Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Mosoly a holnaphoz címmel jelent meg Csaba Lilla legújabb könyve

2020. szeptember 19. 5:01
A rendhagyóra tervezett könyvbemutató tavasszal lett volna, de a vírus miatt elmaradt. A nagy bizonytalanságban viszont úgy döntöttünk, mi nem várunk…

Csaba Lilla első, a Rögzített fogság című verseskötetében - mely 2019-ben regionális érettségi tétel volt a zirci gimnáziumban -  a Sclerosis Multiplex betegség keltette belső mélységeit írja le. Egy elég erős irányelv mellett halad:

ha megnevezzük, és körülírjuk a betegséget, félig már le is küzdöttük.

Köztudott, hogy az írónő az említett betegséget nem csupán hírből ismeri, hiszen 2012-ben diagnosztizálták nála a kórt. E diagnózis hatására még inkább előtérbe került Lillánál az irodalom, az alkotás.

Már a verseskötet által is kiderült, Lilla nem csupán azért ír, hogy megfogalmazza e helyzetből adódó mély belső világának viszontagságait, hiszen az önterápia-jelleget túlszárnyalva, irodalmi nyelven fogalmaz meg olyan dolgokat, melyek elkerülhetetlenek, hiszen minden embert érintő, lényünket működtető mechanizmusokról beszél.

Fotó: Kovács Bálint, archívFotó: Kovács Bálint, archív

Legújabb, szintén az SM-hez kapcsolódó könyve, a Mosoly a holnaphoz. Már a címet olvasva is az életigenlő hangulat sejlik fel, bár aki személyesen is ismeri az írónőt, egyáltalán nem csodálkozik ezen. Az ezúttal esszékötetbe foglalt betegségtörténetét a betegség első jelétől indítja; ahogy az előhangban írja:

„Egy napfényes délelőttön szemében szokatlanul tükröződött vissza az élet. Már hetek óta renoválták a bazilikát… elakadt a tekintete, amikor egy lépés erejéig visszanézett a robusztus épületegyüttesre – falainak nehéz teste lidércesen elmosódott s életlen lebegett éles tükrében derengő sziluettje, mint valami kísértő szellemkép…”

A Mosoly a holnaphoz című könyv egyik hatalmas erénye és különlegessége, hogy az írónő – bár a Sclerosisból fakadó gondolatait fogalmazza meg, orvosi tényekkel alátámasztva – olyan nyelvet „használ”, amelyben minden olvasó otthonra lelhet, és egyáltalán nem csak azok, akik személyesen is érintettek a témában.

A könyv lírai részeket is tartalmaz, ehhez az írónő korábbi, Rögzített fogság című verseskötetét hívja segítségül. Izgalmas folyamat, ahogy a versek és a prózai részek szépen – mint a puzzledarabok – összeérnek, és minden a helyére kerül. Úgy tudnám megfogalmazni, olyan ez a könyv, mint egy izgalmas utazás, melynek igenis van egy nagy megérkezése.

Októberben jelenik meg Lélekajtó című műveOktóberben jelenik meg Lélekajtó című műve

A Mosoly a holnaphoz egy hihetetlen nagy önfeltárás, mely mindannyiunkat arra bátorít, hogy megváltozott élethelyzetünkben merjünk közel kerülni önmagunkhoz. A könyv olvasása közben felmerülhet a kérdés: mit kezdjünk a nyilvánvalóval? Az írónő a műben egyértelmű választ ad, mely röviden a nehézségekkel való belső megküzdés, hosszútávon pedig a jövőbe tekintő derűlátás, vagyis a Mosoly a holnaphoz.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.