2021. április 16.
//
Csongor névnap

Amikor még télen esett a hó

2020. december 29. 5:25
Fortepan
Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban.

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fénykép böngészhető és tölthető le. Ezekből válogattunk egy csokorra valót. Igyekeztünk elsősorban olyan veszprémi és környékbeli képeket összegyűjteni, amelyek a klasszikus téli időjárást idézik. Kellemes böngészést!

A veszprémi Erzsébet liget jégpálya 1939-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.A veszprémi Erzsébet liget jégpálya 1939-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.

A veszprémi Ányos Pál utca az Óváros térről nézve 1940-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.A veszprémi Ányos Pál utca az Óváros térről nézve 1940-ben. A kép adományozója: Karabélyos Péter.

Veszprémi kilátás a Viaduktról a Várra 1948-ban. A kép adományozója: Karabélyos Péter.Veszprémi kilátás a Viaduktról a Várra 1948-ban. A kép adományozója: Karabélyos Péter.

Budapest IX. Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfője, balra a Fővámpalota 1907-ben. A kép adományozója Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége.Budapest IX. Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfője, balra a Fővámpalota 1907-ben. A kép adományozója Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége.

Budapest II., Szemlőhegy utca a Rómer Flóris (Zárda) utca torkolatától az Áldás utca felé nézve 1908-ban. A kép adományozója: Magyar Bálint.Budapest II., Szemlőhegy utca a Rómer Flóris (Zárda) utca torkolatától az Áldás utca felé nézve 1908-ban. A kép adományozója: Magyar Bálint.

Magyarország, 1910.Magyarország, 1910.

Budapest XIV., Városliget Műjégpálya 1935-ben. A kép adományozója: Magyar Bálint.Budapest XIV., Városliget Műjégpálya 1935-ben. A kép adományozója: Magyar Bálint.

Siófoki bemutató halászat a befagyott tavon Mayer János földművelési miniszter tiszteletére. Balra vadászkalapban Kaáli Nagy Dezső az Országos Vízépítési Igazgatóság mérnöke 1924-ben. A kép adományozója: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum.Siófoki bemutató halászat a befagyott tavon Mayer János földművelési miniszter tiszteletére. Balra vadászkalapban Kaáli Nagy Dezső az Országos Vízépítési Igazgatóság mérnöke 1924-ben. A kép adományozója: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum.

Badacsonyi jégzajlás 1959-ben. A kép adományozója: Mészáros Zoltán.Badacsonyi jégzajlás 1959-ben. A kép adományozója: Mészáros Zoltán.

Balatonfüred a befagyott Balaton a hajóállomásnál. A parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei 1966-ban. A kép adományozója: Berkó Pál.Balatonfüred a befagyott Balaton a hajóállomásnál. A parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei 1966-ban. A kép adományozója: Berkó Pál.

Ge. Á.

További cikkek

Amikor még a tél volt a legbulisabb időszak
Amikor még a tél volt a legbulisabb időszak
Ugyan a farsang hagyománya még mindig él a jelmezes bulik formájában, egyáltalán nem olyan intenzitással, mint elődeink idejében: ők még tudták, hogyan dobják fel a szürke téli napokat. A Fortepan archívumának segítségével idézzük fel a múltat.
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Ha a karácsonyi versek Fortepan fotók lennének
Mindannyian ismerünk néhány karácsonyi verset a gyerekkorunkból és sokan valószínűleg egy-egy jelenetet is elképzeltünk hozzá. Ezt gondolatot vittük most tovább, ahol ünnepi Fortepan válogatásunkban karácsonyi versek részleteit társítottuk a képekhez.
Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek
Fortepan: app-teszt Veszprémben és a képekről eltűnő emberek
A Cooltusz csapata a Fortepan megálmodójával, Tamási Miklóssal beszélgetett a digitális és az analóg világ előnyeiről és hátrányairól, valamint a Fortepan közelgő fejlesztéséről, a Fortepan GO-ról a Pannon Unifest első napján.
Napi örömforrás: küldjön régi fotókat a Fortepannak!
Napi örömforrás: küldjön régi fotókat a Fortepannak!
Bánatűzőnek is kiváló a Fortepan új kezdeményezése: az oldal arra kéri az embereket, hogy küldjenek nekik régi érdekes vagy akár vicces családi fotókat.
Karácsony a múlt századból - így ünnepeltünk régen
Karácsony a múlt századból - így ünnepeltünk régen
Emlékeznek még a Kiskarácsony, nagykarácsony című klasszikus szövegére? Arra, amelyikben a karácsonyfán még gyertyák égtek, alá könyv és pöttyös labda került ajándékként és bizony Kevin nélkül is volt karácsony. Ma már egészen másként ünnepelünk, mint múlt században, a régi korok karácsonyi albumaival viszont egy kicsit felidézhetjük ezt az egyszerűbb, de stresszmentesebb karácsonyt.