2022. május 23.
//
Dezső névnap

Állatvédelmi központot létesítenek Veszprémben

2020. november 11. 12:01
A kormányzati támogatással kialakítandó központ az Északi-körgyűrű mellett épülhet meg, a közgyűlés csütörtökön döntött a telekalakításról.

A leendő központ a védelemre, gondoskodásra szoruló állatok professzionális ellátása mellett kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a megelőzésre, a figyelemfelhívásra, az oktatásra, valamint a szemléletformálásra.

A Nemzeti Állatvédelmi Program keretében megépítendő veszprémi állatvédelmi központ országos mintaként szolgál majd az elkövetkezendő években. Az állatvédelmi kompetencia központ alapvető és fő feladata lesz a gazdátlan állatok befogadása, igényeik szerinti megfelelő ellátása a végső cél eléréséig, az örökbefogadás lebonyolításáig.

A központ oktatás helyszínéül is szolgál majd, így iskolás csoportok állatvédelmi oktatáson vehetnek részt, a gyakorlatban is megtanulhatják, milyen a felelős állattartás, mit jelent egy állatról való gondoskodás.

Az Állatvédelmi Kompetencia Központ nem utolsó sorban szabadidős tevékenységet, kikapcsolódást is nyújt. Sokaknak nincs lehetősége rá, hogy otthon gondoskodjanak egy házi kedvencről, de szívükön viselik az állatok sorsát, és valamilyen módon szeretnének részt venni gondozásukban is, segíteni nekik, örömet kapni tőlük, és viszonzásul örömet adni nekik – írta előterjesztésében Brányi Mária alpolgármester.

A központ helyszíne a 0393. helyrajzi számú, az Északi-körgyűrűn a Lidl áruház mögött található területen lesz. Az Állatvédelmi Kompetencia központ szakmai megvalósítására és üzemeltetésére a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot jelölik ki.

Az előterjesztés vitájában Katanics Sándor frakcióvezető (DK-Szakszervezet) elmondta: a céllal egyetért, Európa Kulturális Fővárosának meg kell teremtenie az európai színvonalú állatvédelmi ellátást, ugyanakkor jelezte, hogy ezzel együtt a felelős állattartók támogatására (például több kutyafuttatóra) és a felelőtlen állattartókkal szembeni határozottabb fellépésre is szükség lenne. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, ő maga sem gondolja, hogy egy ilyen beruházás egycsapásra megoldana minden problémát, van még bőven teendő ezen a területen.

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte: civil szervezetek bevonásával is igyekeznek hatékonyabbá tenni a város állatvédelemmel kapcsolatos feladatainak ellátását. A fejekben is rendet kell tenni – mutatott rá Kovács Rajmund független képviselő, aki fontosnak tartja, hogy a veszprémiek figyelmét is minél több fórumon hívják fel a felelős állattartás fontosságára. 

Kapcsolódó cikk
Nagyobb támogatás, de szigorúbb szankcionálás az új állatvédelmi program tervében
Október 1-től Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országgyűlési képviselői feladatai mellett országosan felel ezért a programért. Péntek délután a Gulya-dombi kutyafuttató mellett ismertette terveit, és azokat a folyamatokat, amelyek már ebben a két hétben elindultak.

Kiszervezik a gyepmesteri feladatokat

Civil szervezettel szerződne az önkormányzat a gyepmesteri feladatok ellátására – a pályázat kiírásáról csütörtökön döntött a közgyűlés. 

A feladat kiszervezése azután merült fel, hogy a gyepmesteri munkakört tavaly december óta sem sikerült betölteni, a feladatokat a gyepmesteri telepen őrszolgálatot ellátó alkalmazott végezte azóta. Mivel a feladatkör a telepen kívüli munkák ellátását is igényli, májusban az önkormányzat ez év végéig szerződést kötött az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvánnyal. 

"Megoldás lehet, hogy egy szakmailag elkötelezett és a hivatali szervezetnél hatékonyabb civil partnert vonjunk be a feladat ellátásába, amelyre már országosan is sok jó példa látható. A gazdátlan hobbiállatok mielőbbi tulajdonba adása, adományok elfogadása, illetve pályázati források igénybe vétele egy állatvédelmi profilú szervezet bevonásával jótékonyan hatna a magas társadalmi érdeklődéssel övezett feladat lakossági elvárások szerinti végzésére" – fogalmazott előterjesztésében Hegedűs Barbara alpolgármester.

Az alpolgármester javaslata alapján az első tendert egy évre, 2021-re vonatkozóan írják ki, a költségek az előzetes számítások alapján "éves szinten 11 millió forint alatt tarthatók". 

vehir.hu

További cikkek

Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Nemzetközi kapcsolatok a közgyűlés napirendjén
Tarnów segítséget kért, Mosttal most fűznénk szorosabbra a viszonyt. Összefoglalónk a képviselő-testület márciusi üléséről.
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.