2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Mi a helyzet a nagyfesztiválokkal a Covid idején?

Hol tartanak most a magyar fesztiválszervezők? Mit lehet tenni a pandémiás időszakban? Milyen reményekkel alkothatják meg jövőbeli terveiket? Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett a Music Hungary 2020 konferencián, melyet Veszprémben rendeztek.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója moderálta a rendhagyó beszélgetést, ami kicsit a témához is igazodva lett rendhagyó, hiszen a beszélgetés mindhárom résztvevője online jelentkezett be a konferenciára.

Csiszár Virág, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda és a VOLT Produkció nemzetközi booking menedzsere, nyolc éve erősíti a legnagyobb hazai fesztiválok, a Sziget, a Balaton Sound, a VOLT és Strand fesztiválok programszervező csapatát. A beszélgetés másik vendége Kádár Tamás, a Sziget főszervezője volt.

Kisebb időutazással indult a beszélgetés, hiszen egy olyan kaliberű fesztiválnál, mint például a Sziget, már jó időben megkezdődik a jegyértékesítés. Ráadásul "békeidőben" nagy promócióval kezdenek: ajándékokkal, kedvezményekkel szokták jutalmazni az első x vásárlót. Nehéz kérdés tehát, hogy a 2020-ban elmaradt fesztivál jegyei miképp tolódhatnak 2021-re, már ha egyáltalán akkor lehet fesztivált szervezni, mert ahogy Kádár Tamás fogalmazott:

„Semmi garancia nincsen arra, hogy jövőre megtarthatjuk fesztiváljainkat. Ráadásul nincsen olyan egészségügyi protokollja a tömegrendezvényeknek, ami mentén döntést lehetne hozni. Nincsenek kapaszkodók, ez persze nem kritika részemről, hiszen felelős döntést kell hozni.”

A nagyfesztiválok esetében – mint azt megtudtuk – ráadásul nem csupán a zeneipart érintő kérdésekről van szó, hiszen a turisztikának is hatalmas szerepe van, mivel a közönség nagy részét főként külföldiek teszik ki. Viszont ki tudja megmondani előre, hogy lehet-e majd légi közlekedni, és még számos hasonló kérdés adódik a majdani beutazással kapcsolatban. Kádár Tamás elmondta, a pandémiás helyzet csapatukban nagy létszámleépítéssel is járt, és a holt időszak túlélése nem kis feladat, így véleménye szerint jó lenne, ha az állam is felismerné a nehézségeket.

Mint kiderült, ha jövő év márciusában még nem lesz biztos, hogy megszervezhetik a nagyfesztiválokat, akkor nagy valószínűséggel veszélybe kerül a 2021-es év is.

Csiszár Virág booking vezető elmondta, ebben az időszakban már a jövő nyár fellépőit szokták bejelenteni, viszont most egészen máshogy alakultak a dolgok. Valószínűleg kisebb lesz a merítés is, ami az előadókat illeti, hiszen akadnak olyan zenészek is, akik anyagi helyzetüknek köszönhetően megtehetik, hogy a vihar elvonulásáig nem vállalnak semmilyen koncertet. Az adminisztratív folyamatok lelassultak, mindenki kivár, mielőtt leszerződik. Ahogy Virág fogalmazott: „Pozitív A tervvel készülünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy szükségeltetik B, C, D… verzió is.”.

Oszkó-Jakab Natália moderátor végül egy pozitív hangvételű lezárást kezdeményezett, szerinte ugyanis most hatalmas összefogásra van szükség, és arra, hogy kész terveket állítsanak elő, közösen ötletelve pedig előrébb juthat a szakma, és hamarabb tisztázódnak a kételyek is.

Szabó Eszter

További cikkek

Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Fellépőket keresnek a X. Music Hungary Konferencia & Showcase-re
Keresik a legígéretesebb hazai produkciókat a X. Music Hungary Konferencia & Showcase programjába.
A zene elviselhetőbbé tette a legszigorúbb korlátozásokat is
A zene elviselhetőbbé tette a legszigorúbb korlátozásokat is
Idén másodszor rendezték meg Veszprémben a IX. Music Hungary Konferenciát, ami ezúttal egy showcase-koncert programmal is kiegészült.
Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java
Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java
Ismét Veszprémben találkoznak a hazai zeneipar legfontosabb szereplői. Szerdán kezdetét vette a IX. Music Hungary Konferencia, amely szakmai előadásainak tavalyhoz hasonlóan idén is a Hangvilla ad otthont. A szervezők most először egy olyan újdonságot is megvalósítottak, amely minden helyi zenekedvelőt érint.
Showcase fesztivált indít a Music Hungary Szövetség
Showcase fesztivált indít a Music Hungary Szövetség
Idén először a Music Hungary Szövetség – hagyományteremtő jelleggel – feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával partnerségben, az EKF zenei program alapértékeit képviselő esemény célja, hogy a szakmai konferencia kiegészüljön egy két napos koncertsorozattal, ahol három helyszínen, több mint húsz nagyszerű produkció mutatkozik majd be. Deva, Sasa Lele, Szalai Anna, Teddy Queen, a HOCUSPONY vagy a Napfonat, de az On The Low kollektíva tagjai is várják a zenekedvelőket.
Idén is Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia
Idén is Veszprémbe költözik a Music Hungary Konferencia
Hétfőn jelentette be a IX. Music Hungary Konferencia programját a Music Hungary Szövetség a budapesti Kobuci kertben. A konferenciát idén is a veszprémi Hangvillában rendezik meg november 17-18-án. Az idei konferencia fókusza és célja, hogy számba vegye a zeneipar lehetőségeit és kihívásait a pandémia utáni újrakezdéshez, diskurzust indítson a talpra állás mikéntjéről és segítse a szektor adaptálását a megváltozott körülményekhez és stabilabb alapokra helyezéséhez.