Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Az aradi vértanúk erőt adhatnak nekünk

2020. október 11. 4:00
Az aradi vértanúk nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, hogy az elkövetkezendő generációk számára ne csupán reményfoszlány legyen a szebb jövő - mondta megemlékező beszédében Hegedűs Barbara alpolgármester.

A politikus az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen mondott beszédet a Török Ignác utcai Aradi Vértanúk emlékműnél kedd délután.

Mint mondta, „minden nemzet életében eljönnek azok a sorsfordító pillanatok, melyek lehetőséget biztosítanak a nemzeti önrendelkezés megerősítéséhez, hozzájárulnak egy évtizedeken átívelő jövőkép megteremtéséhez. Olyan történelmi pillanatok, amelyek szilárd alapot biztosítanak egy nemzet nyelvének, kultúrájának megőrzőséhez, országhatárainak fennmaradásához. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hősei megérezték ezt a pillanatot. A nemzet olyan lehetőség előtt állt, amiért megéri küzdeni és a lehetetlen megkísérléséhez is erőt adott.”

Az önkormányzat megemlékezésén Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.Az önkormányzat megemlékezésén Hegedűs Barbara alpolgármester mondott beszédet.

Kiemelte, a magyar történelem megannyi hőse közül az aradi vértanúk különleges üzenetet hordoznak: ők azok, akik életüket adták a hazáért a függetlenségért vívott harcért és a jövő nemzedékeiért. Ugyanezen a napon emlékeznünk kell Batthyányi Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének kivégzésére és azokra, a közel 150 mártírhalált halt hősökre, akiket a végzetes napot megelőzően, vagy az azt követő időszakban ítéltek el a nemzet totális megbüntetése és megfélemlítése céljából - mondta.

Felidézte,

a véres kivégzések a magyar nemzetre és az európai közvéleményre is sokkolóan hatottak.

„Arad nélkül nem értelmezhető a későbbi kiegyezés sem. Az 1867-es eseményeket nem a megalkuvás és a meghunyászkodás ösztönözte, hanem azt mutatta meg, hogy a megtorlás évei sem tudták térdre kényszeríteni a nemzetet. A kiegyezést csak erős, céljait jól látó nemzet léphette meg”-fogalmazott.

Hegedűs Barbara szerint a szabadságharc hősei teljesítették legfőbb célkitűzéseiket: nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, hogy a következő generációk számára ne csupán reményfoszlány legyen a szebb jövő.

Az eseményen a Szeles József színművész, Hajas Szilárd fuvolaművész (képünkön) és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre.Az eseményen a Szeles József színművész, Hajas Szilárd fuvolaművész (képünkön) és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre.

Az azóta eltelt 171 évben a világ sokat változott, Magyarország pedig megedződött, hisz eszmék és ideológiák vezetőinek sokasága küzdött meg egymással- mondta. „Napjainkban is hasonló célokért küzdünk, mint annak idején az Aradon kivégzett honfitársaink: hazánk függetlenségének, nemzeti identitásának megőrzéséért és gyermekeink, unokáink jövőjéért”-hangsúlyozta.

Az alpolgármester szerint történelmi tapasztalat, hogy nem csak az számít, hogy mi mit tartunk a saját igazságunknak, hanem a fontos az, hogy mennyire vagyunk képesek megértetni és elfogadtatni azt a körülöttünk lévőkkel. „Napjainkban is emlékeznünk kell arra, hogy a feltétlen kompromisszumkeresés erőtlenséggel párosulva meggyengíti a közösséget és a célok, értékek feladásához vezet”- mondta. Kiemelte, erőt kell meríteni a hazánk érdekeiért törekvő honfitársaink történeteiből.

Az emlékműnél koszorút helyeztek el a városi civil szervezetek, fegyveres testületek és a hivatalok képviselői is.Az emlékműnél koszorút helyeztek el a városi civil szervezetek, fegyveres testületek és a hivatalok képviselői is.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.