Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A kultúra befektetés és jövedelemtermelő szektor is

2020. november 13. 4:00
Veszprém és térségének vállalkozóinak tartott EKF szakmai egyeztető fórumot az Iparkamara és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt csütörtökön a Hangvillában, ahol a két fél együttműködési megállapodást kötött.

Bár az Európa Kulturális Fővárosa évadra hajlamosak vagyunk hagyományosan kulturális rendezvénysorozatként tekinteni, arra, hogy a cím a gazdaság szereplőinek is nagyszerű lehetőség, jó példa az Iparkamara fóruma: eredetileg 160-180 vállalkozó jelentkezett a program iránt, s a tényleges jelenlévők száma csupán a járvány miatt volt kevesebb.

Dr. Markovszky György elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet: nem várhatunk tovább, közeleg 2023, a kultúra és a gazdaság szereplői között pedig folyamatos kapcsolattartása és együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy méltón mutatkozhassunk be Európa előtt a kulturális évadban.

„Ha össze tudjuk kapcsolni a két területet, azzal olyan helyzetbe hozhatjuk például az ipart és a kézművességet, amelyben azok kölcsönösen inspirálják egymást. A régió pedig erre kiválóan alkalmas: nézzük csak meg a Herendi Porcelánmanufaktúrát, amely egyszerre ipari szereplő és a kézművesség hagyományait őrző művészeti vállalkozás” – példázta. De a cím számos lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak a vendéglátás, a szállásfejlesztés, a szórakoztatóipar, a sport és az egyháztörténet területén is: a gazdag gasztronómiai múltra építve új vállalkozások jöhetnek létre; de többször érkezett már megkeresés a győri kamarától egy speciális kirándulójárat elindítására a Győr-Veszprém vasútvonalon, illetve a bencés apátságok összekötésére.

„Ehhez viszont többször, többet kell beszéljünk. Közös gondolkodásra van szükség, hogy az egyéni tudásanyagokat, ötleteket egy nagy programba beépítve közösen érjünk el sikert”

– hangsúlyozta az elnök.

Az aláírók: Somogyi Istvánné, Markovszky György, Navracsics Tibor, Markovits AlízAz aláírók: Somogyi Istvánné, Markovszky György, Navracsics Tibor, Markovits Alíz

A közös gondolkodás részben már elindult, a VEB 2023 és az Iparkamara között már létrejött egyfajta partnerség a 2023-a program céljainak elősegítése érdekében, amelynek formalizálására a fórumon egy együttműködési megállapodást is aláírtak a két fél képviselői.

Hogy pontosan milyen potenciált rejt magában ez az együttműködés, arról dr. Navracsics Tibor EKF-programért felelős kormánybiztos részletesen is beszámolt a megállapodás aláírását követően. Navracsics úgy fogalmazott, hogy bár semmilyen katasztrófa nem történne, ha a kulturális évad egyetlen lehetőségével sem élnénk, az biztos, hogy utólag a fejünket verhetnénk a falba, amiért elszalasztottunk egy ilyen, nagyságrendileg és kisugárzásában is egyedi lehetőséget.

„Veszprém és a régió szépségéből, az itt lakók műveltségi szintjéből, a rendezvények szintjéből adódóan most is megérett már arra, hogy Európa kulturális fővárosa legyen: átlag európai szinten tökéletesen elvolnánk 2023-ban is. De a kérdés az: elég ennyi vagy akarunk-e többet kihozni a régióból? Most van alkalmunk átgondolni a saját helyzetünket, és módosítani rajta, magasabb növekedési szintre hozni a várost.”

És nemcsak a várost. Navracsics elmondása szerint az EKF egyik legfontosabb gazdasági célja 12 hónapos szezon kialakítása a régióban. Ennek területileg három pillére van: Veszprém, a Bakony és a Balaton – ezek fejlesztésével és összeforrasztásával tudunk a leginkább előre lépni a cél érdekében. Ebben pedig a kultúrának kiemelt szerepe van, hiszen az nem csak a rendezvényeket jelöli. „A tágan vett kultúra a mindennapi életünket meghatározó tényező és a gazdaság fejlettségének mutatója, több szinten is. Bár sokáig élt a felfogás, hogy a kultúra luxuskiadás, ma már – látva például az iparág termelését – kezd átcsúszni a bevétel oldalára, és egyre inkább úgy tekintünk rá, mint befektetésre és jövedelemtermelő szektorra. Bizonyított tény például, hogy a kultúra a legjobb bizalomépítő, ami az üzleti életben is kifizetődő: magas bizalom esetén például drága pénzügyi pufferekre sem kell költeni” – hangsúlyozta Navracsics.

A kulturális színvonal növekedése tehát gazdasági növekedéssel és munkahelyteremtési lehetőséggel is jár, amelyet az EKF városok eredményei is visszaigazolnak. Kutatások szerint átlagosan kb. 4,5%-os GDP növekedést termelt a régióban a cím viselése, ez a felívelés pedig már két évvel a kulturális évad indulása előtt megkezdődik és még öt évig tart”

– ecsetelte a kormánybiztos.

Az EKF cím tehát sokkal inkább eszköz, mintsem cél – egyfajta ösztöndíj a víziók megvalósításához – erősítette meg Porga Gyula polgármester is előadásában, melyben részletesebb bepillantást adott ezekhez a víziókhoz. Ezek között szerepel többek között Veszprém épített örökségének újrahasznosítása, a nemzetközi láthatóság növelése, a közösség erősítése, az unalmas kedd esték ellenszereként jó közösségi helyek létrejötte, valamint kreatív városi beavatkozások megvalósítása is.

Utóbbi kapcsán a polgármester Barcelona városát hozta külföldi példaként, ahol a közterületek megújítása képes volt a gazdaságot is felpörgetni azáltal, hogy a tereken megjelentek a fogyasztók, majd az új vállalkozások. Nálunk ehhez hasonló folyamat zajlott le a Séd-völgy rehabilitációja során.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója arról beszélt, hogyan kapcsolódhatnak a megye gazdasági szereplői, illetve az önkormányzatok az EKF-programhoz. Erre az egyik lehetőség 2021-től kezdve meghatározott anyagi hozzájárulás a települések részéről, amelyért cserébe a település minden szereplője kedvezményezettként tud megjelenni az egyes pályázati konstrukciókban.

Kifejezetten a vállalkozásokra számítanak az EKF koprodukciós projektjeiben, de a pályázati konstrukciók is több lehetőség közül választhatnak: az Utcakép programban például Veszprém történelmi belvárosának üresen álló épületeiben szeretnének hiánypótló vállalkozásokat létrehozni, a legjobb ötleteket pedig anyagilag támogatják, de kisléptékű közösségi pályázatok előkészítésén is dolgoznak, illetve CSR-tevékenységgel, szponzorációval és munkahelyi kezdeményezések támogatásával is bekapcsolódhatnak a gazdasági szereplők.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.