Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

1987-hez képest közel 50%-kal csökkent Veszprém önkormányzatának összes szén-dioxid kibocsátása

2020. november 4. 4:00
Ez kétszeres teljesítés, mint amennyit a városvezetés korábban vállalt. Az óvodák és bölcsődék újjáépítésének is köszönhető a csökkenés.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Gerstmár Ferenc (LMP) a legutóbbi közgyűlésen kérdezett rá, hogy mennyivel csökkent a szén-dioxid kibocsátás Veszprémben? A kérdés azért volt aktuális, mert ahogy a képviselő fogalmazott:

„az Európai Parlament jelentős többséggel megszavazta annak a rendeletnek a módosítását, amely 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 %-os csökkentését írta elő az 1990-es értékhez képest. Új célként a 60 %-os csökkentést fogalmazta meg. Van olyan álláspont, amely szerint ugyanakkor már ez is kevés: 65 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást 2030-ig ahhoz, hogy ne lépjük túl a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési értéket.”

Porga Gyula polgármester a közgyűlésen azt mondta, mivel részletes adatok és kimutatások vannak ezzel kapcsolatban, írásban válaszol majd. Lejjebb ezt, a Gerstmár Ferencnek küldött üzenetet idézzük.

Ahogy pénteki levelében a polgármester megírta, a kérdés nagyon aktuális, hisz az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárságának felkéréséére a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, az MVM csoport, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Pannon Egyetem az év eleje óta készíti elő azt a módszertani anyagot, amely az EU rendeletének megfelelve meghatározza, hogyan kell Magyarország területén számítani az 1990-es kibocsátási mutatókat.

Porga Gyula kiemelte, az EU rendelet, -ellentétben Gerstmár kérdésével- nem a szén-dioxid-kibocsátás, hanem az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését tűzi ki céljául, így a magyar kormány, illetve a módszertani bizottság is e mutató vizsgálatát kezeli kiemelt feladatként.

Veszprém a 2026-ig szóló energetikai stratégiájában 1985-87-hez képest 25,39%-os szén-dioxid-kibocsátás vállalt abban az esetben, ha megfelelő anyagi források rendelkezésre állnak. Ez számokban kifejezve 102 000 tCO2 (összes szén-dioxid) csökkenést jelent, aminek becsült költsége 2011-es árakon 121,5 milliárd forint volt. Ezt a csökkenést a város vezetése és a város területén működő gazdasági szereplői közösen vállalták. Ebből 26 300 tC02 csökkenés esett a veszprémi önkormányzatra.

A város utoljára 2018-ban készített Fenntartható energia és klíma akcióterve kapcsán összeállította a teljes kibocsátási leltárát, és az energetikai stratégiájában alkalmazott számítási módszertan szerint a város az 1985-87-es bázisév 103, 584,1 tCO2-kibocsátáshoz képest 53 465 tCO2-ot bocsátott ki.

Ez 48,4%-os csökkenést jelent, azaz közel kétszeres teljesítményt az eredeti célkitűzéshez képest

- írja Porga Gyula.

A város területén működő gazdasági szereplők szén-dioxid-kibocsátásáról és a többi kibocsátóról szerkesztőségünknek nincsenek pontos adatai.

A polgármester az LMP-s képviselőnek írt válaszában azt is írta, a fent említett érték azóta csak javult a város által végrehajtott és megvalósítás alatt álló új beruházásoknak köszönhetően, majd részletezte mik vezettek/vezetnek többek közt a csökkenéshez:

  • Lebontották és újjáépítették az Egry úti óvodát
  • Energetikailag megújították az Aprófalvi bölcsődét
  • Újjáépítették az gyulafirátóti óvodát
  • Völgyikút utcai idősek otthona energetikai megújítása (közbeszerzés alatt)
  • Északi iparterület közlekedésfejlesztése (megvalósítás folyamatban)
  • Kulturális negyed (támogatási szerződés megkötés előtt, tervek felölvizsgálata, engedélyeztetése folyamatban)
  • Szabadságpuszta és Felsőörs közötti kerékpárút (közbeszerzés folyamatban)
  • Márkó-Bánd kerékpárút (közbeszerzés folyamatban
  • Jutasi út és Szabadsápuszta kerékpárút projektek
     

Porga Gyula megjegyzi azt is, hogy Veszprém előkészíti a Fenntartható energia és klíma akciótervének jövő év elején esedékes felülvizsgálatát, amit a Pannon Egyetem szakemberei fognak végezni. A felülvizsgálat része az új kibocsátási leltár elkészítése a 2019/2020-as adatok alapján, ami a Gerstmár Ferenc által is hivatkozott EU rendelet szerint fog készülni a Magyarországon elfogadott módszertan szerint, így pontosan meghatározható lesz a csökkenés mértéke és összehasonlítható adatokkal fog szolgálni az Európai Unió városaival.

Ge. Á.
további cikkek
A klímavédelemről egyeztettek az Acticityben A klímavédelemről egyeztettek az Acticityben Veszprémbe érkezett a Life-Climcoop workshop-sorozata, ahol az önkormányzat vezetőivel és a helyi vállalatok képviselőivel beszélgettek arról, hogy miért fontos a város-vállalati együttműködés a klímaalkalmazkodásban. 2023. május 19. 11:04 A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is VKSZ Zrt A jó gyakorlatokból építkezik a város a gyepgazdálkodás területén is A tudatos gyepgazdálkodást bemutató kiadvány készült, amelyben a veszprémi megoldások mellett más európai városokból is hoznak példákat. A mostani könyv annak a klímastratégiának a része, amely számos további projektelemet tartalmaz, ezek közül már többel találkozhattak a veszprémiek. 2021. április 21. 15:36 „VESZPRÉM MJV KLÍMASTRATÉGIA KIDOLGOZÁSA ÉS KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA” KEHOP-1-2-1-2019-00247 klímastratégia „VESZPRÉM MJV KLÍMASTRATÉGIA KIDOLGOZÁSA ÉS KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA” KEHOP-1-2-1-2019-00247 2020. szeptember 14. 12:11 A magyar cél, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk A magyar cél, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk „A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Ha valóban féltjük a földünket, a természetet, a klímánkat, akkor ideje beszéd helyett cselekedni.” – mondja az Innovációs Minisztérium a Klíma – és Természetvédelmi Akcióterv bemutatása kapcsán. 2020. július 6. 5:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.