Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mosoly a holnaphoz címmel jelent meg Csaba Lilla legújabb könyve

2020. szeptember 19. 5:01
A rendhagyóra tervezett könyvbemutató tavasszal lett volna, de a vírus miatt elmaradt. A nagy bizonytalanságban viszont úgy döntöttünk, mi nem várunk…

Csaba Lilla első, a Rögzített fogság című verseskötetében - mely 2019-ben regionális érettségi tétel volt a zirci gimnáziumban -  a Sclerosis Multiplex betegség keltette belső mélységeit írja le. Egy elég erős irányelv mellett halad:

ha megnevezzük, és körülírjuk a betegséget, félig már le is küzdöttük.

Köztudott, hogy az írónő az említett betegséget nem csupán hírből ismeri, hiszen 2012-ben diagnosztizálták nála a kórt. E diagnózis hatására még inkább előtérbe került Lillánál az irodalom, az alkotás.

Már a verseskötet által is kiderült, Lilla nem csupán azért ír, hogy megfogalmazza e helyzetből adódó mély belső világának viszontagságait, hiszen az önterápia-jelleget túlszárnyalva, irodalmi nyelven fogalmaz meg olyan dolgokat, melyek elkerülhetetlenek, hiszen minden embert érintő, lényünket működtető mechanizmusokról beszél.

Fotó: Kovács Bálint, archívFotó: Kovács Bálint, archív

Legújabb, szintén az SM-hez kapcsolódó könyve, a Mosoly a holnaphoz. Már a címet olvasva is az életigenlő hangulat sejlik fel, bár aki személyesen is ismeri az írónőt, egyáltalán nem csodálkozik ezen. Az ezúttal esszékötetbe foglalt betegségtörténetét a betegség első jelétől indítja; ahogy az előhangban írja:

„Egy napfényes délelőttön szemében szokatlanul tükröződött vissza az élet. Már hetek óta renoválták a bazilikát… elakadt a tekintete, amikor egy lépés erejéig visszanézett a robusztus épületegyüttesre – falainak nehéz teste lidércesen elmosódott s életlen lebegett éles tükrében derengő sziluettje, mint valami kísértő szellemkép…”

A Mosoly a holnaphoz című könyv egyik hatalmas erénye és különlegessége, hogy az írónő – bár a Sclerosisból fakadó gondolatait fogalmazza meg, orvosi tényekkel alátámasztva – olyan nyelvet „használ”, amelyben minden olvasó otthonra lelhet, és egyáltalán nem csak azok, akik személyesen is érintettek a témában.

A könyv lírai részeket is tartalmaz, ehhez az írónő korábbi, Rögzített fogság című verseskötetét hívja segítségül. Izgalmas folyamat, ahogy a versek és a prózai részek szépen – mint a puzzledarabok – összeérnek, és minden a helyére kerül. Úgy tudnám megfogalmazni, olyan ez a könyv, mint egy izgalmas utazás, melynek igenis van egy nagy megérkezése.

Októberben jelenik meg Lélekajtó című műveOktóberben jelenik meg Lélekajtó című műve

A Mosoly a holnaphoz egy hihetetlen nagy önfeltárás, mely mindannyiunkat arra bátorít, hogy megváltozott élethelyzetünkben merjünk közel kerülni önmagunkhoz. A könyv olvasása közben felmerülhet a kérdés: mit kezdjünk a nyilvánvalóval? Az írónő a műben egyértelmű választ ad, mely röviden a nehézségekkel való belső megküzdés, hosszútávon pedig a jövőbe tekintő derűlátás, vagyis a Mosoly a holnaphoz.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Látványosan élénkítette a turizmust a régióban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az elmúlt időszakban, és ősszel is több száz programmal készülnek az érdeklődőknek. tegnap 22:04 Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe gasztronómia Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből. tegnap 2:53 A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Pannon Várszínház A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Bár az önkormányzat és az Európa Kulturális Főváros program is a színház mellett áll, most mégis a közönsége támogatására is szüksége van a teátrumnak, tették közzé a közösségi médiában. 2023. szeptember 21. 11:17 Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Szeptember 20–25. között az alpesi ország vendégeskedik a királynék városában: a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozat keretében nemcsak a közös pontokat ismerhetjük meg, de svájci filmet, színházi előadást is nézhetünk, valamint gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatunk. 2023. szeptember 20. 21:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.