2022. május 29.
//
Magdolna névnap

Kollégiumba költözött a rendszerváltás

A budapesti tárlat után hazaköltözött Csík Richárd, veszprémi festőművész rendszerváltás témáját feldolgozó kiállítása. A járvány miatt a kiállítóterek helyett egyenesen a középiskolás diákok kollégiumába kerültek a képek.

Pont egy éve, tavaly szeptemberben nyílt meg Budapesten az Aranytíz kultúrházban Csík Richárd Váltás 30 névre keresztelt kiállítása, amely a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltás témakörét járja körül, a művésztől már megszokott kreatív és vegyes technikákat alkalmazó képeken keresztül.

Akkor még arról szóltak a tervek, hogy a tárlatot Veszprémben nagyközönség előtt is bemutatják majd, azonban a koronavírus-járvány – mint oly sok mást – ezt is felülírta a kiállítóterek bezárásával.

A kiállításról mégsem kellett lemondani, viszont egy sokkal célzottabb közönség számára tették elérhetővé.

A festőművész kezdeményezésére a Veszprémi Középiskolai Kollégium ad majd otthont a kiállításnak, igaz a hatályos szabályokat betartva, ezt csak a kollégium lakói láthatják majd, kívülről nem lehet bemenni. Így sem elhanyagolható azok száma, akik megismerkedhetnek a rendszerváltás ilyen jellegű feldolgozásával, hiszen összesen 420 diák lakik az intézményben, mind olyan korúak, akik már nem élték át az 1989-90-es politikai és társadalmi eseményeket.

Fehér Csabától az intézmény igazgatójától megtudtuk, hogy nem új keletű egy ilyen tárlat az intézményben, hiszen a kollégisták között számos tehetséges művészpalánta van, az ő alkotásaikból is szoktak tárlatot szervezni, viszont a COVID-19 miatt erre idén nem volt lehetőség.

Csík Richárddal régóta tartó együttműködést ápolnak, rendszeresek az egyeztetések közöttük. Az év eleji megbeszélésen merült fel, hogy Richárd szívesen felajánlja a képeket a kollégiumnak egy kiállítás erejéig, hogy a fiatalokhoz ezáltal is közelebb hozza Magyarország történelmének egyik legjelentősebb és történelmi távlatban legközelebbi időszakát.

Éppen ezért a kollégiumban kisebb csoportokban a pedagógusok tárlatvezetést is tartanak majd, hogy még tisztább képet kapjanak a fiatalok a rendszerváltás körülményeiről.

És hogy ehhez milyen vizuális segítséget kapnak, arról a művészt, Csík Richárdot kérdeztük, aki portálunknak elmondta, hogy a képek inspirációját részben saját gyermekkori élményeiből is merítette, valamint felhasznált levéltári dokumentumokat, fotókat és politikai plakátokat is.

A képeken megjelennek rendszerváltáskori veszprémi és országos események is, úgy mint a vasfüggöny leomlása, Nagy Imre újratemetése, vagy éppen a veszprémi Lenin-szobor elszállítása.

Mindehhez a művész vegyes technikát használt, kollázs és olajképeken, valamint egyszerű vászonképeken is.

Hajas Bálint

További cikkek

Festett fény költözött a Városháza előcsarnokába
Festett fény költözött a Városháza előcsarnokába
S. Hontai Mária, Varga Judit és Ványa Magdolna festményeiből nyílt kiállítás a Városháza aulájában szerda délután, a Gizella-napok keretében.
Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet
Akár ehhez hasonló értelmetlen cikkcímekből is lehet művészet
Fenyvesi Ottó kollázsaiból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában kedden. Az eredetileg 2020-ra tervezett, majd a covid miatt többször elhalasztott tárlatot a magyar költészet napjához kapcsolódóan rendezték be.
Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém
Egy(-két) kiállítás, ami megmutatja, miért kultúrfőváros Veszprém
Megnyílt a Tavaszi Tárlat, a Művészetek Háza kétévente megrendezett képzőművészeti seregszemléje a Dubniczay-palotában.
Nappal hidrológus, éjjel művészetpártoló
Nappal hidrológus, éjjel művészetpártoló
2022 végén az EKF támogatásával nyílhat meg a Balatonfüredi Modern Műtár (MOMŰ) a Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit házaspár tulajdonában lévő gyűjtemény bemutatótereként. Bár a jórészt nemzetközi geometrikus és konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció önmagában is impozáns, még inkább azzá válik, ha megismerjük az alapító, Szöllősi-Nagy András történetét.
Négy évtized alkotásai
Négy évtized alkotásai
Szombaton nyílt meg és február 19-ig látogatható Matzon Ákos Dekádok című kiállítása a Csikász galériában.