2022. november 26.
//
Virág névnap

Mikulás-rali: hivatalosan még nem bajnokok Hadik Andrásék

2020. december 7. 17:16
MTI
A vasárnapi Mikulás-rali végeredménye már biztosan nem változik, az országos bajnokság hivatalos végső sorrendjére azonban még néhány napot várni kell Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke szerint.

A sportvezető az M4 Sport Sporthíradó című műsorában hétfőn azt mondta, az eddigi évekhez hasonlóan ezúttal is néhány napot igénybe vesz a bajnoki ponttáblázat kialakítása, mert több olyan szabálypont van, amelyet ilyenkor a bajnokság összes résztvevőjével együtt értelmezni kell.

Kapcsolódó cikk
Mikulás-rali: Turánék nyerték a versenyt, Hadikék a bajnokok
A Turán Frigyes, Bagaméri László páros nyerte a vasárnapi Mikulás-ralit, az országos bajnokság idei utolsó futamát, a bajnoki címet pedig a versenyen negyedikként záró Hadik András, Kertész Krisztián duó szerezte meg.

Miután ez a folyamat lezajlik, kihirdetjük a végeredményt, és ha valamelyik versenyzőpáros ezzel nem ért egyet, akkor van rá módja, hogy jogorvoslatot kérjen az ügyben

- jelentette ki Oláh Gyárfás. Hozzátette, az MNASZ büszke arra, hogy az idei, koronavírus-járvány által megnehezített évben sikerült hatfutamos országos ralibajnokságot rendezni.    

Az elnök elmondta, a bajnoki cím sorsát érintő "zavart" az kelti, hogy a ralisport bizottság egy héttel a Mikulás-rali előtt külön határozatot hozott a külföldi, valamint a "beugró" versenyzők értékelésére vonatkozóan.

A bajnokságot eredetileg nyolcfutamosra terveztük, ezt a pandémia miatt csökkentenünk kellett. Nyolc verseny esetében az alap kiírás szerint legalább három helyszínen rajthoz kell állni ahhoz, hogy a bajnoki értékelésbe beleszámítson egy páros eredménye, de az idei évben a hat futam miatt ezt a minimumot kettőre csökkentette a határozattal a bizottság, tehát legalább kettő versenyen el kellett indulni ahhoz, hogy az utolsó bajnoki futamon valaki pontot kapjon

- mondta Oláh Gyárfás. Kiemelte, ezt a döntést annak érdekében hozták meg, hogy a bajnoki címre esélyes négy páros között a pályán dőljön el a végső győzelem sorsa, és a külföldi, valamint a "szabadkártyás" indulók ne tudjanak beleszólni ebbe a küzdelembe. Az elnök tájékoztatása szerint ennek a szabálynak az értelmezése okoz némi "zűrzavart", de ez néhány napon belül megoldódhat.    

A gondot az okozza, hogy kérdéses, a két futamon való részvétel a Mikulás-rali előtti eseményekre vonatkozik, vagy a most vasárnapi versennyel együtt értelmezendő. Egy párosnak ugyanis - amely épp Hadikék előtt végzett vasárnap - a Mikulás-rali volt a szezonban a második versenye.

A Mikulás-ralit a Turán Frigyes, Bagaméri László kettős nyerte vasárnap, Hadik András és Kertész Krisztián pedig negyedik lett, de elvben ez is elegendő az utóbbi párosnak, hogy bajnok legyen.

Képek
vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Verstappen először nyert Mogyoródon
Verstappen először nyert Mogyoródon
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte meg a 37. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen. A 24 éves vb-címvédő ezzel tovább növelte előnyét az összetettben.
Östberg nyerte a Székesfehérvár-Veszprém-ralit
Östberg nyerte a Székesfehérvár-Veszprém-ralit
A Mads Östberg, Patrik Barth norvég, svéd kettős nyerte a vasárnap befejeződött Székesfehérvár-Veszprém-ralit, a Mercarius országos bajnokság idei ötödik, egyben egyetlen murvás viadalát.
Az idény egyetlen murvás viadala következik
Az idény egyetlen murvás viadala következik
A magyar élmezőny tagjai felkészültnek érzik magukat a szombaton és vasárnap sorra kerülő Székesfehérvár-Veszprém-ralira, a Mercarius országos bajnokság idei ötödik fordulójára, amely az egyetlen murvás viadal a versenynaptárban.
Komoly kihívások elé állítja a versenyzőket a Székesfehérvár-Veszprém Rali
Komoly kihívások elé állítja a versenyzőket a Székesfehérvár-Veszprém Rali
Az előttünk álló hétvégén a bajnoki idény leghosszabb raliversenyét rendezi meg Székesfehérvár és Veszprém, immár második alkalommal közösen.
Elképesztő izgalmak után Verstappen a világbajnok
Elképesztő izgalmak után Verstappen a világbajnok
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője lett a Forma-1 idei világbajnoka, miután a címvédő Lewis Hamiltont az utolsó körben megelőzve győzött a vasárnapi idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon.