2020. július 6. // Csaba névnap

Bérkiegészítést és több pénzt javasol Veszprémnek az LMP

A szociális dolgozóknak 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést, Veszprémnek pedig több költségvetési forrást javasolnak.

Eddig 27 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az LMP indított annak érdekében, hogy a kormány az egészségügyi dolgozók mellet a szociális dolgozóknak is ítélje meg az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést. Ungár Péter országgyűlési képviselő péntek délután Veszprémben elmondta: el kell érni, hogy a kormány meggondolja magát, és ne nézze levegőnek a szociális dolgozókat. Mint mondta, nem értenek egyet a szociális dolgozók és az egészségügyben dolgozók közti megkülönböztetéssel.

Ugyanakkor példamutatónak nevezte, hogy a veszprémi önkormányzat elismeri a szociális dolgozók elmúlt hónapokban tanúsított helytállását, amellyel az első vonalban harcoltak a védekezés során és 20 millió forintos keretösszeget biztosít számukra plusz juttatásként, ám ez nem elég.

Ungár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatójánUngár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatóján

Több forrást Veszprémnek

Az országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amelyhez az LMP parlamenti frakciójának tagjai Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő kezdeményezésére négy Veszprémet érintő módosító indítványt nyújtottak be.

Az LMP szerette volna elérni, hogy Veszprémben 2 milliárd forintért épüljenek bérlakások, mert a városban jelenleg kirívóan alacsony, a kétszázat alig meghaladó ezen ingatlantípusok száma. A párt szerette volna azt is, hogy a központi költségvetésből 100 millió forint érkezzen a veszprémi nagyfelületű út – és járdafelújításokra, valamint hogy 80 millió forint értékben cseréljék ki a 730 tanulóval rendelkező Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróit.

Az indítványban az is szerepelt, hogy a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésére a kormány ítéljen meg 1 milliárd forintot Veszprémnek. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a terület már a Greenpeace összeállításában is szerepel, mint időzített vegyi bomba. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén a korábbi kármentesítések ellenére továbbra is kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés áll fenn.

A kormánypárti többség mindegyik indítványt elutasította.

Kapcsolódó cikk
Szociális munka nélkül szegényebbek lennénk
Az önkormányzat 20 millió forintot különített el azon szociális munkások részére, akik a koronavírus járvány ellen a frontvonalban harcoltak.
Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Sorozatot indítunk a Vehíren, amiben azt vizsgáljuk, hogy milyen gyorsan lehet eljutni egy-egy városrészbe. Indul a verseny, megmérkőzik egymással az autó, a tömegközlekedés és a gyalogos.
Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása
Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása
Sok háztartásban gyűlnek a műanyag palackok arra várva, hogy a sárga szelektív kukába kerüljenek. Pedig az újrahasznosítás nem csak abban merülhet ki, hogy a megfelelő színű tárolóba dobjuk a műanyagot.
2020. július 6. // Csaba névnap