Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában

2020. július 17. 4:00
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.

A sajtó is hivatalos volt arra a hétfő délelőtti programra, melyen bemutatták még épülés alatt álló veszprémi uszodát. A cikkben a bejáráson elhangzott információkból szemezgettünk.

A nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas, közel nulla energiaigénynek megfelelő uszoda a Modern Városok Program keretén belül jön létre, 9,4 milliárd forintból, a város keleti határán (az Obi mögött). Az uszodát az INCORSO Építésziroda tervezte és a Vemévszer Kft. & Laterex Zrt. konzorciuma építi.

A homlokzat acél falvázbordákra szerelt szendvicspanel és függönyfal szerkezetű. Az árnyékoló lamellák a víz hullámzását szimbolizáljákA homlokzat acél falvázbordákra szerelt szendvicspanel és függönyfal szerkezetű. Az árnyékoló lamellák a víz hullámzását szimbolizálják

Az épület 4 szintes: pince szint, földszint, első emelet és egy nyitott gépészeti udvar a tetőtérben. A hasznos alapterület 10 600 m2. Sportesemények (akár vízilabda mérkőzések) idején 720 fő foglalhat helyet a lelátón. A parkolóban 120 autó fér majd el.

 

Az épületben 5 medence kap helyet:

  • 50 m-es verseny/úszómedence (10 sávos)
  • 25 m-es edzőmedence (keresztben úszásra is alkalmas)
  • 12,5 m-es tanmedence (80 cm mély)
  • gyerekmedence (6,6 x 4,55m, 50 cm mély)
  • jacuzzi (48,4 m2, 1 m mély)

Az épülő 50 méteres, 10 sávos versenymedenceAz épülő 50 méteres, 10 sávos versenymedence

A földszinten a medence terek és a kilátó tér mellett az alábbi helyiségek kapnak helyet: jegypénztár, biztonsági helyiség, raktár, gyermekmegőrző, osztály öltöző, bírói szoba, akadálymentes öltöző és vizes blokk, zuhanyzók, WC-k, úszómesteri szoba és elsősegély helyiség.

Az első emeleten a sajtó szoba a versenyeken kívül szülői váróként funkcionál majd, ahonnan rá lehet látni az összes nagyobb medencére.

Az uszoda földszinti előtere. A látogatók itt lépnek majd be az épületbe.Az uszoda földszinti előtere. A látogatók itt lépnek majd be az épületbe.

Az első szinten a hang és fénytechnikai helyiség, tárgyaló, irattár, irodák, teakonyha, egy 61 m2-es fitness terem, csapatöltözők és vizes blokkok, valamint a belső, 223m2-es pihenőterasszal ellátott szauna világ érhető majd el. Itt több féle pihenési lehetőség lesz adott: infra, finn, és ördög szauna, valamint gőz és jégkása is.

Közel nulla energiaigény

A cikk eléjén írtuk, hogy az uszoda épülete közel nulla energiaigényű lesz. Mit jelent ez? A gépészeti rendszert úgy tervezték meg, hogy alkalmas legyen komplex hőhasznosításra. Ez azt jelenti, hogy az időjárási viszonyok figyelembe vételével ideális esetben képes lesz arra, hogy a nyári hűtés következtében keletkezett hőenergiát a medencevizek hőntartására hasznosítsa. Télen, amikor a hűtési igény megszűnik, az épület légtechnikai rendszerének kidobott hőenergiáját hasznosítják a medencevizek fűtésére.

A hétfői bejáráson az épülő jacuzzit (a kép előterében) is megnézhettük.A hétfői bejáráson az épülő jacuzzit (a kép előterében) is megnézhettük.

A medencetér légkezelésének rendszerét úgy alakítják ki, hogy csak a ködtelenítéshez szükséges minimális frisslevegőt juttassa a medencetérbe, ezáltal is csökkentve az elvesztegetett energiát. Az épület hőtermelését kondenzációs kazánnal biztosítják, az összes hőfogyasztót alacsony fűtési vízhőmérsékeltre méretezték, hogy minél magasabb legyen a kazánok éves kondenzációs hatásfoka. Az optimális energiafogyasztást távoli eléréssel rendelkező épületfelügyeleti rendszer szabályozza.

A lelátón 720 ember is elférhet majd. Itt egy akadálymentes részt is kialakítanak.A lelátón 720 ember is elférhet majd. Itt egy akadálymentes részt is kialakítanak.

Az elmondott tervek alapján látszik, hogy egy mai feltételeknek megfelelő uszoda épül ma Veszprémben. Porga Gyula polgármester a bejáráson a sajtónak azt mondta: ha a létesítmény elkészül, a víztechnikát és az energiafelhasználást illetően ez lesz az egyik legmodernebb uszoda Magyarországon. Hozzátette: Veszprém eddig az a megyeszékhely volt, ahol nem volt 50 méteres medence. Veszprém sportos város, ezért is fontos a beruházás, amely nem csak a sportolásra, hanem a szabadidő eltöltésére is alkalmas lesz, hisz egy tanmedence és a kikapcsolódást nyújtó wellness részleg is megépül itt.

Porga Gyula és Ovádi Péter a hétfő délelőtti bejárásonPorga Gyula és Ovádi Péter a hétfő délelőtti bejáráson

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint nem csak a város, hanem az egész térség szempontjából fontos beruházásról van szó, amely minden korosztály igényét kielégíti. Hangsúlyozta, hogy a kormány a mostani gazdasági helyzetben sem állította le az uszoda fejlesztését. A fenntartását az állam vállalta magára, így az önkormányzatnak nem jelent majd plusz terhet a működtetés - mondta.

A bejáráson elmondottak szerint a veszprémi uszoda fejlesztése jelenleg 60%-os állapotban van. A beruházás a tervek szerint 2020 év végére készül el, majd egy néhány hónapos tesztüzemet követően 2021 május végén a nagyközönség is igénybe veheti.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.