Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Női kézilabda Eb: Koldingban játszik a magyar válogatott

2020. november 23. 14:59 // Forrás: MTI
Kolding városában játssza csoportmérkőzéseit a magyar női kézilabda-válogatott a jövő csütörtökön kezdődő dániai Európa-bajnokságon, amelynek szervezői hétfőn megkapták a kormány engedélyét a torna önálló lebonyolítására.

Joy Mogensen kulturális miniszter hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, hogy az egészségügyi hatóságok jóváhagyták a december 20-ig tartó kontinensviadal megrendezését azzal a feltétellel, hogy a szervezők és a résztvevők maximálisan betartják a torna koronavírus-protokollját.    

Hozzátette, a globális egészségügyi válság közepette nem könnyű ilyen nagy nemzetközi eseményt megrendezni, de értékelték a Dán Kézilabda Szövetség (DHF) szigorú szabályozását. Hangsúlyozta, hatalmas a DHF felelőssége, de az egészségügyi hatóságok segítségére továbbra is számíthatnak az Európa-bajnokság lebonyolítása kapcsán.    

A dán szövetség egy hete, a társrendező norvégok visszalépésre óta várta, hogy a kormány és a hatóságok jóváhagyják a torna önálló megrendezését.    

Dánia korábban egy férfi és három női Európa-, illetve két férfi és két női világbajnokságnak adott otthont önállóan vagy társrendezőként. Koldingban csak az 1999-es és a 2015-ös női világbajnokság során rendeztek mérkőzéseket. A magyar női válogatott még sosem játszott az ország délnyugati részén fekvő kikötővárosban.    

A decemberi tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést játszanak. A csoportkörben a magyar válogatott 4-én Horvátországgal, 6-án Szerbiával, 8-án pedig a világbajnok Hollandiával találkozik. A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont, a döntő hétvégét pedig Herningben rendezik.    

A koronavírus-járvány miatt szeptember elején Stavanger és Oslo, november elején Frederikshavn, egy hete pedig Trondheim került ki a helyszínek közül.    

Joy Mogensen kulturális miniszter, valamint Morten Stig Christensen, a Dán Kézilabda Szövetség igazgatója a dán TV2 kérésére összefoglalta a torna koronavírus-protokolljának legfontosabb pontjait.    

Eszerint a Dániába érkezés előtt 72 órával minden küldöttség minden tagjának negatív koronavírustesztet kell bemutatnia. Az országba való belépés után a repülőtéren azonnal tesztelik, majd közvetlenül a szállodába viszik őket. A szobakulcsokat útközben kapják meg, a hotelben egyenesen a szobájukba kell menniük, amelyet csak akkor hagyhatnak el, ha megkapják az újabb negatív teszteredményt.    

A kézilabdázókat és a stábtagokat a torna során eleinte naponta, majd 72 óránként tesztelik. Ha valaki megfertőződik, karanténban kell maradnia a szállodában, csapata többi tagját szintén elszigetelik, és újra tesztelik. Egy válogatott csak akkor nem folytathatja a szereplését, ha a túlságosan sok pozitív eset miatt nem tud elegendő emberrel kiállni a következő mérkőzésére.

A csapatok csak az edzések és a meccsek miatt hagyhatják el a szállodájukat, emellett újságírókkal, szurkolókkal és másokkal nem lehetnek személyes kapcsolatban. A meccsek után a válogatottak nem az öltözőbe mennek, hanem azonnal felszállnak a buszra, és visszatérnek a hotelbe.    

Amennyiben valaki megsérti a "buborék" szigorú szabályait, figyelmeztetés nélkül kizárhatják a tornáról és hazaküldhetik.    

A mérkőzésekre legfeljebb ötszáz nézőt engednek be, akik a távolságtartás szabályainak figyelembevételével foglalhatnak helyet a lelátókon.    

Horváth Gabriella, a magyar szövetség főtitkára az M4 Sport hétfői, Kézilabda Magazin című műsorában úgy fogalmazott, eddig elég komoly bizonytalanságban voltak, ami nagyon megnehezítette az előkészületeket, most viszont felgyorsultak az események.    

A bizonytalanság mindennél rosszabb volt. Nagyon jó tudni, hogy lesz Európa-bajnokság, és Koldingba kell utaznunk. A dán szövetség jó szervező, rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Megvan az a tudás és infrastruktúra, ami ehhez kell, de látjuk a nehézségeket is, amelyekkel szembe kell nézniük. Nem kis feladat, amit vállaltak

- nyilatkozta a főtitkár.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.