Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

Halat, hálót, hitelt, hozzájárulást

2020. június 29. 4:05
Módosította a februárban elfogadott költségvetést a képviselőtestület pénteken. Az előterjesztés tárgyalásakor a kormányzati forráselosztás és az önkormányzat válságban vállalandó szerepe lobbantott vitát.

Ahogy azt Porga Gyula polgármester előterjesztőként elmondta, nem először kell hozzányúlni a büdzséhez a világjárvány megjelenése óta. 

– Áprilisban komoly változásokat kellett eszközölnünk a költségvetésben: kivettük a kieső adóbevételeket, elszámoltunk az intézményi kieséseket, számolnunk kellett az ingyenes parkolás miatt kieső bevétellel. Természetesen ha a bevételeink csökkennek, a kiadásokat is le kell faragni, ezért olyan támogatásokat igyekeztünk csökkenteni, amelyek a város működését nem veszélyeztetik. Ezúttal két adónem csökkenésével kell kalkulálnunk: 400 millió forinttal kevesebb iparűzési adó bevétellel számolunk, az idegenforgalmi adó kiesése pedig 445 millió forintos bevétel-elmaradást jelent. Összesen tehát mintegy 900 millió forintot kellett átrendeznünk az eredetileg elfogadott 2020-as költségvetéshez képest, ami újabb nehéz döntésekhez vezetett – vázolta fel a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga megjegyezte: a 2021-es esztendő nehezebb lesz, mint az idei, hiszen az idei gyengébb teljesítményre kell építkeznünk a következő költségvetés összeállításakor. Hozzátette, jövőre a kormányzat átrendezi az önkormányzatok terheit: igaz, hogy elesünk a gépjárműadótól és többlet szolidaritási adót kell fizetnie a településnek, a működési támogatásait viszont mintegy egymilliárd forinttal növeli az állam.

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor szerint nehéz időszak áll mögöttünk, és nem tudjuk, mi vár még ránk, hiszen nap mint nap hallunk híreket újabb európai gócpontok kialakulásáról. Fel kell készülnünk az esetleges következő hullámra, ez azonban nem lehetséges akkor, ha a helyi szintről elvonják a forrásokat. Valószínűleg az ezt követő időszakban gyakrabban kell likviditási hitelhez nyúlnunk, amit nem feltétlenül fogunk olcsón megkapni, a drága hitelt pedig az adófizetők pénze bánja – intett a DK-Szakszervezet frakció vezetője.

Brányi MáriaBrányi Mária

Ezt követően egyre inkább elkanyarodott a párbeszéd a költségvetésről, és arról bontakozott ki vita, milyen segítséget kell nyújtania a bajba jutottaknak: az elhangzott hasonlat szerint a halászoknak nem halat kell adni, hanem hálót, hiszen az hosszabb távon segít. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: a gazdasági társaságok és civil szervezetek működését és életben maradását nem az önkormányzatnak kell magára vállalni; az önkormányzat valamennyi olyan eszközzel jelen volt a pandémia idején, amivel egy település élni tud. Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) felfogása szerint viszont a képviselők esküjük szerint nemcsak az önkormányzati tulajdonú társaságokért felelősek, hanem mindegyikért, amelyik Veszprémben létezik. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Porga Gyula szerint nem lehet a jelenlegi városvezetést azzal vádolni, hogy csak az önkormányzati tulajdon fejlesztésével foglalkoznak, az elmúlt években bőven akadt példa arra, amikor magántulajdonú ingatlanokat is be tudtak vonni a város fejlődésébe, a Hangvilla épülete vagy a belvárosi rehabilitáció erre országos értékű példa. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a Modern Városok Programban is olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek a helyi gazdaság fejlődését szolgálják, azokat a helyi cégek bevonásával dolgozták ki.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Cédrusokat ültettek Veszprém szívében Cédrusokat ültettek Veszprém szívében A város újabb zöldítési projektjének keretében himalájai cédrusokat ültettek el csütörtök délután, hogy gazdagítsák a város növényállományát és megőrizzék annak egyedi arculatát, melyet Strenner József egykori főkertész alapozott meg munkájával. 2024. július 4. 14:35 Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Péntek délután a Városházán mutatták be Brusznyai Árpád születésének századik évfordulója alkalmából A mi hősünk című könyvet, mely a Brusznyai Árpád Alapítvány harmincöt évéről szól. Emlékezések, beszámolók, fotók színesítik az Imre Frigyesné és Szűts István Gergely által szerkesztett kötetet. 2024. június 28. 22:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.