2020. augusztus 5. // Krisztina névnap

Éremeső a hegyifutó országos bajnokságon

2020. július 21. 17:05
VEDAC
Kimagaslóan szerepeltek a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói a hétvégén megrendezett hegyifutó országos bajnokságon.

A hegyifutó ob-t minden évben a Mátrában rendezik, a résztvevőknek az ország legmagasabb pontját, az 1014 méter magas Kékestetőt kell meghódítaniuk.

Az újonc, serdülő, ifjúsági és junior korosztálynak, valamint a nyílt felnőtt korcsoportnak öt kilométeres távot írtak elő a szervezők, és Mátraházáról rajtoltak el a résztvevők. A profi felnőttekre viszont tíz kőkemény kilométer várt Parádfürdőről a csúcsra.

Fotók: VEDACFotók: VEDAC

Az újonc lányok között két veszprémi is dobogóra állhatott: Esső Dóra volt a leggyorsabb (30:24), míg a bronzérmet Vajthó Barbara szerezte meg (32:08). A serdülőknél Szemán Kata két percet javított tavalyi idején és 29:14 perces idővel ezüstérmet vehetett át. Ugyanitt Rédling Renáta 30:14 perccel a negyedik helyen végzett, mindössze tíz másodperccel lemaradva a dobogóról, míg Németh Dóra a nyolcadik helyen futott be (34:26).

Az újonc és serdülő korosztályt csapatban együtt értékelték, s a VEDAC „A” csapata, az Esső Dóra, Szemán Kata, Rédling Renáta összeállításban aranyérmet ünnepelhetett. A VEDAC „B” Németh Dórával, Bognár Emmával és Vajthó Barbarával a negyedik helyet szerezte meg.

A serdülő fiúknál Balogh Attila érte el a legjobb veszprémi eredményt, negyedikként zárt (29:16), s csak kilenc másodperc kellett volna neki a bronzhoz.

Az ifjúsági lányoknál Szemán Kitti 29:06 perccel a harmadik helyen ért fel a Kékesre. A junior kategóriában a tájfutással is foglalkozó Mérő Dominika pedig második helyezést szerzett (28:07), Lantai Anna pedig ötödik lett (30:43).

Az ifi-junior közös korcsoportban szintén a VEDAC-é lett a bajnoki cím. A trió tagjai: Szemán Kitti, Mérő Dominika és Lantai Anna.

A felnőtt férfiaknál Kis Áron (49:29) második helyezését kell kiemelni, aki saját M35-ös korosztályában viszont nem talált legyőzőre. Összetettben a kilencedik helyezett Odonics Gáborral (53:14), valamint a tizedik Görög Dániellel (53.14) pedig csapatbajnoki címet érdemelt ki.

Szólnunk kell még Fonyó Sándorról, aki tizenharmadik lett (54:01), saját kategóriájában (M35) negyedikként végzett.

A nyílt férfi öt kilométeres távon, az M50-es kategóriában Szemán János szerzett 30:30 perccel ezüstérmet.

A sokszoros hegyifutó bajnokunk, Fonyó Sándor hosszú sérülés sorozat után tért vissza. Fizikálisan az állapota még nem az igazi, de ahogy tér vissza az ereje úgy fog folyamatosan fejlődni

– hangsúlyozta Szemán János, hozzátette még, elképesztően jó érzés volt saját tanítványaival együtt rajthoz állni Mátraházán.

Nem sok edzőnek adatik meg, hogy saját futóival közösen vehet részt egy-egy versenyen. A fiúk, lányok azonban egyre ügyesebbek, gyorsabbak és bár nem számítottam rá, de a hajrában többeknek sikerült ellépnie tőlem. A lényeg persze az ő szereplésük, én már csak a magam örömére űzöm ezt a sportágat

– mondta nevetve.

Szemán János megemlítette még, kicsit céltalanok, hiszen nem tudni, milyen versenyeken vehetnek részt a következő hetekben, ám nagyon bízik benne, hogy az ifjúsági, illetve később az újonc, serdülő országos bajnokságot meg tudják rendezni és ott tanítványai meg tudják mutatni, mire képesek.

vehir.hu

További cikkek

Lendületben a felnőtt ob előtt
Lendületben a felnőtt ob előtt
Szigeti Csongor 100 méteres vágtái és Kövér Fanni dobásai voltak az elmúlt hétvége legkiemelkedőbb VEDAC-os eredményei.
Biztató eredmények az ob-k előtt
Biztató eredmények az ob-k előtt
Honti Marcell a felnőtt mezőnyben bizonyított, Szigeti Csongor pedig újra 11 másodpercen belül futott a 36. Honvéd Kupán.
Javuló egyéni csúcsok
Javuló egyéni csúcsok
A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolói Szombathelyen, a hagyományos Németh Pál emléknapon vettek részt, ahol több egyéni csúcsot is sikerült elérniük.
Országos csúcsok és egyéni rekordok hétvégéje
Országos csúcsok és egyéni rekordok hétvégéje
Egyéni rekordokkal, illetve Varga Gréta Barbara futása révén két országos csúccsal tért haza a veszprémi Sportolj Velünk SE (SVSE) a fővárosban rendezett 36. Honvéd Kupa nemzetközi atlétikai versenyről.
Varga Gréta megállíthatatlan: újabb csúcs, kvalifikáció
Varga Gréta megállíthatatlan: újabb csúcs, kvalifikáció
Huszonhat éve fennálló országos ifjúsági csúcsot adott át a múltnak a veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesület fiatal tehetsége, Varga Gréta az egyéni csúcsok versenysorozat második, csütörtöki állomásán. Tóthné Stupián Anikó tanítványa így az 5000-es táv után 1500 méteren is kvalifikálta magát a kenyai junior világbajnokságra amellett, hogy egyúttal az európai ranglista vezető pozícióját is átvette.
2020. augusztus 5. // Krisztina névnap