Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A deszka, a vitorla meg én

2020. július 23. 4:00
A partról nézve mindig tetszett a windsurf, kíváncsi voltam, hogy meg tudnám-e tanulni az alapokat. Benyomások egy kezdő tanfolyamról.

Mivel a Balaton Veszprémhez közel esik, és a patról nézve kívülállóként mindig tetszett a windsurf, évek óta ott motoszkált a fejemben, hogy megtanuljak szörfözni. 4 évvel ezelőtt Tihanyban egy olyan szakképzett és kedves csapatnak köszönhetően ismerkedtem meg a SUP-ozással, akik egyébként a nyolcvanas évek vége óta foglalkoznak szörf és különféle vízisportok oktatásával. A Sail and Surf vitorlás és szörf iskola több mint harminc éves tapasztalattal rendelkezik, így egyértelmű volt, hogy őket választom arra, hogy egy 15 órás kezdő tanfolyam alatt bevezessenek a windsurf alapjaiba.

A tanfolyam leírásában az szerepelt, hogy 5 nap alatt, napi 3 óra elmélettel és gyakorlattal megtanulhatók az alapok, sőt, nemzetközi igazolványt is szerezhető, amivel szinte bárhol bérelhetek felszerelést a világon. A Google-ajánlások közt azt is olvastam, hogy még a legügyetlenebb emberek is óriási sikerélménnyel gazdagodnak náluk. Ez elég jól hangzott ahhoz, hogy kérdés nélkül belevágjak egy régi tervem megvalósításába!

Vízisport kapcsolatok

A vehir.hu- hasábjain már több alkalommal számoltam be arról, ha egy új sportot próbáltam ki. Ezek legtöbbje a vízhez kapcsolódik. A tapasztalatokról itt lehet olvasni:

2016-ban a SUP-ozással ismerkedtem,

2017-ben a wakeboarddal,

2019-ben pedig a Rábán eveztem.

Egy tikkasztó, júliusi délutánon négyen kezdtük meg a kurzust a Club Tihany üdülőközpont csücskében. Ez a kis létszám ideális volt, hisz az oktatóknak (Balázs és Ákos) végig mindenkire jutott elég idejük, és mi sem tudtunk úgy viselkedni, mint egy osztálykiránduláson. Elvégre tanulni jöttünk.

A tanfolyam helyszíne. A nádas és a fürdőzóna tiltott terület!A tanfolyam helyszíne. A nádas és a fürdőzóna tiltott terület!

Első nap parti szimulátor segítségével gyakoroltuk be az olyan vízen elsajátítandó technikákat és fogásokat, mint az alaphelyzet, a vitorla felhúzása, a helyes vitorlatartás vagy a fordulás. Szerencsére nem sokat vacakoltunk és egy kis idő múlva már élesben, a vízen is kipróbálhattuk magunkat. Egy nappal korábban nem gondoltam arra, hogy másnap már a Balatonon fogok 180 fokos fordulókat venni a tihanyi naplementében, pedig pont ez történt.

A vízen kezdőként annyi mindenre kellett figyelni, hogy teljesen egybeolvadtam azzal, amit csinálok. A legelején még a deszka is billegett alattam, de a fordulásnál és a startolásnál ezt valahogy sikerült teljesen kizárni, és csak az orrom előtt lévő dolgokra koncentrálni.

Nem volt tegnap, se holnap, csak a deszka, a vitorla meg én.

Na jó, azért az oktatók utasítására is figyeltem, mikor túl messzire vitt a szél. Minden nap olyan hamar teltek az órák a vízen, mintha csak egy netflixes sorozatrészt néztem volna meg. Ez az, ami teljesen elkapott. A víz, a szabad levegő és az, hogy megtettem az első lépéseket a régóta dédelgetett szörfös karrierem felé.

A cikk lényegében már itt véget is érhetne, hisz nem fárasztanám az átlagolvasót azzal, hogy miként kell háromnegyed szélben vagy félszélben haladni, milyen manőverek léteznek, és hogy mi az a szorító nyolcas, vagy kinek van elsőbbsége akkor, ha egy komp jön szembe. Nincs is túl sok mindent részletezni, hisz az alapok egy ilyen kurzuson viszonylag könnyen elsajátíthatók, a többi a gyakorláson és csak némi gondolkodáson múlik. És ez volt az lényege a kezdő tanfolyamnak, hisz az elméleti oktatás mellett minden nap több órát gyakoroltunk, gyakoroltunk és gyakoroltunk. Szerencsénk volt, hisz a tanfolyam alatt mindenféle szél fújt, így bele tudtunk kóstolni abba, hogy milyen a teljes szélcsend, vagy milyen az, amikor másodfokú viharjelzésen vagyunk a vízen. A végére már igazi szörfélményem is volt!

Suhanás a Balatonon. Illusztráció. Fotó: Sail and Surf BalatonSuhanás a Balatonon. Illusztráció. Fotó: Sail and Surf Balaton

Érdemes szót ejteni arról, - bár csak a magam nevében beszélhetek írhatok-, hogy azért nem árt némi alap erőnlét, mielőtt az ember nekivág a tanfolyamnak. Ha teljesen kezdőként állunk neki a szörfözésnek, valószínűleg gyakran borulunk majd a vízbe, húzzuk fel az árbocot, vagy evezünk vissza a part közelébe. Ezekben rettenetesen el lehet fáradni a nap végére. Most, a cikk írásakor, a tanfolyam másnapján is izomlázam van szinte minden porcikámban. A másnapi levertség és fáradtság azonban abszolút megéri, hisz a szörfigazolvány megszerzése után egy kicsit úgy érzem: már nem vagyok annyira kívülálló.

Címlapfotó: Sail and Surf Balaton

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.