2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Ismét kölcsönözhetünk olvasnivalót a könyvtárból

Részlegesen újra elérhetők az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szolgáltatásai az olvasók számára: előzetes bejelentkezés alapján, előre megadott időpontokban ismét lehet könyveket kölcsönözni náluk.

Megrögzött betűfalóként, ha megkérdeznék, mi hiányzott a legjobban a karantén alatt, a könyvtár biztosan szerepelne a top5-ös listámon: a lehetőség, hogy hosszú időn keresztül szemezgessek a polcok között és megannyi ismeretlen, de izgalmasnak ígérkező történettel térjek haza. A könyvtár persze nemcsak élvezeti forrás, de az egyetemistáknak, szakdolgozatot, doktorit íróknak, kutatóknak nagyon fontos tudástár is, ahol információra leltek a saját vizsgálataikhoz, munkáikhoz.

Nekik így aztán az elmúlt két hónap komoly érvágást jelentett, nemrégiben viszont jó hírrel jelentkezett a megyei könyvtár:

május 11. óta ismét lehetőség van könyvek kölcsönzésére és visszavételére előzetes igénybejelentés és megbeszélt időpont alapján.

A kölcsönzési igényt kétféleképpen jelezhetik az olvasók: e-mailben, az olvasoszolgat@ekmk.hu címre küldött levélben, vagy telefonon a 88/560-620/114, 112-es számon. A kölcsönzéshez az olvasóknak mindkét esetben meg kell adniuk a nevüket, lakcímüket, olvasójegyük számát és elérhetőségüket (e-mail, telefon), illetve a kért könyvek szerzőjét és címét. Kölcsönözni csak a kölcsönzést megelőző napon 12 óráig igényelt könyveket lehet.

Zsákbamacska csomagot is kérhetünk  (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)Zsákbamacska csomagot is kérhetünk (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)

Mielőtt leadnánk a „rendelést”, érdemes egyébként átböngészni a könyvtár online katalógusát, amelyben pontosan nyomon tudjuk követni, hogy a kiszemelt kötetek valóban elérhetőek-e, vagy esetleg valaki más már lecsapott rájuk. Emellett lehetőség van előre összeállított „zsákbamacska” csomagok átvételére is.

A könyvtár munkatársai ezek után mindenkivel egyeztetnek arról, hogy mikor vehetik át személyesen a kiválasztott könyveket, és a megadott adatok alapján előre elvégzik az adminisztrációt. Ha valaki a megbeszélt időpontban nem jelenik meg, a könyvek ismét kölcsönözhetővé válnak a többi olvasó számára. 

A kölcsönzésre és könyvvisszavételre csak hétköznap van lehetőség, az alábbi időszakokban:

  • 65 év feletti olvasóknak: 10:00-12:00 között
  • 65 év alatti olvasóknak: 12:00-14:00 között

Dr. Baranyai Tamás igazgatótól megtudtuk, a szolgáltatások meghirdetésének népszerűsítése szándékosan fokozatos volt annak érdekében, hogy az érdeklődő olvasók fogadása zökkenőmentes legyen, valamint továbbra is nagy figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására. Ezért az előzetesen egyeztetett átvételi időponton túl az olvasóknak belépéskor kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata, ügyintézéskor egyszerre csak két fő tartózkodhat a belső térben, a visszahozott könyveket pedig három napra karanténba teszik.

Az igazgató elmondása szerint ettől függetlenül a könyvtárlátogatók körében népszerű a könyvtár által meghirdetett szolgáltatás, „örülnek a részleges kölcsönzés lehetőségének és sok kedves levelet kapunk arról, hogy már nagyon hiányzunk” – árulta el kérdésünkre. Az akció meghirdetése óta megkeresésünkig közel 200 telefonos, illetve e-mailes kérés érkezett, és az is gyakori, hogy az egész család számára kérnek könyveket, egyszerre több olvasójegyre is. 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon a vírushelyzet alatt, illetve a karantén után melyik könyveket keresik leginkább az olvasók. Az eddigi kölcsönzések alapján úgy tűnik, leginkább a bűnügyi regényekre, azon belül is a skandináv krimik iránt a legnagyobb az érdeklődés, de a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozata is nagy népszerűségnek örvend, és egyéb szépirodalmi műveket is szívesen kölcsönöznek az olvasók. Hasznosnak bizonyult az új könyvekkel megtelt polcok reklámozása, illetve a naponta közzétett kiemelt könyvajánlók a Facebook felületén. „A közösségi oldalunk Messenger üzenetében is naponta többször érkezik érdeklődés, kérdés, kívánság. Emellett gyakran keresnek szakkönyveket és népszerűek a gyerekkönyvtári könyvek is” – mondta el az igazgató.

Arra, hogy teljesen szabadon mozoghassunk a könyvtárban és a polcok között sétálva válogathassunk a könyvek közül, egyelőre még várni kell, hiszen az intézmény ilyen tekintetben továbbra is zárva tart, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése előtt kikölcsönzött könyvek lejárati dátumát szeptember 1-ig meghosszabbította az intézmény – ez a nyilvántartás szerint jelenleg 14003 dokumentumot érint. Így minden olvasónak bőven lesz ideje, hogy a már kiolvasott könyveket visszajuttassa, de természetesen az intézmény annak is örül, ha valaki él az újraindított lehetőséggel és már most visszaviszi a korábbi darabokat, hiszen úgy a könyvkörforgásba bekerülve a többi könyvmolynak is ismét elérhetőek lesznek.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Nézz, nézz a csillagos ég felé!
Nézz, nézz a csillagos ég felé!
A zavartalan nyári éjszakák egyik legkedvesebb elfoglaltsága az égbolt fürkészése hullócsillagok, különös bolygóállások után kutatva. Látványos égi jelenségek a közeljövőben is várnak ránk, de vajon mibe érdemes befektetni, ha több titkát is szeretnénk felfedezni az univerzumnak és hol vannak a legjobb megfigyelőpontok? Szabó Róbert csopaki csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója adott nekünk útmutatást.
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Végre Veszprémben is lehet kertmozizni
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.
Merre halad a világ?
Merre halad a világ?
Erősödő online tér, okos megoldások, átalakuló média: a jövőnket tényleg az algoritmusok fogják alakítani vagy az offline még nyerhet teret? Ezt kutatja a Veszprém Portré legújabb száma.
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Összművészeti érzékenyítés lélektől lélekig
Harmadik alkalommal rendez érzékenyítő fesztivált a Petőfi Színház júliusban.
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért szerdán, illetve a napokban; az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap