2023. február 4.
//
Ráhel névnap

Veszprémben találkozik novemberben a magyar könnyűzenei világ színe-java

Veszprémbe költözik idén a Music Hungary könnyűzenei konferencia, amely a legnagyobb szakmai találkozóhelye a magyar mainsteram zenei világnak. A november 9-10 közötti rendezvény a zenei ipar járványhelyzettől megtépázott helyzetére is megoldási javaslatokat kíván nyújtani, valamint szóba kerül a koncert- és fesztiválbelépők áfájának csökkentése is.

Szerda délelőtt a budapesti Akvárium Klub előtt tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Magyarország legnagyobb könnyűzenei konferenciája Egerből Veszprémbe költözik idén. Ez az a szakmai találkozóhely, ahol a könnyűzenében érdekelt szereplők, zenészek, koncert- és fesztiválszervezők, menedzserek évről évre összegyűlnek, hogy közösen határozzák meg és adjanak választ a könnyűzenei ipar kihívásaira.

Az idei évben mi más lehetne a fő kérdés, mint hogy a koronavírus járvány által megtépázott zenei szakma hogyan lábaljon ki ebből a helyzetből.

Weyer Balázs a Music Hungary Szövetség elnöke – amely szövetség a konferenciából nőtte ki magát és elsősorban ernyőszervezetként próbál segíteni a zenészek érdekképviseletében - a sajtótájékoztatón elmondta, hogy olyan kihívással kell megküzdenie a zenei iparnak, amire eddig még nem volt példa.

Amire a korábbi években még panaszkodtak, most annak örülnének a legjobban – fogalmazott a szövetség elnöke, majd hozzátette, hogy a panaszkodást fel kell váltania a tetteknek, ez pedig összekovácsolja a szakmát.

Weyer BalázsWeyer Balázs

Elmondta, hogy idén kb. 30 milliárdos kieséssel számolnak, ami az előző évhez képest 70%-os visszaesést jelent, ez pedig nem csak a zenészek bevételében látszik meg, hanem a klubok, rendezvényszervezők, vagy akár a technikusok, zenekari tagok megélhetését is veszélyezteti.

Weyer Balázs ugyanakkor üdvözölte azt, hogy a pandémia idején kidolgozott megoldási javaslataik közül több is eljutott a kormányzat elé, valamint az idei évtől már miniszteri biztos szinten is van érdekképviseletük, erre pedig, hogy a „könnyűzene” fogalma megjelenjen kormányzati titulus szintjén is, még nem volt példa.

Visszakanyarodva a konferenciához, Veszprém, mint Európa Kulturális Fővárosa és mint az UNESCO A zene városa cím birtokosa méltó helyet fog biztosítani a rendezvénynek, hiszen a különböző zenei stílusok markánsan megjelentek már eddig is a város több jelentős fesztiváljában, mint például az Utcazene Fesztivál, az Auer Hegedűfesztivál, vagy éppen a VeszprémFest.

Ezt már Navracsics Tibor kormánybiztos mondta el a sajtótájékoztatón, aki megosztotta azt is, hogy korábban többször részt vett az akkor még Egerben megtartott Music Hungary-n, ami véleménye szerint egy szakpolitikai műhely funkcióját is ellátja.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Hozzátette, hogy Veszprémben és a Bakony-Balaton térségében már most is nagyon erős a kulturális jelenlét, erre építkezve pedig szeretnének még magasabb szintre lépni, aminek egy fontos mérföldköve lehet a Music Hungary.

Egy olyan üzleti modellt szeretnénk megvalósítani, ami a kreatív iparra épül és ami példa lehet Európa közép-keleti régiójában, de akár az egész kontinensen is

– fogalmazott Navracsics Tibor.

A kormánybiztos mondandóját alátámasztva, miszerint a Music Hungary egy szakmai műhely szerepét is ellátja, a sajtótájékoztatón szóba került egy hatástanulmány jelenleg is folyamatban lévő kutatása, ami a koncert- és fesztiválbelépők áfájának csökkentését vizsgálja. Szilágyi Dávid a PricewaterhouseCoopers menedzsere elmondta, hogy cégük a Music Hungary Szövetség megbízásából jelenleg azt vizsgálja, milyen hatással lenne, ha ezeknek a jegyeknek a forgalmi adóját lecsökkentenék 5%-ra, mekkora kiesést jelentene az államnak és kik nyernének belőle?

