Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C

Új darabot próbál a Petőfi Színház

2020. december 5. 4:00 // Forrás: Petőfi Színház
Az előzetes tervek szerint – teljes biztonságban – elindult a Petőfi Színház következő nagyszínházi bemutatójának, Bródy Sándor: A tanítónő c. drámájának olvasópróbája.

A produkciót Oberfrank Pál rendezi, a szereplők között nem csak régi, hanem új társulati tagokat is köszönthetünk.

„Örülök, hogy létrejött ez a délután ebben a kiszámíthatatlan helyzetben is” – nyitotta meg az olvasópróbát Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes és kreatív menedzser. „Fontosnak éreztük, hogy egy igazi magyar színmű is színpadra kerüljön itt, a Veszprémi Petőfi Színházban. A darab témái – a tanítói hivatás lehetőségei vidéken, az egyéni ambíciók, a szerelem - olyan összetett konfliktusokat szülnek, amelyek igazán ismerősek lehetnek a mai világban is. Reméljük, mindenki talál a történetben olyan értéket, amelyet tovább tud vinni az életében” – emelte ki, majd jó munkát, kitartást kívánt a produkció létrejöttének folyamatához.

Fotó: Veszprémi Petőfi SzínházFotó: Veszprémi Petőfi Színház

A darab rendezője, Oberfrank Pál Jászai-díjas, Érdemes művész elárulta: a díszlet-, és jelmeztervezővel, Csík Györggyel, reális világot képzeltek el, amely segíti a képzeletet, szolgálja a helyzeteket, de nem skanzenszerűn valóságos. „Ez egy falusi életkép, ahol a szereplők mindegyike nagyon is létező életet, gondolkodást képvisel. Azt szeretném, hogy úgy foglalkozzunk a darabbal az első olvasástól kezdve, hogy ne karakterekben gondolkozzunk, hanem az alakok meggyőződését, igazságát keressük meg saját gondolkodásunk, képzeletünk segítségével. Az ember nem egyszerűen rossz, sőt hiszi magáról, hogy igaza van, és könnyen megbocsát, megmagyaráz egyébként vétkes mozzanatokat, ha magáról van szó, amíg önmaga előtt esetleg mégis lelepleződik, de ez ritka eset. Gondolkozni és belülről látni kell, ennyi az egész” – mondta a színdarabról.

A darab üzenete: tisztaság, erő, elhivatottság kell ahhoz, hogy elindulj utadon, és megálld a helyed, hű maradj ahhoz, amit kaptál otthonról, az iskoláidtól, és bár sokan próbálkoznak, hogy letérítsenek pályádról, az állhatatosság, az igazságba vetett hit, sokszor a dacos akarat, ellenáll minden kísértésnek. Hogy végül a rossz is jóra forduljon, a szerelem beteljesedjék, az ősi tanítás értelmet kapjon, és mindenki kapjon a tavasz sugarából egy kis melegséget.

 

vehir.hu
további cikkek
Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. tegnap 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. ma 12:27 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.