2021. szeptember 16.
//
Edit névnap

Mi a helyzet a nagyfesztiválokkal a Covid idején?

Hol tartanak most a magyar fesztiválszervezők? Mit lehet tenni a pandémiás időszakban? Milyen reményekkel alkothatják meg jövőbeli terveiket? Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett a Music Hungary 2020 konferencián, melyet Veszprémben rendeztek.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója moderálta a rendhagyó beszélgetést, ami kicsit a témához is igazodva lett rendhagyó, hiszen a beszélgetés mindhárom résztvevője online jelentkezett be a konferenciára.

Csiszár Virág, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda és a VOLT Produkció nemzetközi booking menedzsere, nyolc éve erősíti a legnagyobb hazai fesztiválok, a Sziget, a Balaton Sound, a VOLT és Strand fesztiválok programszervező csapatát. A beszélgetés másik vendége Kádár Tamás, a Sziget főszervezője volt.

Kisebb időutazással indult a beszélgetés, hiszen egy olyan kaliberű fesztiválnál, mint például a Sziget, már jó időben megkezdődik a jegyértékesítés. Ráadásul "békeidőben" nagy promócióval kezdenek: ajándékokkal, kedvezményekkel szokták jutalmazni az első x vásárlót. Nehéz kérdés tehát, hogy a 2020-ban elmaradt fesztivál jegyei miképp tolódhatnak 2021-re, már ha egyáltalán akkor lehet fesztivált szervezni, mert ahogy Kádár Tamás fogalmazott:

„Semmi garancia nincsen arra, hogy jövőre megtarthatjuk fesztiváljainkat. Ráadásul nincsen olyan egészségügyi protokollja a tömegrendezvényeknek, ami mentén döntést lehetne hozni. Nincsenek kapaszkodók, ez persze nem kritika részemről, hiszen felelős döntést kell hozni.”

A nagyfesztiválok esetében – mint azt megtudtuk – ráadásul nem csupán a zeneipart érintő kérdésekről van szó, hiszen a turisztikának is hatalmas szerepe van, mivel a közönség nagy részét főként külföldiek teszik ki. Viszont ki tudja megmondani előre, hogy lehet-e majd légi közlekedni, és még számos hasonló kérdés adódik a majdani beutazással kapcsolatban. Kádár Tamás elmondta, a pandémiás helyzet csapatukban nagy létszámleépítéssel is járt, és a holt időszak túlélése nem kis feladat, így véleménye szerint jó lenne, ha az állam is felismerné a nehézségeket.

Mint kiderült, ha jövő év márciusában még nem lesz biztos, hogy megszervezhetik a nagyfesztiválokat, akkor nagy valószínűséggel veszélybe kerül a 2021-es év is.

Csiszár Virág booking vezető elmondta, ebben az időszakban már a jövő nyár fellépőit szokták bejelenteni, viszont most egészen máshogy alakultak a dolgok. Valószínűleg kisebb lesz a merítés is, ami az előadókat illeti, hiszen akadnak olyan zenészek is, akik anyagi helyzetüknek köszönhetően megtehetik, hogy a vihar elvonulásáig nem vállalnak semmilyen koncertet. Az adminisztratív folyamatok lelassultak, mindenki kivár, mielőtt leszerződik. Ahogy Virág fogalmazott: „Pozitív A tervvel készülünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy szükségeltetik B, C, D… verzió is.”.

Oszkó-Jakab Natália moderátor végül egy pozitív hangvételű lezárást kezdeményezett, szerinte ugyanis most hatalmas összefogásra van szükség, és arra, hogy kész terveket állítsanak elő, közösen ötletelve pedig előrébb juthat a szakma, és hamarabb tisztázódnak a kételyek is.

Szabó Eszter

További cikkek

Idén is Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia
Idén is Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia
Hétfőn jelentette be a IX. Music Hungary Konferencia programját a Music Hungary Szövetség a budapesti Kobuci kertben. A konferenciát idén is a veszprémi Hangvillában rendezik meg november 17-18-án. Az idei konferencia fókusza és célja, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait a pandémia utáni újrakezdéshez, diskurzust indítson a talpra állás mikéntjéről és segítse a szektor adaptálását a megváltozott körülményekhez és stabilabb alapokra helyezéséhez.
E-nemzet, e-zene, bemutatkozik a Music Estonia
E-nemzet, e-zene, bemutatkozik a Music Estonia
A Music Hungary 2020 konferencián kitekinthettünk a külföldi példákra is, jelen esetben az észt könnyűzene helyzetén és az ő megoldásaikon keresztül láthattunk bele egy hozzánk hasonló méretű ország egészen más megoldásaiba.
Ne szoktassuk a közönséget ingyenességre!
Ne szoktassuk a közönséget ingyenességre!
Meglehet, egy nemzetközi zenekar online koncerttel is képes milliókat kaszálni, itthon még mindig ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy ingyen jutunk hozzá a művészet élményhez – márpedig a covid idején ez nem a legjobb taktika.
Könnyűzenésített társadalom, társadalmasított könnyűzene
Könnyűzenésített társadalom, társadalmasított könnyűzene
A Music Hungary konferencia egyik legjobban várt előadása volt a hétfő kora esti eszmecsere, ahol a felszólalók megpróbáltak hidat képezni a zenei művészvilág és a kormányzati támogató-rendszer között, valamint előrevetítették azt, mi vár a zenei szakmára, ha most nem, vagy ellenkezőleg, jól reagálnak a kialakult helyzetre.
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
Maximum csak megtámogatja a bandák által közvetített életérzést. A merchandising jó bevételi forrás, de a hazai zenekarok még nem használják ki a lehetőségeiket. A Music Hungary első napján a zenekari imidzsről is tartottak kerekasztal beszélgetést.