Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jó élet vidéken rejtőzik

2020. szeptember 7. 4:20
Megjelent a Veszprém Portré internetes periodika legújabb, Vidáman Vidéken című száma.

Néhány éve sikk lett a nagyvárosból falura költözni. A folyamatos nyüzsgés helyett a csendet választani, a betondzsungelből a természetbe menekülni, Excel táblák helyett kertet gondozni, állatokat nevelni, növényt termeszteni. Az alternatív utak meglehetősen széles skálán mozognak: van, aki egyszerűen csak településformát vált, de a munkáját meghagyja, más mindent maga mögött hagy, tanyára költözik vagy éppen az erdő szélére, jurtába. A kevésbé merészek csak úgy igazítják az életüket, hogy városi létük mellett a hétvégéket, a nyarakat vidéken töltik.

Mindenesetre a konklúzió ugyanaz: a jó, nyugodt, boldog élet vidéken rejtőzik. Ott ki lehet kapcsolni, nem kell annyira rohanni, lehet a kiskertben saját növényeket nevelgetni, egészségesebben élni, miközben a digitális technológia forradalmának köszönhetően nem kell úgy éreznünk, hogy bármiből is kimaradunk.

Vidáman vidéken – lehetne akár ez is az új jelszó, a Veszprém Portré legújabb lapszáma pedig éppen azt vizsgálja, tényleg olyan vidám-e ez az élet, s az urbanizáció után hogyan és miért is lett trend kiköltözni a nagyvárosokból.

Az azonos nevű rovatban ezért aztán szó esik a vidéki élet számos rétegéről, elsősorban természetesen a Bakony-Balaton régióhoz kapcsolódva. Szó esik például a digitális detoxról és a digitális nomádokról is, és olvashatunk olyan életutakról, amelyekben a szereplők fővárosi életüket cserélték le a Balaton közelségére. Buvári Tamás filmrendező, forgatókönyvíró, író például nem titkoltan dolgozik azon is, hogy egy aktív filmes közeg épüljön ki a térségben is, míg a Hideg-hegyi Menedék megálmodói, Tőgyi Balázs és Csatlós Regina példája azt mutatja meg, hogyan lehet boldogan, a Föld Anyának tetszőn, tisztességesen élni egy jurtában, egy hegyi menedékben, összetartó kisközösségben. De olvashatunk a lassúság dicséretét is hirdető sétákról és egy meglehetősen sikeres település, Bánd épüléséről is.

Hideg-hegyi Menedék / Fotó: Domján AttilaHideg-hegyi Menedék / Fotó: Domján Attila

No de mit szólnak az ismerősök, amikor valaki hirtelen egy internetmentes, erdő széli helyre költözik? Elsőre valószínűleg megrökönyödnek, pedig ha megismerik, milyen szépségekkel is jár ez a modern technika mentes környezet, talán ők is elkezdenek érdeklődni iránta. A lap főszerkesztője saját tapasztalatait írta meg ezzel kapcsolatban.

Nem mindenki akar ugyanakkor kiköltözni vidékre, ám kicsit természetközelibben, „zölden” a városban is lehet élni. Például úgy, ha a zöldhulladék kezelését újragondoljuk – erről Pernesz Kata, a VKSZ Zrt. munkatársa mesél –, vagy ha a természetet bevisszük az irodákba, lakóingatlanokba, stadionokba, mint ahogy az alternatív növényesítésben és zöldfalak telepítésében úttörő Mohány és Páfra csapata is teszi.

Fotó: Polgár MartinaFotó: Polgár Martina

Az új lapszámban emellett olvashatunk még organikus építészetről és a vidéki táncéletről, valamint korábbi interjúalanyokkal is újra felvettük a fonalat.

A legújabb lapszám itt érhető el.

Bertalan Melinda
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.