Mivel a kutatásban jelenleg az adatgyűjtésnél tartanak, végleges eredményeket csak a veszprémi konferencián tudnak majd bemutatni, de az már most látszik, hogy az érintettek köre rendkívül széles lesz és számos előnnyel járna ez a törvénymódosítás.

Azon kívül, hogy segítene elkerülni a leépítéseket a zenei szektorban, a vírus utáni újraindulásban is előnyös lenne, hiszen a jelenlegi jóslatok szerint a vírus után sem fog egyik napról a másikra beindulni a zenei piac.

Szilágyi DávidSzilágyi Dávid

A lassú, ám előremutató folyamatokat emelte ki felszólalásában Demeter Szilárd is, aki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztsége mellett a könnyűzenéért felelős miniszteri biztos szerepében vett részt a sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy nagy előrelépés és eddig hasonlóra még nem volt példa, hogy egy kifejezetten a könnyűzene helyzetére koncentráló stratégia a kormányzat elé kerüljön. Ez most mégis megtörtént, ami fényt jelenthet az alagút végén.

Viszont amíg látványos javulás nem lesz, addig is kötelességük segíteni a zenei iparban dolgozókat, erre pedig több támogatási rendszert is kidolgoztak.

  • 1,4 milliárd forintos keretet különítettek el kifejezetten olyan kluboknak, amelyeknek fő bevételi forrása a koncertek szervezéséből származik. Ez a támogatás reményeik szerint segít a munkahelyek megőrzésében és az infrastruktúra fenntartásában majd.
  • 450 millió forintból a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen támogatják azokat a technikusokat, akiknek egyetlen bevételi forrása az volt, hogy biztosítsák az élő koncertek technikai hátterét.

Ezeken kívül a Petőfi Irodalmi Múzeumnál elkezdtek egy gyűjtőmunkát, amelynek keretében olyan audiovizuális közgyűjteményt szeretnének létrehozni, amelyben felkutatják és átörökítik a jövőnek az olyan koncertfelvételeket, amelyeket akár évtizedekkel korábban készítettek és más esetben a feledésbe merülnének.

Ezeket a felvételeket a múzeum részéről megvásárolnák a zenekaroktól és kiadóktól és digitalizálás után mindenki számára megtekinthetővé tennék.

Demeter SzilárdDemeter Szilárd

A veszprémi Music Hungary konferencia kapcsán kiemelte, hogy mindenképpen szeretne majd egy olyan szekciót is, amely kifejezetten a pandémia alatti zenei innovációval foglalkozik, hiszen véleménye szerint a magyar együttesek rendkívül kreatívak voltak ebben az időszakban, ezeket a tapasztalatokat pedig nem árt nagyobb közönség előtt is megosztani.

A sajtótájékoztató végén pedig egy közvetlenül is érintett szereplő osztotta meg tapasztalatait és gondolatait a magyar könnyűzene helyzetéről. Puskás Peti a The Biebers zenekar frontembere több olyan tévhitre is választ adott, ami a közelmúltban legtöbbször felmerült a közösségi médiában.

Puskás Peti (The Biebers)Puskás Peti (The Biebers)

A Biebers jelenleg próbálni is nehezen tud, hiszen a zenekar tagjai a megélhetés miatt áruházakban és az építőiparban vállaltak munkát, de van olyan tagjuk is, aki futárkodásból keresi a kenyerét jelenleg. Az tehát nem igaz, hogy a zenészek nem szeretnek dolgozni, ilyen rendkívüli helyzetben mindenki keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek átvészelni a nehéz időszakot.

Sokszor felmerül az is, hogy nem takarékoskodnak, azonban Puskás Peti szerint ha ez valóban így lenne, akkor még eddig sem húzták volna ki, a tartalékok viszont mostanra kimerültek.

Véleménye szerint ki kell jelölni a közös irányt és nem mutogatni kkell egymásra, akkor változhat pozitív irányba a helyzet, erre pedig a Music Hungary konferencia egy kiváló lehetőséget fog nyújtani, hogy egy asztalhoz üljenek és közösen gondolkodjanak a jövőn.

A Music Hungary konferenciát 2020. november 9-10 között rendezik meg Veszprémben.

Hajas Bálint

További cikkek

Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.