2021. április 16.
//
Csongor névnap

Civilek a civilekért

Új néven, immáron Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központként végzi ugyanazt a munkát az egykori civil információs centrum. A kibővült lehetőségekről és az Európa Kulturális Főváros kapcsán felmerülő feladatokról is beszéltek az illetékesek a csütörtökön tartott sajtóbeszélgetésen.

Veszprémben körülbelül 800 civil szervezetet tartanak számon, míg a megyében ez a szám 2600 körül van. Pontos számot azért nem lehet mondani, mert ezek közül többen „alvó szervezetként” jelenleg nem végeznek aktív tevékenységet, mások viszont elképzelhető, hogy most élesztik fel egykor bejegyzett szervezetüket.

Utóbbiak, valamint a folyamatosan aktív civil egyesületek és alapítványok most számos olyan új lehetőséggel találkozhatnak a pályázatok között, amelyekre az elmúlt 20 évben még nem volt példa Magyarországon.

Meleg Tamás a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektvezetője a Hangvillában tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy ugyan a járványhelyzet miatt a civil szervezeteknek szánt támogatásokból is elvontak, több olyan pályázati konstrukció is napvilágot látott, amelyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni az aktív civileknek.

Ezek közül kiemelendő a Magyar Falu Program keretében létrejött Falusi Civil Alap, amelyben kifejezetten a kistelepülésen működő civil szervezetek kaphatnak támogatást projektek megvalósítására, de akár eszközbeszerzésre és ingatlanfelújításra is.

Eközben továbbra is elérhetőek, ráadásul megemelkedett keretösszegben (idén 9,3 md Ft.) a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) működési támogatásai.

A Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központhoz továbbra is lehet segítségért fordulni, ha valaki civil szervezet képviselőjeként akadályba ütközne a pályázati rendszerek adminisztrációjában, de ezen kívül más területeken is végeznek tanácsadást, emelte ki Varga Endre Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke.

Varga Endre (archív fotó)Varga Endre (archív fotó)

Az egyik ilyen fontos változás, ami nem csak a cégeket, hanem a nonprofit szervezeteket is érinti, az az online számlázásra való áttérés úgy, hogy az a NAV előírásainak is megfeleljen.

Varga Endre hangsúlyozta, hogy július 1-től már életbe lépett ez a szabály, azonban sokan még mindig nem tették meg a szükséges lépéseket, ősztől viszont akár félmilliós bírságra is számíthatnak, akik nem lépnek időben.

Összefoglalva, a Veszprém Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a szervezetektől kapott visszajelzések alapján szervezi a munkáját és tanácsadásait, így pedig még inkább fontos, hogy nevében is megjelenjenek a közösség és a szolgáltató szavak.

A sajtóbeszélgetésen kitértek az Európa Kulturális Fővárosra is, amely szervezet részéről Hamza Gergő kommunikációs munkatárs elmondta, hogy idén kezdtek neki azoknak a projekteknek a megvalósításába, amelyeket az elmúlt időszakban feljegyeztek, meghatároztak közösen a város intézményi és civil szereplőivel.

Jelenleg még él a remény, hogy meg lehet tartani az augusztus végi nagyobb rendezvényeket, mint például az UtcazenétJelenleg még él a remény, hogy meg lehet tartani az augusztus végi nagyobb rendezvényeket, mint például az Utcazenét

Aktualitásként kiemelte az EKF önkéntes programját, amire a vártnál jóval nagyobb az érdeklődés. Bár a koronavírus-járvány kiszámíthatatlan második hulláma még fenyeget több közösségi eseményt is, ők továbbra is úgy készülnek, hogy a tervezett rendezvényeik meg lesznek tartva, ha erre mégsem lesz lehetőség, akkor mihamarabb újratervezik azokat.

A találkozón végezetül Ferenczy Gábor a ProVeszprém Nonprofit Kft. ügyvezetője is felszólalt, aki kiemelte, hogy több nagyszabású városi projektben is vitathatatlan érdemei voltak a helyi civil szervezeteknek, így például a belváros rehabilitációja során közel 50 programelemhez csatlakozott valamely helyi szervezet.

Hajas Bálint

További cikkek