Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gáspár Gábor fotókiállításával nyílt meg fél év után újra a Laczkó Dezső Múzeum

2020. szeptember 14. 4:00
A pandémia miatti kényszerszünetet követően A Tánc Fesztiváljához kapcsolódó fotókiállítással nyílt meg vasárnap délután újra a múzeum főépülete.

Gáspár Gábor, vagy ahogy sokan ismerik Veszprémben, Gégé, a kezdetektől, 1998 óta fotózza A Tánc Fesztiválja előadásait. Ahogy a most nyíló, A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállítás kurátora, Dohnál Szonja fogalmaz, Gégé „minden előadáson jelen volt, és nem csak ott, de a próbákon, a kezdeti években még a megrendezett szakmai beszélgetéseken, az előadások utáni baráti összejöveteleken, éjszakába nyúló eszmecseréken is. A kiállítás címe is így született, mert a tánc az előadásokkal nem ért véget, folytatódott tovább utcán, kocsmákban, hajnalig. Gondolatok, mozdulatok, diskurzusok, egy korszak lenyomatai, melyek a képeken is rögzültek és szellemiségükben ma is oly meghatározóak."

Gáspár Gábor fotói az ajánló szerint arról a mindenről beszélnek, amit ezen a nyelven, a tánc nyelvén el lehet mondani. Vagy talán többről, hiszen az előadás egy múló pillanat. Életről, halálról, erotikáról, erőszakról, fényről, sötétségről, valóságról, és nem a valóságról…”

A kiállításmegnyitón Krámer György(b), a fesztivál művészeti igazgatója és Gáspár Gábor(j) osztották meg személyes élményeiket, a képekhez kötődő emlékeiket  a jelenlevő érdeklődőkkel.A kiállításmegnyitón Krámer György(b), a fesztivál művészeti igazgatója és Gáspár Gábor(j) osztották meg személyes élményeiket, a képekhez kötődő emlékeiket a jelenlevő érdeklődőkkel.

Gégé

Napilapos fotóriporterként kezdte, több díjat is megnyert ebben a minőségében is: 2000-ben az Év újságírója lett, 2005-ben Nyilvánosságért díjat, 2010-ben Szabad Sajtó díjat, 2011-ben Kovácsi - Objektív alapítványi díjat kapott. 2019-ben megkapta az Arany Elefántyuk-díjat, melyet az alapítók annak ítélnek oda, aki szerintük sokat tett a város kultúrájáért.
 

A Laczkó Dezső Múzeum közel fél évig volt zárva a koronavírus miatt, a mostani megnyitót is fokozott biztonsági előírások mellett, a főépület előtti lépcsőn, szabadtéren nyitották meg. A fotóriporter kiállítása a szintén vasárnap kezdődött A Tánc fesztiválja kísérőrendezvénye.

A megnyitón elsőként Porga Gyula polgármester osztotta meg gondolatait, aki mint köszöntőjében mondta, egy fesztivál akkor lesz a városi identitás része, ha inspirációt ad más művészeti ágaknak is. A Tánc Fesztiválja szerinte azért is ívódott bele a közös emlékezetünkbe, mert olyan alkotókat is megihletett, mint Gáspár Gábor, aki nem csak fotóriporteri munkájából kifolyólag látogatta az előadásokat. A napilapos megjelenések mellett olyan fotókat is készített, amelyek más nézőpontokat igényelnek.

„Túl tudott lépni azon, hogy van egy feladata ezekkel a képekkel. Meglátta benne azt, amit mi nem látunk az előadáson"

-fogalmazott.

Porga Gyula mondott köszöntőt a kiállításmegnyitónPorga Gyula mondott köszöntőt a kiállításmegnyitón

A Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta szerint A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállítás sokkal fiatalosabb, sokkal különlegesebb témát mutat be, mint ami általában megjelenik egy megyei múzeumban: kortárs alkotásokról van szó, amelyek helyileg is kapcsolódnak az épülethez, Gáspár Gábor ugyanis a korábban analóg módon készülő fényképeit a múzeum laboratóriumában hívta elő az esti utolsó előadás után, hogy másnap kiállíthassák a fesztivál helyszínén.

A kiállítást M. Tóth Géza filmrendező, a fesztivál zsűritagja nyitotta meg, aki úgy látja, a fesztivál szervezői azon túl, hogy 22 éve létrehoztak egy fontos kulturális eseményt,

egy olyan missziót is betöltöttek, hogy óhatatlanul Veszprém közönsége ma jobb táncértő és színházértő lett, mint korábban volt.

De képértő is, ami egyrészt Gáspár Gábornak és mentalitásának is köszönhető. „Gábor által a világ kiszínesedik, és Veszprém is színesebbé válik. Nem csak a képeivel, hanem önmagával is erre törekszik”-utalt a fotós személyiségére, aki nem mellesleg gyakran jár piros cipőben és ruhákban, ami még a filmrendezőtt is megihlette, ugyanis M. Tóth direkt ilyen színű lábbelit vett fel az alkalomra.

A képen bár nem látszik, de M. Tóth Géza is piros cipőben jelent meg, ahogy Gáspár Gábor is gyakran teszA képen bár nem látszik, de M. Tóth Géza is piros cipőben jelent meg, ahogy Gáspár Gábor is gyakran tesz

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállítás november 30-ig látható a Laczkó Dezső Múzeumban. Ide kattintva videós ajánlót nézhet meg róla.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.