Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

2020 megmutatta, mennyire szükség van a zenére

2020. november 23. 4:00
Leginkább összefogásra van most szükség a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zeneiparban - ennek jegyében kezdődött el Veszprémben a Music Hungary Konferencia is hétfőn.

Nem éppen hagyományos körülmények között rendezi meg idén éves konferenciáját a Music Hungary Szövetség: egyrészt, a koronavírus-járvány erősen rányomja a bélyegét a zeneiparra, így a témák is rendhagyóbbak. Másrészt - és ez már a pozitívabb oldal - a rendezvény szervezésébe a Veszprém-Balaton 2023 Zrt is bekapcsolódott, házigazdává pedig a város lépett elő.

- Ez rendkívül örömteli, hiszen a világban jelenleg 49 olyan város van, amelyik úgy gondolja, a zene nemcsak egy művészeti ág, hanem a mindennapokat is meghatározó aspektus. Ezeket a városokat az UNESCO egy hálózatba szervezte, tavaly novemberben pedig Veszprém is bekerült a hálózatba, amikor átvehette A zene városa kitüntetést. Közép-Európában egyébként négy ilyen városról tudunk: Veszprémen kívül Brno, Katowice és Vranje - mondta el Porga Gyula polgármester a megnyitó beszédében.

A városvezető szerint Veszprém gazdag zenei és kulturális múltja, pezsgő jelene az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséhez is hozzájárult, a konferencia társszervezésével pedig azt is meg akarják mutatni, a jövőre nézve is mennyi lehetőséget rejt a zene.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt, a kultúra sokkal több, mint szabadidős tevékenység.

"A zeneipar a kreatív ipar részeként Európa egyik legrobusztusabb gazdasági ágazata, amely képes állandóan megújulni, ezáltal pedig Európát továbbra is a gazdasági fejlődés és a gazdasági verseny élvonalában tartja, és amely mind a mai napig biztosítja Európa számára azt, hogy tőle akarjanak tanulni.

Így van ez Magyarországon, illetve ebben a régióban is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre való felkészülés során nem kevesebb az ambíciónk, minthogy olyan folyamatokat alapozzunk meg és indítsunk el, amelyek lehetővé teszik a térség fenntartható gazdasági növekedését 2023 után is" - jelentette ki Navracsics.

Ennek alapvető része a zeneipar is, ami most nagy bajban van, a kormánybiztos szerint ugyanakkor érdemes optimistának maradni. Mintegy 100 évvel ezelőtt a spanyolnátha is komor időket éltünk, a szórakoztatóipar akkor is kárt szenvedett, az emberek életörömének visszatértével azonban olyan virágkort élt meg a zene, amely a mai napig kultúrkincsekkel szolgál.

A pozitívabb jövőbe vetett hitre, az összefogásra hívta fel a figyelmet Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke is. "Tavaly kicsit panaszkodtunk, hogy túl sokat beszélünk a nehézségekről, nos, az idei konferencián nehéz lesz nem azokról beszélni. Igyekezünk azonban minél inkább a jövőre koncentrálni, arra, hogyan fogunk visszatérni. Hiszen a jelenre nem sok befolyásunk van, de azt az elmúlt félév is érezhetővé tette, hogy óriási szükség van a zenére, az összefogásra" - hangsúlyozta az elnök, utalva a karantént kellemesebbé tevő kultúrára is, majd hozzátette: bíznak benne, hogy erre építve tudnak majd a jövőben is előmozdulni.

A kétnapos konferencia további részében előadások és kerekasztal-beszélgetések során vitatták meg a résztvevők a zeneipar aktuális helyzetét, a lehetséges jövőképet. Ezekről külön cikkekben számolunk be a továbbiakban. 

Nyitókép: Austin Neill, Unsplash

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.