Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Milyen lesz egy mostani fiatalnak tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?

2020. december 2. 4:00
Az többek közt a még fejekben levő ötletektől és az önkéntességtől is függ - hangzott el az internetre költözött Kutatók Éjszakáján péntek este.

Idén a koronavírus miatt a megszokott szeptember vége helyett november 27-28-án rendezik meg a Kutatók Éjszakája nevű rendezvénysorozatot egész Európában. Az összesen több mint 340 város csatlakozásával megszervezett programon mintegy 21 ezer kutató tartott már, vagy tart előadást a két nap alatt. Lapunk több veszprémi online-előadásról készült cikk megjelentetését is tervezi a következő napokban.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának előadásai Házhoz megy a gazdaságtudomány címmel november 27-én 19 órától voltak követhetők a Facebookon, ahol szó volt a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt és az egyetem kapcsolatáról is.

Kővári Edit, a Pannon Egyetem oktatója, az egyetem Európa Kulturális Főváros projekt referense előadásában a fiatalokhoz szólva beszélt arról, hogy milyen lesz, vagy milyen lehet 3 év múlva Veszprémben élni és tanulni.

A teljes előadás a Facebookon visszanézhető:

Mint mondta, a jövőre gondolva először azokat a kérdéseket érdemes tisztázniuk magukban, hogy mi teszi őket boldoggá, elégedetté és hogy hol, milyen városban élnének szívesen? Ahogy 17 éves fiának példája is mutatja, a boldogságért és elégedettségért nem elsősorban a pénz, hanem leginkább az élményt adó tevékenységek, az emberi kapcsolatok, a kompetenciák szerinti eredmények, az elfogadás, a biztonságos jelen és jövő, valamint a fejlődés lehetőségének érzése a felelős. A felsoroltak eléréséhez az EKF-projekt hozzásegítené a fiatalokat.

- Veszprém 2023-ra nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, melynek szlogenje, a „Ragyogj!-a kreativitás ünnepe” és a „beyond”, azaz túllépni. Az egyetemre készülőkre nézve ez azt jelenti, 

a projekt szeretné, hogy a fiataloknak legyen lehetőségük kibontakoztatni magukat, ötleteiket és lépjenek túl a közönyösségen, a könnyű és kényelmes kompromisszumokon és az önmagunkat hátráltató rivalizáláson.

A törekvéseket a Pannon Egyetem is támogatja többek közt az Erasmus programokon, az ösztöndíjakon és a 2019-ben elindított EKF-kurzuson keresztül -mondta.

Hangsúlyozta, a közönyösségen való túllépés egyik fontos eszköze az önkéntesség, hisz az hozzájárul a közösségépítéshez. Az egyetem ezt megtámogatva hozta létre a Coollaunch névre hallgató önkéntes csapatát, hogy a "fiatalok a fiatalokért" elven olyan programokat szervezzenek és olyan önkéntes tevekénységekben vegyenek részt, amivel meg tudják mutatni nem csak saját magukat, hanem Veszprém és a Pannon Egyetem értékeit. Teszik mindezt úgy, hogy élvezik.

A Coollaunch-ról a Vehir.hu márciusi megalapításakor írt cikket:

Kapcsolódó cikk
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
Ge. Á.
további cikkek
Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Pannon Egyetem Korábban kezdődött a magyarországi autózás, mint azt eddig hittük Kalmár Zoltán, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának politológusa, oktatója, puszta érdeklődésből kezdett a magyarországi autózásról olvasni, hiszen régóta foglalkoztatta a téma. A kutatás elsőre nem szerepelt a tervei között, ám amint beleásta magát a szakirodalomba észrevette, hogy bőven van mit kutatni a magyar autózás múltjáról, hiszen akadnak téves adatok ennek vonatkozásában. Például, hogy nem akkor kezdődött, mint azt máig hittünk. 2022. december 26. 23:03 A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül oktatás A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót. 2022. október 3. 13:46 Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása? Kutatók Éjszakája Tényleg elképzelhetetlen lenne Az éhezők viadala diktatúrájának megvalósulása? Panem világa talán nincs is olyan messze a valóságunktól, mint gondoljuk: Az éhezők viadala filmeket Lengyel Ádám, a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagja elemezte történelmi-politikai szempontból a Kutatók Éjszakáján. 2020. december 7. 11:30 Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek Tíz dolog, amit ne higgy el az ókorban játszódó filmeknek Például, hogy a rómaiak állandóan tógát viseltek, vagy hogy gladiátorok csak férfiak lehettek. Az idei Kutatók Éjszakája az antikvitás idején játszódó alkotásokról is lerántotta a leplet. 2020. december 5. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.