Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tavasztól látogatható a 77-es út melletti volt szovjet szemletorony

2020. december 16. 15:20
A felújítást végző VERGA Zrt. bekötőutakat és pergolát is ígér az évek óta üresen álló torony mellé.

A Veszprémből Nagyvázsony felé autózva, Tótvázsony közelében biztosan sokaknak ismerős a 77-es út melletti, évek óta elhagyatottan álló volt szovjet szemletorony látképe.

A mára lerobbant állapotú tornyot és a hozzá tartozó lőteret az 1960-as évektől kezdve 1990-ig használta a szovjet hadsereg. A katonai vezetők innen figyelték a gyakorlatozó lövészeket. Az 50 méter magas objektum évtizedek óta kihasználatlan, ám az utóbbi hónapokban munkálatok kezdődtek a környéken.

Portálunkhoz írásban érkezett olvasói megkeresés azzal kapcsolatban, mit tudunk az épület jövőjéről. Megtudtuk, a rekonstrukciót a VERGA Zrt. végzi, a kérdéseinkre pedig emailben ​Ugron Ákos Gábor vezérigazgató válaszolt.

Mint írta, a 77. számú főút mellett található egykori lőtértornyot a "Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig" elnevezésű, pályázat keretében újítják fel, melyben a VERGA Zrt., mint konzorciumi partner vesz részt. 

A lőtértorony a felújítást követően kilátóként fog funkcionálni. 

„Az egykori lőtértorony tetőszerkezete teljes felújításon esett át. A kilátó szerkezetileg jó állapotban van, azonban biztonságos látogatásra alkalmatlan volt, mivel az építményben nem volt lépcső, valamint nem voltak ablakok és a kilátószinten található védőkorlát is balesetveszélyes volt. A felújítás során új, védőráccsal ellátott fém szerkezetű lépcső kerül beépítésre, valamint a felső védőkorlát helyét is egy új, biztonsági ráccsal is ellátott korlát veszi át. Törekedve az eredeti kistéglás arculat megóvására, a homlokzati felületeket javítják és tisztítják. A belső terek állagának megőrzése érdekében beépítésre kerülnek ajtók és ablakok, valamint a falfelületeken, javítást követően többrétegű meszelés is történik.”

A felújítási munkálatok az időjárási körülményektől függően várhatóan 2021. februárjában fejeződnek be, így a kilátó várhatóan tavasztól lesz látogatható.

A projekthez kapcsolódóan szintén a pályázat keretében erdei bútorgarnitúrákat, tájékoztató táblákat is telepítenek, továbbá felépítenek egy 70 m2 alapterületű fedett pergolát is. Ugron Ákos Gábor azt is megosztotta velünk, hogy a pályázat előre haladásával egy biztonságos megközelítést szolgáló aszfaltozott bekötőutat és egy murva burkolatú parkolót is létrehoznak, így egy komplex pihenőhely várja majd a látogatókat.

És hogy mit fogunk látni a kilátó felső szintjéről? Egyesek szerint tiszta időben akár az egész Balaton-felvidéket és a tavat, a másik irányba pedig a Bakony vonulatait.

Ge. Á.
további cikkek
Senki nem tudja, hogy ki volt az az orvos pontosan, akiről egy sziklát neveztek el Pétfürdőn Senki nem tudja, hogy ki volt az az orvos pontosan, akiről egy sziklát neveztek el Pétfürdőn Hajmáskér és Öskü között a 8-as útról is jól látszik egy sziklás kitüremkedés a domboldalból. A környékbeliek csak Doktor-sziklának hívják ezt a nyúlványt, de hogy miért, azt senki nem tudja pontosan. Legenda viszont több is van erről a titokzatos orvosról, akiről egy természeti képződményt neveztek el. 2024. február 23. 22:28 Erre indulj, ha tojás helyett inkább tulipánt gyűjtenél húsvétkor Erre indulj, ha tojás helyett inkább tulipánt gyűjtenél húsvétkor Évente több százezren látogatnak el a szélmalmok és tulipánok országába, hogy a világ leghíresebb virágoskertjében gyönyörködjenek. A tulipánláz néhány éve hazánkba is elért, azóta pedig sorra nyílnak a termelői kertek, ahol áprilisban színpompás tulipánágyások között sétálhatunk, illetve a szedd magad akció jegyében egy-egy csokorral is hazavihetünk a virágokból. Mutatjuk, merre induljatok a Dunántúlon, ha a hétvégén csokitojások helyett vagy mellé tulipánt is begyűjtenétek. 2023. április 8. 17:57 Horvátország – több, mint tengerpart Világjáró klub Horvátország – több, mint tengerpart Ha Horvátországra gondolunk, az első kép, ami a legtöbbünknek az eszébe jut, a tengerpart. A Világjáró klub legutóbbi eseményén Horvátország kevésbé ismert helyszíneit mutatták be a Pannon Egyetem Központi Kollégiumában. 2022. március 29. 17:20 Eltűnt települések utcáin Eltűnt települések utcáin A Bakonyban számos olyan település létezett a múltban, amikről gyakran még a manapság a közelükben élők sem halottak. Ezek legtöbbje a a török időkben néptelenedett el, és mára csak néhány szétszórt kődarab – vagy annyi se – emlékeztet rá, hogy egykor emberek éltek itt. Ezúttal azonban nem velük, hanem a XX. század áldozataival foglalkozunk. 2021. április 4. 21:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.