Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Muszáj menni előre - évadot hirdetett a Petőfi Színház

2020. május 21. 4:00
Bár a közönség előtt még zárva tart a Petőfi Színház kapuja, a falakon belül már javában zajlik a művészeti munka, mostanra pedig véglegessé vált a következő évad repertoárja. Operett, komédia, musical, valamint gyermek és ifjúsági darabok is terítékre kerülnek, ráadásul egy különös szerepben egy jól ismert arcot is köszönthetünk majd Veszprémben.

Péntek délelőtt, a Petőfi Színháztól megszokott illusztris környezetben és hangulatban jelentette be a színház vezetése, Oberfrank Pál igazgató és Egressi Zsuzsanna művészeti igazgatóhelyettes, hogy milyen darabokkal találkozhat a közönség, amikor újranyit a színház.

Az igazgató a színház előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy több más vidéki színház is meglepődött azon, amikor színházi berkeken belül megtudták, hogy a veszprémi teátrum már most bejelenti az új évad előadásait. Véleménye szerint viszont ebben a pandémiás helyzetben a kultúra képviselőjeként csak egy út létezik: "Muszáj menni kell előre."

Oberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettesOberfrank Pál és Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes

Ez a felfogás pedig nem csak ezen a fontos állomáson, az új évad bejelentésekor valósul meg, hanem a járványhelyzet korábbi heteiben is, amikor nagyon sokan önkéntes karanténba vonultak otthonaikba, a Petőfi Színház színművészei pedig házhoz vitték a színházat, amikor az utcákon, parkokban az ablakok alatt énekeltek a közönségüknek Veszprémben és a környező településeken egyaránt.

Oberfrank Pál kiemelte, hogy számos megható pillanatban volt részük ezen előadások során.

Az volt a célunk, hogy a mécsesekben ott tartsuk az olajat, hogy amikor meg lehet gyújtani, egyből fellobbanjon a láng.

- fogalmazta meg képletesen a gondolatait.

Az eseményen Porga Gyula Veszprém polgármestere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is jelen voltak, akik szerint – mint megfogalmazták - a Petőfi Színház a kultúra mellett a járványhelyzetben a segítő szándék zászlóshajója is volt, hiszen amellett, hogy segítettek maszkok és védőruhák gyártásában, az alapvető küldetésükről, a kultúra közvetítéséről sem, feledkeztek meg, ez pedig a korábbi kilátástalan időkben nagyon fontos volt az emberek számára, hogy örömöt és vidámságot vigyenek az otthonaikba.

Kellerné Egresi Zsuszanna igazgatóhelyettes elmondta, hogy több, mint 50 ilyen előadáson vannak túl és még most is tartanak, de a színház falain belül már elkezdődtek az olvasópróbák és összeállt az új évad is.

Ennek keretében a nagyszínházban és a Latinovits-Bujtor Játékszínben is 5-5 előadással készülnek, valamint 7 további darabbal a gyermekszínház és az ifjúsági színház keretében.

Az igazgatóhelyettes kulisszatitokként elmondta, hogy az évad összeállításának is megvan a maga pszichológiája, mindig egy vidámabb, könnyedebb darabbal kezdenek, majd a lezárás is hasonlóan történik.

Ennek fényében a Petőfi Színház a következő darabokat tűzi műsorára a következő évadban a Nagyszínházban:

Egy csók és más semmi

Eisemann Mihály, Éri Halász Imre és Békeffi István jegyezte operettelőadás Lendvai Zoltán rendezésében, amiben a Petőfi Színház teljes társulata szerepet kap.

Hárman a padon

Aldo Nicolai komédiája Deák Krisztina érdemes művész rendezésében, valamint három Kossuth-díjas színész közreműködésével. A darabban Szilágyi Tibort, Bálint Andrást és nagy meglepetésre Oszvald Marikát is a veszprémi színpadon köszöntheti majd a közönség.

Mozart!

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musical-je is a Petőfi Színház színpadára kerül Somogyi Szilárd rendezésében, amiből kiderül, hogy egy kiszolgáltatott világban hogyan lehet harcolni valakinek az igazáért.

A tanítónő

Bródy Sándor darabját Oberfrank Pál rendezésében láthatják majd a nézők Veszprémben, amelynek két fiatal színésztehetség lesz a főszereplője, Bori Réka és Szalay Bence.

Ugyanaz hátulról

Michael Frayn vígjátékát Funtek Frigyes viszi a színpadra Veszprémben, a darab különlegessége, hogy a színházi világot mutatja a kulisszák mögött, néhol vicces, néhol drámai és izgalmas történeten keresztül.

A Latinovits-Bujtor Játékszínben szintén öt előadás kerül színpadra:

  • A második teríték, rendezője Gyökössy Zsolt.
  • Kezed örökké szorítom, Anton Csehov és Olga Knipper levelezése, rendező Oberfrank Pál.
  • Frontátvonulás – Cseh Tamás est, Pásztor Márk önálló estje.
  • Abigél titkai – töredékek az írónő életéből, a darab Piros Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes művész önálló estje Szabó Magda emlékére.
  • Élet.történetek.hu...
    A mi Józsink / Erzsike - 
    két himnusz az élethez dupla előadás Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében.

​​​​​​​

A Gyermekszínházban négy előadást rendeznek, főleg a kisgyermekek részére:

  • Kukamese, amely darab a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet játékos, mesés formában.
  • Diótörőcske, Csukás István utolsó műve, amit az író véglegesen nem tudott már letisztázni halála miatt, viszont a darab így is alkalmas arra, hogy színpadra állítsák, sőt, ez talán még nagyobb különlegességet kölcsönöz a darabnak.
  • Bonbon matiné, zenés előadás.
  • Csillaglépő csodaszarvas, a Kabóca Bábszínházzal együttműködve.

Az idősebb korosztály érdeklődőinek az Ifjúsági színház kínál darabokat, szám szerint hármat a következő évadban:

  • Keménykalap és krumpliorr, Csukás István legendás műve is megelevenedik a Petőfi Színház deszkáin Oberfrank Pál rendezésében.
  • Örkény István egypercesek, Dvořák Gábor szerzeménye, amit az író visz színpadra Veszprémben.
  • „De szeretnék gazdag lenni...” József Attila est szintén Dvořák Gábor rendezésében.

 

A színház vezetői elmondták, hogy a nagy sikerű fesztiváljaikat, a Rátonyi Róbert Operettfesztivált és az Lélektől Lélekig Érzékenyítő Fesztivált is szeretnék megszervezni, ha a járvány utáni körülmények erre lehetőséget adnak, valamint az előző évadból is maradtak még bérletszünetes előadások, ezekről sem feledkeztek el és szeretnék pótolni azokat.

A sajtótájékoztatót követően bemutatták a Petőfi Színház hivatalos pezsgőjét is, ami a Varga Pincészet Friss Irsai Olivér  buborékos itala lett idén.

Varga Péter a Varga Borászat vezetője a Petőfi Színház hivatalos pezsgőjévelVarga Péter a Varga Borászat vezetője a Petőfi Színház hivatalos pezsgőjével

A Petőfi Színház prevenciós zenés videója, amelyet még a járványhelyzet derekán készítettek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.