2021. január 27.
//
Angelika névnap

Bérkiegészítést és több pénzt javasol Veszprémnek az LMP

A szociális dolgozóknak 500 ezer forintos egyszeri bérkiegészítést, Veszprémnek pedig több költségvetési forrást javasolnak.

Eddig 27 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet az LMP indított annak érdekében, hogy a kormány az egészségügyi dolgozók mellet a szociális dolgozóknak is ítélje meg az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést. Ungár Péter országgyűlési képviselő péntek délután Veszprémben elmondta: el kell érni, hogy a kormány meggondolja magát, és ne nézze levegőnek a szociális dolgozókat. Mint mondta, nem értenek egyet a szociális dolgozók és az egészségügyben dolgozók közti megkülönböztetéssel.

Ugyanakkor példamutatónak nevezte, hogy a veszprémi önkormányzat elismeri a szociális dolgozók elmúlt hónapokban tanúsított helytállását, amellyel az első vonalban harcoltak a védekezés során és 20 millió forintos keretösszeget biztosít számukra plusz juttatásként, ám ez nem elég.

Ungár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatójánUngár Péter és Gerstmár Ferenc a párt péntek délutáni sajtótájékoztatóján

Több forrást Veszprémnek

Az országgyűlés ezekben a hetekben tárgyalja a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, amelyhez az LMP parlamenti frakciójának tagjai Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő kezdeményezésére négy Veszprémet érintő módosító indítványt nyújtottak be.

Az LMP szerette volna elérni, hogy Veszprémben 2 milliárd forintért épüljenek bérlakások, mert a városban jelenleg kirívóan alacsony, a kétszázat alig meghaladó ezen ingatlantípusok száma. A párt szerette volna azt is, hogy a központi költségvetésből 100 millió forint érkezzen a veszprémi nagyfelületű út – és járdafelújításokra, valamint hogy 80 millió forint értékben cseréljék ki a 730 tanulóval rendelkező Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróit.

Az indítványban az is szerepelt, hogy a Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésére a kormány ítéljen meg 1 milliárd forintot Veszprémnek. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a terület már a Greenpeace összeállításában is szerepel, mint időzített vegyi bomba. Az egykori Bakony Művek 130 hektárnyi területén a korábbi kármentesítések ellenére továbbra is kiterjedt talaj-, talajvíz- és karsztvíz-szennyezés áll fenn.

A kormánypárti többség mindegyik indítványt elutasította.

Kapcsolódó cikk
Szociális munka nélkül szegényebbek lennénk
Az önkormányzat 20 millió forintot különített el azon szociális munkások részére, akik a koronavírus járvány ellen a frontvonalban harcoltak.
Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember
Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
Eddig csak következtetni tudtunk létezésükre, most fizikai Nobel-díjat ért a vizsgálatuk
2020-ban a fekete lyukak hozták el három kutatónak a fizikai Nobel-díjat. A díj indoklásában mégsem szerepelt ennek a kozmológiai objektumnak az elnevezése, amire megvan a logikus válasz, ahogy arra is, hogy Stephen Hawking miért nem kapta meg soha ezt a rangos kitüntetést. Az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának online konferenciáján ezekre is fény derült.
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Februártól bruttó 167 400 forintra emelkedik a minimálbér
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn.
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Elegendő vakcina és sok ember beoltása után lehet enyhíteni a vendéglátóhelyek korlátozásain
Két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt, e szabályok bevezetése óta összesen 119 ilyen eset volt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón hétfőn.
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Érdemi beleszólást szeretne az ellenzék az EKF-be
Nagyobb beleszólást szeretne a helyi ellenzék az Európa Kulturális Főváros 2023 projektbe. Hartmann Ferenc (MSZP) és Gertsmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselők a konkrét igényüket is bemutatták hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatójukon.