Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak

2020. október 19. 4:10
Az első díjat érdemelte ki Zatkalik András veszprémi újságíró, riporter a Magyar Nemzeti Írószövetség által meghirdetett Márai-pályázaton. A „Szindbád jelet hagyott” című pályaműve mellett a magyarok olvasási szokásairól és a szülők felelősségéről is beszélgettünk a díjazottal.

Egyes statisztikák szerint ma a felnőtt lakosság mindössze 50%-a olvas szépirodalmat. Ennél is kisebb az arány a fiatalok körében, ebben pedig a szülőknek és a tanítóknak már a gyermek egészen kicsi korától nagy felelőssége van, hiszen nem mindegy, hogy milyen példákat lát a gyermek otthon, illetve milyen könyvet adnak először a kezébe - vallja Zatkalik András, aki szerdán vette át a Magyar Nemzeti Írószövetség díját Budapesten a Puskin Kávéházban tartott ünnepségen.

A veszprémi újságírót a „Szindbád jelet hagyott” című pályaművéért díjazták, amelyben Márai Sándor egyik – irodalmárok által megfogalmazott jelző szerint – legkülönlegesebb szerzeményét elemezte, a „Szindbád hazamegy” című regényt.

De mitől olyan különleges ez a Márai-mű? - tesszük fel a kérdést a díjazottnak.

Márai Sándor, a Szindbád hazamegy című művét egy általa nagyra tartott kortárs író stílusában írta meg, ezzel is tisztelegve előtte. Ő nem más, mint Krúdy Gyula, az ő nyelvezetét használta Márai ebben a művében, amelyben tökéletesen és rendkívül finoman fogalmazva írja le a Trianon utáni magyarság lelki állapotát. A felébredés, vagy fel nem ébredés kérdését feszegeti, amely a magyarság fennmaradásának, a magyar nyelv megóvásának a kulcskérdése.

Zatkalik András számos idézeten és gondolatmeneten keresztül elemezte pályaművében Márai által szépirodalmi stílusban felsorakoztatott érveket a magyarság megőrzése mellett, ezt a munkát díjazták most a legmagasabb irodalmi szinten is.

A Magyar Nemzeti Írószövetség egyébként kampányt indított "Könyvet a kézbe!" címmel az olvasás népszerűsítéséért, nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt megcélozva is, emellett újabb pályázati kiírásokkal szeretnék ösztönözni az irodalom iránt érzékeny embereket, hogy ők maguk is ragadjanak tollat, üljenek a klaviatúra elé és fogalmazzák meg önálló gondolataikat egy-egy irodalmi téma, mű kapcsán. A legjobb pályaművek a Magyar Múzsa című irodalmi-művészeti folyóiratban publicitást is fognak kapni.

Zatkalik András jövőbeni terveiről elárulta, hogy bár már nyugdíjas éveit tölti, a médiában és az írásban továbbra is aktív. Televíziós riporterként is dolgozik, valamint több újságba is rendszeresen publikál, emellett könyveket szerkeszt, nyelvi és stilisztikai korrektúrákat végez. Ezek mellett pedig legújabb kötetén is dolgozik, amelyben a Tollas próbákhoz hasonlóan saját gondolatait fogja megosztani az olvasókkal.

 

Zatkalik András elismerései és kitüntetései:

2003: Magyar Újságírók Közössége (MÚK) Lant és Toll Díja,
2006: IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) és a Szakmai Ipartestület egy-egy díja
2015: MÚK Petőfi Sándor Sajtószabadság Díj
2009: Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete
2016: Veszprém Megyei Jogú Város Szabad Sajtó Díja
2020: Magyar Nemzeti Írószövetség I. díja a Márai-pályázaton

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.