2022. november 27.
//
Virgil névnap

A deszka, a vitorla meg én

A partról nézve mindig tetszett a windsurf, kíváncsi voltam, hogy meg tudnám-e tanulni az alapokat. Benyomások egy kezdő tanfolyamról.

Mivel a Balaton Veszprémhez közel esik, és a patról nézve kívülállóként mindig tetszett a windsurf, évek óta ott motoszkált a fejemben, hogy megtanuljak szörfözni. 4 évvel ezelőtt Tihanyban egy olyan szakképzett és kedves csapatnak köszönhetően ismerkedtem meg a SUP-ozással, akik egyébként a nyolcvanas évek vége óta foglalkoznak szörf és különféle vízisportok oktatásával. A Sail and Surf vitorlás és szörf iskola több mint harminc éves tapasztalattal rendelkezik, így egyértelmű volt, hogy őket választom arra, hogy egy 15 órás kezdő tanfolyam alatt bevezessenek a windsurf alapjaiba.

A tanfolyam leírásában az szerepelt, hogy 5 nap alatt, napi 3 óra elmélettel és gyakorlattal megtanulhatók az alapok, sőt, nemzetközi igazolványt is szerezhető, amivel szinte bárhol bérelhetek felszerelést a világon. A Google-ajánlások közt azt is olvastam, hogy még a legügyetlenebb emberek is óriási sikerélménnyel gazdagodnak náluk. Ez elég jól hangzott ahhoz, hogy kérdés nélkül belevágjak egy régi tervem megvalósításába!

Vízisport kapcsolatok

A vehir.hu- hasábjain már több alkalommal számoltam be arról, ha egy új sportot próbáltam ki. Ezek legtöbbje a vízhez kapcsolódik. A tapasztalatokról itt lehet olvasni:

2016-ban a SUP-ozással ismerkedtem,

2017-ben a wakeboarddal,

2019-ben pedig a Rábán eveztem.

Egy tikkasztó, júliusi délutánon négyen kezdtük meg a kurzust a Club Tihany üdülőközpont csücskében. Ez a kis létszám ideális volt, hisz az oktatóknak (Balázs és Ákos) végig mindenkire jutott elég idejük, és mi sem tudtunk úgy viselkedni, mint egy osztálykiránduláson. Elvégre tanulni jöttünk.

A tanfolyam helyszíne. A nádas és a fürdőzóna tiltott terület!A tanfolyam helyszíne. A nádas és a fürdőzóna tiltott terület!

Első nap parti szimulátor segítségével gyakoroltuk be az olyan vízen elsajátítandó technikákat és fogásokat, mint az alaphelyzet, a vitorla felhúzása, a helyes vitorlatartás vagy a fordulás. Szerencsére nem sokat vacakoltunk és egy kis idő múlva már élesben, a vízen is kipróbálhattuk magunkat. Egy nappal korábban nem gondoltam arra, hogy másnap már a Balatonon fogok 180 fokos fordulókat venni a tihanyi naplementében, pedig pont ez történt.

A vízen kezdőként annyi mindenre kellett figyelni, hogy teljesen egybeolvadtam azzal, amit csinálok. A legelején még a deszka is billegett alattam, de a fordulásnál és a startolásnál ezt valahogy sikerült teljesen kizárni, és csak az orrom előtt lévő dolgokra koncentrálni.

Nem volt tegnap, se holnap, csak a deszka, a vitorla meg én.

Na jó, azért az oktatók utasítására is figyeltem, mikor túl messzire vitt a szél. Minden nap olyan hamar teltek az órák a vízen, mintha csak egy netflixes sorozatrészt néztem volna meg. Ez az, ami teljesen elkapott. A víz, a szabad levegő és az, hogy megtettem az első lépéseket a régóta dédelgetett szörfös karrierem felé.

