztalatunk alapján az ember szabadsága is.

Természetes, hogy vágyunk dolgokra, de vajon tényleg tudjuk, mire vágyunk, és ha megkapjuk, tudunk neki örülni és elégedetten élvezni, amink van? Vagy csak azért szeretnénk megkapni azt a bizonyosat, az áhítottat, mert megtiltották nekünk?

A pszichológiában a szakemberek ezt a jelenséget a hiány elvével, valamint a reaktanciával magyarázzák.

Azt hittük 2020 egy szép év lesz, akkor még megvolt a szabadságunk, oda mentünk, ahova szerettünk volna, és akkor, mikor úgy tartotta kedvünk. Majd hirtelen szabad kezeinket megkötötték, elvették a jogot tőlünk attól, hogy szabadon döntsünk szabadidőnkről. Dr. Robert Cialdini, az arizonai egyetem professzora úgy fogalmaz „…az ember olyan állatfajta, aki a szabadságán csorbát ejtő dolgokra igencsak érzékeny.” Gondoljunk csak bele, most mi történt…

A szaknyelvben ezt nevezik reaktanciának, tehát az a vágy, szükséglet, ami azt magyarázza, hogy meg akarjuk tartani a döntési szabadságunkat, akkor is, ha azt valaki valamilyen okból korlátozza. Ez egy természetes és ösztönös reakció, amit nem könnyű elkerülni.

Arról nem is beszélve, hogy a tiltott jelzés az agy számára olyan, mintha fogyókúra ideje alatt megvonnánk magunktól az édességet. Hisz ekkor sem ehetünk kedvünkre, szabályok szerint cselekszünk.

Biztosan találkoztunk már a bevásárlóközpontban olyan feliratokkal, hogy „utolsó darabok” vagy „a készlet erejéig”. Ez a hiány elvére - ami Cialdini, szerint nem más, mint a ritka lehetőségek felértékelése pusztán azért, mert azok elérhetetlenek - alapozott korlátozott készlet technikája, amely miatt a termékek még vonzóbbak lesznek a számunkra.

Tehát valamit, ami addig hidegen hagyott, lényegesen vonzóbbnak érzek egyedül azért, mert tudom, hogy kis idő múlva nem lehet az enyém.

A keletkezett hiány a kutatások alapján jobban késztet a hiány előtti helyzet előteremtésére, mint a stabil hiány, hiszen a veszteséget ilyenkor a saját bőrünkön tapasztaljuk. Ahogy most is megtapasztaltuk azt a veszteséget és hiányt, melyet a szabad döntésünkről kiállított „jogosítvány” elvesztése idézett elő. Vajon, ha a 2020-as évek előtt nem lett volna ekkora mértékű szabadságunk, akkor most hiányozna az az érzés, hogy bármit bármikor megtehetünk?

Ez természetesen csak költői kérdés, ám az biztos, hogy most még jobban megbecsüljük szabadságunkat, jobban odafigyelünk majd a döntéseinkre is.

 

Címlapfotó: mindsetpszichologia.hu

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.