2021. január 22.
//
Vince névnap

Mosoly a holnaphoz címmel jelent meg Csaba Lilla legújabb könyve

2020. szeptember 19. 4:01
A rendhagyóra tervezett könyvbemutató tavasszal lett volna, de a vírus miatt elmaradt. A nagy bizonytalanságban viszont úgy döntöttünk, mi nem várunk…

Csaba Lilla első, a Rögzített fogság című verseskötetében - mely 2019-ben regionális érettségi tétel volt a zirci gimnáziumban -  a Sclerosis Multiplex betegség keltette belső mélységeit írja le. Egy elég erős irányelv mellett halad:

ha megnevezzük, és körülírjuk a betegséget, félig már le is küzdöttük.

Köztudott, hogy az írónő az említett betegséget nem csupán hírből ismeri, hiszen 2012-ben diagnosztizálták nála a kórt. E diagnózis hatására még inkább előtérbe került Lillánál az irodalom, az alkotás.

Már a verseskötet által is kiderült, Lilla nem csupán azért ír, hogy megfogalmazza e helyzetből adódó mély belső világának viszontagságait, hiszen az önterápia-jelleget túlszárnyalva, irodalmi nyelven fogalmaz meg olyan dolgokat, melyek elkerülhetetlenek, hiszen minden embert érintő, lényünket működtető mechanizmusokról beszél.

Fotó: Kovács Bálint, archívFotó: Kovács Bálint, archív

Legújabb, szintén az SM-hez kapcsolódó könyve, a Mosoly a holnaphoz. Már a címet olvasva is az életigenlő hangulat sejlik fel, bár aki személyesen is ismeri az írónőt, egyáltalán nem csodálkozik ezen. Az ezúttal esszékötetbe foglalt betegségtörténetét a betegség első jelétől indítja; ahogy az előhangban írja:

„Egy napfényes délelőttön szemében szokatlanul tükröződött vissza az élet. Már hetek óta renoválták a bazilikát… elakadt a tekintete, amikor egy lépés erejéig visszanézett a robusztus épületegyüttesre – falainak nehéz teste lidércesen elmosódott s életlen lebegett éles tükrében derengő sziluettje, mint valami kísértő szellemkép…”

A Mosoly a holnaphoz című könyv egyik hatalmas erénye és különlegessége, hogy az írónő – bár a Sclerosisból fakadó gondolatait fogalmazza meg, orvosi tényekkel alátámasztva – olyan nyelvet „használ”, amelyben minden olvasó otthonra lelhet, és egyáltalán nem csak azok, akik személyesen is érintettek a témában.

A könyv lírai részeket is tartalmaz, ehhez az írónő korábbi, Rögzített fogság című verseskötetét hívja segítségül. Izgalmas folyamat, ahogy a versek és a prózai részek szépen – mint a puzzledarabok – összeérnek, és minden a helyére kerül. Úgy tudnám megfogalmazni, olyan ez a könyv, mint egy izgalmas utazás, melynek igenis van egy nagy megérkezése.

Októberben jelenik meg Lélekajtó című műveOktóberben jelenik meg Lélekajtó című műve

A Mosoly a holnaphoz egy hihetetlen nagy önfeltárás, mely mindannyiunkat arra bátorít, hogy megváltozott élethelyzetünkben merjünk közel kerülni önmagunkhoz. A könyv olvasása közben felmerülhet a kérdés: mit kezdjünk a nyilvánvalóval? Az írónő a műben egyértelmű választ ad, mely röviden a nehézségekkel való belső megküzdés, hosszútávon pedig a jövőbe tekintő derűlátás, vagyis a Mosoly a holnaphoz.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

A magyar kultúra napja Veszprémben
A magyar kultúra napja Veszprémben
Látványos videó installációval és veszprémi gimnazisták versolvasásával ünnepli Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa a magyar kultúra napját.
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
Nemzetközi társakat kap 2023-ban a Veszprém-Balaton EKF program
2021 január elsejével lépett hatályba az Európai Parlament és a Tanács határozata, amely szerint az eredetileg 2021-re tervezett Európa Kulturális Fővárosai (a romániai Temesvár és a görögországi Elefsina) 2023-ban viselhetik a címet.
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
Így ünnepeld meg a magyar kultúra napját a kanapéról
A borongós januárnak volt évről évre fénypontja a magyar kultúra napja koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi műsorokkal. Ez idén sem lesz másként, legfeljebb annyiban, hogy ezúttal a programokat a nappalinkból követhetjük figyelemmel. Válogatásunkban ezekből ajánlunk néhányat.
Egy Concerto a városról
Egy Concerto a városról
Kilián László, író, esszéista írása a Vehíren Veszprémről, ahogy ő látja a Királynék városát.
2021 nyarán – a pandémia lejtőjén
2021 nyarán – a pandémia lejtőjén
Világszerte százmilliók teszik fel nap mint nap maguknak a kérdést: vajon a járvány lecsengésével visszatér-e az életünk a megszokott kerékvágásba? A jelenlegi konszenzus inkább a nem felé tart, a legtöbb megszólaló nagyjából egyetért abban, hogy jó néhány aspektus tekintetében szinte bizonyosan nem. Ugyanakkor a legszélesebb tömegek egyre csillapíthatatlanabbul szomjazzák korábbi életüket. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatójának írása a Vehírnek.