Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogy eltűnjön a görcs, és meglegyen a flow-élmény

2020. július 16. 4:00
Az Egyesült Államokból induló élményfestő programok Magyarországra is eljutottak, az utóbbi években a környéken is egyre több lehetőségünk van ecsettel alkotni. Posta Zsófiával, egy balatoni csoport vezetőjével beszélgettünk arról, mit adhat nekünk az amatőr művészkedés.

Külföldön, de főleg Amerikában van évtizedek óta nagy hagyománya az úgynevezett élményfestéseknek. Az Európát és Magyarországot is elérő közösségi programok lényege, hogy képzőművészek instruálása mellett, kellemes környezetben töltsünk el néhány órát, miközben megfestünk egy híres alkotást, vagy az elénk táruló látványt. Mindezt szórakozásból és kikapcsolódásból, akár mindenféle előképzettség nélkül.

Itthon a budapesti FessNeki, Veszprémben pedig az Artist for a Day stúdió honosította meg az effajta közösségi programokat. A Balaton partján, a festői Nivegy-völgyben elhelyezkedő Tagyon Birtokon is indult nemrégiben egy kurzus, melyen hétről-hétre festhetjük meg a már oly sok mindenkit megihlető tavat. A helyszín azért is különleges helyszín, mert 2019-ben a legszebb szőlőbirtokok versenyében szerepelt. Az itt alkotó Posta Zsófia élményfestővel beszélgettünk arról, mit adhat nekünk egy ilyen pár órás amatőr művészkedés.

Zsófi kifejezetten szeret balatoni témájú képeket festeni, de nem a négy fal között. Kurzusain azt a pluszt szeretné átadni, hogy a panoráma előtt is lehet alkotni. Szerinte sokan szeretik a mobiljukkal megörökíteni a tavat, de úgy gondolja, miért ne lehetne ezt inkább megfesteni? Így egy kicsit mindenki Egry Józsefnek érezheti magát.

Mint mondja, szerinte

azért lehetnek ennyire népszerűek ezek a 3 órás programok, mert amellett, hogy kikapcsolódást nyújt, azoknak is művészi élményt ad, akik általános iskolában fogtak utoljára ecsetet.

Van, aki csak a lelkesedését hozza, ami elég is, hisz egy-egy ilyen programon minden eszköz biztosított. „Úgy választunk témát, hogy lépésről lépésre végig tudjam vezetni a folyamaton az embereket. A színekeverésben is segítek, de ha egyéni elképzelés van, az sem baj, hisz nem muszáj mindenkinek ugyanazt a színt használni. Ha látom, hogy elakadás van a vásznon, abban is segítek”-meséli a lényegről, hisz a hangsúly az alkotás folyamatán van.

Az alkotás színhelye. Fotó: Tagyon Birtok archívAz alkotás színhelye. Fotó: Tagyon Birtok archív

Flow-élmény és kikapcsolás

„Amikor azt fested, ami előtted van, az tényleg tud adni egy flow-élményt. Hogy elmerülsz benne, miközben a részletekre is figyelsz. Az itt és mostban tudsz lenni festés közben, miközben kikapcsolsz”- mondja arról, hogy mit tud adni egy ilyen pár órás foglalkozás. Zsófi szakszerűen segíti is a résztvevőket, hisz főállásban rajztanárként dolgozik a Rózsa Úti Általános Iskolában, és gyerekeknek is tart művészeti táborokat. „A pedagógia része is fontos, mert észre tudom venni azt, hogy ki hol van elakadva, és hogy mivel tudom bátorítani őket. Lényeges, hogy az első pár percben feloldódjon a kezdeti görcs, az elképzelés, hogy erre ő nem képes.”

Azt mondja, nem rágja az emberek szájába, hogy pontosan mi után mi jöjjön, és a megadottak közül melyik ecsetet használják. „Én felületekkel dolgozom, és egy időkeretet adok egy rész kidolgozására. A nagy felületektől haladunk a részletek felé. Nem mondom meg, hogy centiről centire mit kell csinálni, vagy, hogy melyik eszközt használják. Nekem fontos, hogy az önkifejezést megtalálják, és ne egy görcs legyen az egész, vagy nagyon irányított, mesterkélt legyen a dolog. Az alkotás élménye legyen meg, ne az, hogy folyamatosan fogom kezüket. Fontos az önállóság. A cél, hogy a nagyon kötött élményfestéstől elrugaszkodjunk.”

Posta Zsófiát kérdeztük az élményfestésrőlPosta Zsófiát kérdeztük az élményfestésről

Flow-élmény

A flow-élmény koncepciójának megalkotása Csíkszentmihályi Mihály nevéhez kapcsolódik. A világhírű amerikai-magyar pszichológus szerint az elme képes arra, hogy a külvilágot kizárva egy nagyon összpontosított állapotban időzzön, miközben teljesen elmerül abban, amit végez. A flow közben az egyén teljesen feloldódik a cselekvésben és örömmel töltődik fel.

A tapasztalat legbiztosabb jele, hogy ösztönösen, akár kitörő örömöt érzünk, miközben egy adott feladatot oldunk meg, de a flow-t úgy is le szokták írni, mint egy lebegést, amikor csak az adott feladatra fókuszálunk.

Bár az élményfestéseken mindenki ugyanazt festi, egészen különböző végeredmények is születnek, hisz mindenki máshogy áll hozzá. Tapasztalat, hogy már az első ecsetvonásoknál látszik, ki milyen stílussal rendelkezik. Mivel Zsófi foglalkozásain csak javaslatok vannak, az egyediség is jobban kidomborodik. Van, aki kisebb ecsettel, míg más a nagyobbal kezdi a folyamatot. Ettől lesz speciálisabb egy-egy alkotás.

Közösségi program egy pohár borral

Paint & wine, azaz festés és bor. Néhol így hívják az élményfestést, hisz e kettő nem zárja ki egymást, sőt! A programok gyakori vendége ugyanis egy-egy pohár nedű és a kísérő falatok. Ezek különösen akkor bírhatnak többlet tartalommal és emelhetik a hangulatot, ha épp ott fogyasztjuk őket, ahol mi magunk is alkotunk. Például a Balaton-felvidéken és Tagyonon. Vagy bárhol máshol.

Címlapfotó: Nagy Gábor

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.