2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Bérkiegészítést és több pénzt javasol Veszprémnek az LMP

A szociális dolgozóknak 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést, Veszprémnek pedig több költségvetési forrást javasolnak.

Eddig 27 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az LMP indított annak érdekében, hogy a kormány az egészségügyi dolgozók mellet a szociális dolgozóknak is ítélje meg az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést. Ungár Péter országgyűlési képviselő péntek délután Veszprémben elmondta: el kell érni, hogy a kormány meggondolja magát, és ne nézze levegőnek a szociális dolgozókat. Mint mondta, nem értenek egyet a szociális dolgozók és az egészségügyben dolgozók közti megkülönböztetéssel.

Ugyanakkor példamutatónak nevezte, hogy a veszprémi önkormányzat elismeri a szociális dolgozók elmúlt hónapokban tanúsított helytállását, amellyel az első vonalban harcoltak a védekezés során és 20 millió forintos keretösszeget biztosít számukra plusz juttatásként, ám ez nem elég.

Ungár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatójánUngár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatóján

Több forrást Veszprémnek

Az országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amelyhez az LMP parlamenti frakciójának tagjai Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő kezdeményezésére négy Veszprémet érintő módosító indítványt nyújtottak be.

Az LMP szerette volna elérni, hogy Veszprémben 2 milliárd forintért épüljenek bérlakások, mert a városban jelenleg kirívóan alacsony, a kétszázat alig meghaladó ezen ingatlantípusok száma. A párt szerette volna azt is, hogy a központi költségvetésből 100 millió forint érkezzen a veszprémi nagyfelületű út – és járdafelújításokra, valamint hogy 80 millió forint értékben cseréljék ki a 730 tanulóval rendelkező Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróit.

Az indítványban az is szerepelt, hogy a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésére a kormány ítéljen meg 1 milliárd forintot Veszprémnek. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a terület már a Greenpeace összeállításában is szerepel, mint időzített vegyi bomba. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén a korábbi kármentesítések ellenére továbbra is kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés áll fenn.

A kormánypárti többség mindegyik indítványt elutasította.

Kapcsolódó cikk
Szociális munka nélkül szegényebbek lennénk
Az önkormányzat 20 millió forintot különített el azon szociális munkások részére, akik a koronavírus járvány ellen a frontvonalban harcoltak.
Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek