2020. december 5.
//
Vilma névnap

Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza

Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.

Nem mondunk semmi meglepőt azzal, ha azt állítjuk, mindenki érezte már, hogy világ összeesküdött ellene. A reggeli forgalomban a tanulóvezetők, a munkahelyen a kollégák, a bolti eladó, a családtagok, ráadásul most itt van ez a víruspánik is. Ritkábban, de előfordul ennek az inverz megnyilvánulása is, amikor az útkereszteződésben átengednek, a kollégák produktívak, a bolti eladó ránk mosolyog, a család pedig elhozza az igazi harmóniát az életünkbe.

Ezeket látszólag mindenki saját maga éli meg, és attól, hogy nekünk jó, vagy rossz napunk van, a másik embernek még lehet az ellenkezője.

De mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy tudatunk és érzéseink nem kizárólag saját magunkban léteznek?

Mielőtt azonban felülnénk a spiritualitás szekerére és elindulnánk vele valamilyen szellemi síkba, gyorsan rántsuk vissza magunkat a földi valóságba! Ugyanis ennek a kollektív tudatnak a létezésére empirikus kísérleteket is végeztek, az eredmények pedig meghökkentőek.

Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója a '80-as évektől kezdve végzett kísérleteket a kollektív tudat létezésének bebizonyítására. Ehhez egyszerű véletlenszám generátorokat használt, olyan szoftvereket, amelyek elektronikus pénzfeldobóként másodpercenként véletlenszerűen generáltak egy számot, vagy 1-es, vagy 0. Nelson azt kutatta, hogy az ember kizárólag a gondolataival, mennyire tudja befolyásolni ezeket a gépeket. Mindezt arra alapozta, hogy korábban már voltak kísérletek, ahol egy-egy alany, ha rákoncentrált a generátorokra, képes volt szabályszerűséget létrehozni a számokban.

Több évtizedes kutatása során megfigyelte, hogy időközönként szabályos sorozatokat kezdtek generálni a világ különböző pontjain elhelyezett gépek, akkor is, ha tudatosan senki nem befolyásolta őket. Amikor ezeket az időszakokat összevetették a világtörténelem éppen aktuális eseményeivel, érdekes összefüggéseket véltek felfedezni.

A véletlenszám generátorok akkor kezdtek sorozatokat produkálni, amikor olyan események történtek, amelyek túlmutatnak az egyéneken, megtörténtük emberek millióira, de inkább milliárdjaira hatással vannak érzelmileg.

Csak néhány példa: Diana hercegnő 1997-es halála; 2001. szeptember 11-ei terrortámadás; Barack Obama győzelmi beszéde.

Roger D. Nelson arra a következtetésre jutott, hogy az emberek érzelemvilága és tudata nem csak önmagában létezik, hatással van a környezetre, egymásra is. Mindezt pedig kézzel fogható tudományos kutatásokkal igazolta.

Most képzeljük el, ha Nelson-nak igaza van, akkor jelenleg, amikor a koronavírus-járvány miatt a szorongás úrrá lett közel 7 milliárd emberen, mint egy hógolyó, ami lavinává növi ki magát, úgy rántjuk egymást egyre lejjebb a depresszióba.

Viszont, ha megfordítjuk ezt a gondolatot és belegondolunk abba, hogy mindenki egy kicsivel is optimistábban áll a világhoz, a jövő felé, akkor a véletlenszám generátorokkal együtt a közhangulat is sokkal pozitívabb irányt tudna venni.

Nem feltétlen kell ehhez Oravecz Nóra, vagy Paolo Coelho fémjelezte pozitív életfilozófiákat megosztani, habár kezdetnek az sem rossz, ha látjuk a világnak ezt az oldalát is.

Hajas Bálint

További cikkek

Néha igenis csendben kell maradni
Néha igenis csendben kell maradni
Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a problémák kezelése, a mindennapi működésünk rugalmassága érdekében nem árt, ha kimondjuk a dolgokat, a bennünk felgyülemlő érzéseket. Mondd ki, abból baj nem lehet! De akadnak olyan élethelyzetek, amikor igenis jobb csendben maradni…
A vásárlók bizalmába fektetni
A vásárlók bizalmába fektetni
Egy egyszerű pizzarendelés története, amelyen keresztül tökéletesen megmutatkozik a mostani pandémiás helyzet kisvállalkozásokra gyakorolt hatása, avagy hogyan csap át a vásárlói felháborodás empátiába és támogatásba.
Idén se aludjanak ki az ünnepi fények
Idén se aludjanak ki az ünnepi fények
A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen megfeledkezünk a karácsony közeledtéről, vagy már pánikszerűen olyan negatív gondolatok veszik birtokba mindennapjainkat, hogy a karácsony elmarad. Van egy jó hírem: a karácsony idén sem marad el, hiszen az ünnep varázsát nem veheti el tőled senki, mert az ott van belül, a szívedben.
Még megmenthetjük a bolygót
Még megmenthetjük a bolygót
Végre egy nagyközönségnek szánt dokumentumfilm, amely nem csak az emberiség kollektív bűntudatát erősíti, hanem megoldási javaslatokat is kínál.
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.