2021. január 18.
//
Piroska névnap

IHF-elnök: minden eddiginél körültekintőbb a szervezés

2020. december 3. 15:41
MTI
Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a januári, egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése - jelentette ki Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke csütörtökön, online nemzetközi sajtótájékoztatón.

A koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy gyakorlatilag minden részletre odafigyeljenek, és már a csapatok beutazása előtti egy hónapban is ajánlásokat, előírásokat fogalmaztak meg a résztvevőknek. A sportágban soha nem látott alapossággal készülnek fel a házigazdák a vb egészségügyi oldalára - emelte ki Musztafa.

Az IHF részéről elhangzott, hogy csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni az országba. A 32 csapatnak - köztük a magyar válogatottnak - ajánlják, hogy a vb előtti egy hónapban már edzőtáborban készüljenek. Az Egyiptomba érkezéskor a küldöttségeket azonnal szállodába viszik, és ott is tesztelik az akkreditált személyeket. A negatív eredmény megérkezésig mindenki karanténban marad. A vb ideje alatt háromnaponta lesznek ellenőrzések.   

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek a tüneteket mutatóval, szintén tesztelik.    

A magyar válogatott január 15-én a Zöld-foki Köztársaság ellen kezdi a tornát - Fotó: MKSZ (archív)A magyar válogatott január 15-én a Zöld-foki Köztársaság ellen kezdi a tornát - Fotó: MKSZ (archív)

Minden csapat mellett, valamint minden szállodában és csarnokban lesz hivatalos orvos, akit értesíteni kell az esetleges megbetegedésekről. Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás. Minden hivatalos helyen, a szállodákban és arénákban felállítanak testhőmérséklet-mérő állomásokat is.    

A nézők beengedéséről még nem született döntés, az IHF folyamatosan tárgyal az egyiptomi hatóságokkal. Musztafa reméli, hogy az arénák befogadóképességének harminc százalékáig beengedhetnek szurkolókat a biztonságos távolságtartás és maszkviselés mellett.    

A játékosok az edzések és a mérkőzések során az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell.    

Az internetes sajtótájékoztatón a szervezők bemutatták a csarnokokat és a szállodákat is.    

A vb-t - amelynek mezőnye első alkalommal lesz 32 csapatos - január 13. és 31. között rendezik négy egyiptomi városban. A magyar válogatott a gízai A csoportban január 15-én a Zöld-foki Köztársaság, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország együttesével találkozik.

A csoportbeosztás:

A csoport (Gíza): Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság
B csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Visszalépett a vb-től a Zöld-foki Köztársaság
Visszalépett a vb-től a Zöld-foki Köztársaság
Bejelentette a férfi kézilabda-világbajnokságtól való visszalépését a Zöld-foki Köztársaság együttese, mivel nincs meg a szükséges, legalább tíz, negatív PCR-teszt birtokában lévő játékosa, és a keddi, Uruguay elleni találkozóra sem tudna kiállni.
A magyarok gólrekorddal győzték le Uruguayt
A magyarok gólrekorddal győzték le Uruguayt
A magyar férfi kézilabda-válogatott 44-18-ra legyőzte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A csoportból.
A Zöld-foki Köztársaság nem áll ki a németek ellen
A Zöld-foki Köztársaság nem áll ki a németek ellen
A magyarok csoportjában szereplő Zöld-foki Köztársaság válogatottja nem áll ki vasárnap a németek elleni második fordulós összecsapásra az Egyiptomban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon, miután az együttes több tagja is koronavaírusos lett.
Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése
Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése
Újabb két játékos fertőződött meg a koronavírussal a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban lévő Zöld-foki Köztársaság férfi kézilabda-válogatottjának tagjai közül, ezért veszélybe került a csapat további szereplése az egyiptomi tornán. Az esettel kapcsolatban a magyarok sürgős választ kértek a nemzetközi szövetségtől (IHF).
Győzelemmel kezdtek a magyarok a vb-n
Győzelemmel kezdtek a magyarok a vb-n
A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-27-re legyőzte a Zöld-foki Köztársaság csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének első fordulójában, péntek este Gízában, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.