Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sűrűn járt a gólya a Veszprémi Állatkertben idén

2020. december 27. 4:30
Nem tétlenkedtek idén a Veszprémi Állatkert lakói, már ami az utódnemzést illeti. A vadasparkban több új kölyök is született, akiket remélhetőleg mihamarabb, korlátozó intézkedések nélkül is meg lehet nézni. Cikkünkben bemutatjuk 2020 jövevényeit.

Január végén bővült a majomház zászlósfarkú kolobusz családja egy új taggal. Ezek az őserdei majmok egyébként 10-15 fős csapatokban élnek a vadonban és nagyon ragaszkodnak az átlagosan 15 hektáros területükhöz. Bár a földön is ügyesen mozognak, az igazi birodalmuk a fák lombjai közt van, veszély esetén pedig hangos kiáltásokkal és tapssal figyelmeztetik egymást.

Február 14-én született meg a Veszprémi Állatkert első szélesszájú orrszarvúbébije, Ria. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében Hollandiából érkezett az állatkertbe Rafiki, a fiatal tenyészbika, aki hosszas udvarlást követően elnyerte Rebeka, a nőstény orrszarvú szívét. Rebeka 16 hónap vemhesség után, igazi „szerelemgyerekként” Valentin-napon hozta világra borját.

Hamar befogadta a népes tevecsalád a március végén és április elején világra jött két borjút is, akik a képek alapján is nagyon élvezték a játékot a nyári napsütésben.

Szintén tavasszal bővült az impala család is, akiknél két új jövevény látta meg a napvilágot.

A bennett kenguruk sem tétlenkedtek, két „zsebibaba” született tavasszal, akiket először csak anyjuk erszényéből lehetett meglesni. Ez a szülői kapcsolat egyébként nagyon szoros náluk, hiszen a kicsi születése után 9 hónapig az erszényben marad és csak 12-17 hónap után válik le teljesen az anyjáról. De hogy ez a szülői ösztön mennyire erős a bennett kenguruknál, arra jó példa az, hogy sokszor a nőstények az elárvult bébiket is „örökbe fogadják” és sajátjukként gondozzák őket.

A tavaszi bébibumm valóban nagy volt a Veszprémi Állatkertben, hiszen a katta család sem tétlenkedett, májusban 4 kicsivel bővültek.

Bár a képen látszólag egy őzike néz ránk, valójában a júniusban született dámszarvas borjú ismerkedik a világgal. Ráadásul egyből ketten is lettek, hiszen a kislány mellett egy fiú is világra jött az agancsosoknál.

Középen a büszke pampanyúl anya, körülötte pedig a júliusban született ikrei. A veszprémi család így lett hirtelen négyfős.

Szépen gyarapodtak az alpakák is, szeptemberben és októberben is új jövevényt köszönthettek az állatkert gondozói. A nőstény és egy hím borjú is kiváló egészségnek örvend azóta is.

És persze ne feledkezzünk meg mindenki nagy kedvencéről, Bendegúzról sem! A dzselada páviánkölyök kalandos életéről korábban mi is írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikk
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz a dzselada páviánkölyök a Veszprémi Állatkert legújabb lakója – lenne, ha jelenleg nem gondozójának saját lakásában cseperedne, teljesen átszabva a mindennapi rutint. Pótmamájával együtt találkoztunk Bendegúzzal, hogy megtudjuk, milyen az, amikor egy kis majom bekerül egy család életébe.
Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.