A cikk lényegében már itt véget is érhetne, hisz nem fárasztanám az átlagolvasót azzal, hogy miként kell háromnegyed szélben vagy félszélben haladni, milyen manőverek léteznek, és hogy mi az a szorító nyolcas, vagy kinek van elsőbbsége akkor, ha egy komp jön szembe. Nincs is túl sok mindent részletezni, hisz az alapok egy ilyen kurzuson viszonylag könnyen elsajátíthatók, a többi a gyakorláson és csak némi gondolkodáson múlik. És ez volt az lényege a kezdő tanfolyamnak, hisz az elméleti oktatás mellett minden nap több órát gyakoroltunk, gyakoroltunk és gyakoroltunk. Szerencsénk volt, hisz a tanfolyam alatt mindenféle szél fújt, így bele tudtunk kóstolni abba, hogy milyen a teljes szélcsend, vagy milyen az, amikor másodfokú viharjelzésen vagyunk a vízen. A végére már igazi szörfélményem is volt!

Suhanás a Balatonon. Illusztráció. Fotó: Sail and Surf BalatonSuhanás a Balatonon. Illusztráció. Fotó: Sail and Surf Balaton

Érdemes szót ejteni arról, - bár csak a magam nevében beszélhetek írhatok-, hogy azért nem árt némi alap erőnlét, mielőtt az ember nekivág a tanfolyamnak. Ha teljesen kezdőként állunk neki a szörfözésnek, valószínűleg gyakran borulunk majd a vízbe, húzzuk fel az árbocot, vagy evezünk vissza a part közelébe. Ezekben rettenetesen el lehet fáradni a nap végére. Most, a cikk írásakor, a tanfolyam másnapján is izomlázam van szinte minden porcikámban. A másnapi levertség és fáradtság azonban abszolút megéri, hisz a szörfigazolvány megszerzése után egy kicsit úgy érzem: már nem vagyok annyira kívülálló.

Címlapfotó: Sail and Surf Balaton

Ge. Á.

További cikkek

Nőtt az utasok száma az idei balatoni hajózási szezonban
Nőtt az utasok száma az idei balatoni hajózási szezonban
A hétvégén zárult, 176. balatoni hajózási szezonban több mint kétmillióan utaztak a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) járatain, nőtt az utasok száma a menetrendi hajókon és a kompon is tavaly óta - közölte az állami többségi tulajdonban lévő társaság hétfőn az MTI-vel.
Megújult bringaút várja a kerékpárosokat a Balaton északi partján
Megújult bringaút várja a kerékpárosokat a Balaton északi partján
A 204 kilométeres Balatoni Bringakör több mint a fele újult meg a közelmúltban, amelyekhez kapcsolódóan számos szolgáltatással várják a kerékpárral túrázókat.
Európai szintű kerékpáros központot adtak át Balatonfüreden
Európai szintű kerékpáros központot adtak át Balatonfüreden
BalatonBike365 Port néven olyan új kerékpáros központot adtak át szombaton Balatonfüreden, amely európai szintű szolgáltatásokkal várja a páratlan balatoni tájakat bringával felfedezni kívánó turistákat.
MÁV-Start: 29 százalékkal többen utaztak a főszezonban a Balatonhoz 2021-hez képest
MÁV-Start: 29 százalékkal többen utaztak a főszezonban a Balatonhoz 2021-hez képest
A balatoni főszezonban az előző évinél 29 százalékkal többen utaztak vonattal a tóhoz, és az utasok száma a járvány előtti utolsó év, 2019 adatát is megahaladta mintegy 32 százalékkal - közölte a MÁV-Start Zrt. pénteken.
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút Székesfehérvár-Balatonakarattya közti szakaszát
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút Székesfehérvár-Balatonakarattya közti szakaszát
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút legújabb, Székesfehérvár és Balatonakarattya közti szakaszát, így Budapesttől egészen a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral a több mint száz kilométer hosszú útszakaszon - közölte pénteki balatonakarattyai sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.