Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Funkcióbővítéssel tennék vonzóbbá a veszprémi Vásárcsarnokot 2022-től

2021. január 28. 13:42
A 2021-es év a tervezésről és a közös gondolkodásról szól –mondta Brányi Mária alpolgármester és Temesvári Balázs VKSZ Zrt.-vezérigazgató egy több témában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Veszprémben.

Brányi Mária alpolgármester és a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, Temesvári Balázs sajtótájékoztató keretében számolt be a Vásárcsarnok jelenlegi helyzetéről és a tervezett hasznosításáról csütörtök délelőtt a Városházán.

- A Vásárcsarnok épülete és annak közvetlen környezete jelenleg önkormányzati tulajdonban van, ám a terület hasznosítását 1997 óta a VKSZ Zrt.-vel partnerségben az önkormányzat végzi. Az évtizedek óta működő partnerségen a veszprémi önkormányzat nem kíván változtatni - kezdte a sajtótájékoztatót Brányi Mária alpolgármester, majd kiemelte: mivel a jelenlévő járványhelyzet mindenkit új helyzet elé állított, „és senki nem tudja meddig tart”, ezért a VKSZ Zrt. és az önkormányzat abban állapodott meg, hogy két lépcsőből álló együttműködési dokumentumot terjeszt közösen a közgyűlés elé.

A terv két részből áll: az első része a 2021-es évre fókuszál, míg a második rész az azt követő időszakról szól. Az alpolgármester szerint erre azért van szükség, mert az a kiskereskedői bázis, amely jelenleg a Vásárcsarnokban működik, a fennmaradás érdekében segítségre szorul.

Az együttműködési dokumentum első részében az áll, hogy a 2021. január 31-én lejáró együttműködési vagyonkezelői szerződéseket először egyéves futamidőre meghosszabbítják, majd ennek lejárta után egy hosszabbtervű megállapodást köt az önkormányzat a VKSZ Zrt-vel.

A VKSZ Zrt. évek óta gondolkozik arról, hogy miként lehetne a Vásárcsarnokban folyó életet korszerűsíteni és a mai igényekhez jobban igazítani. Erre már számos javaslat született, az együttműködés második része erről szól. Az alpolgármester hangsúlyozta, a tervek kidolgozásánál a térségben élők érdekeit helyezik élőtérbe, és be szeretnék őket vonni a folyamatokba. „Nagy változásokra nem kell számítani, mindent jobbá szeretnénk tenni ”-fogalmazott.

Vonzóbb, önálló attrakcióként is működő piac létrehozása a cél

Temesvári Balázs kifejtette, az együttműködés második lépéseként

szerethetőbb, és a város igényeihez jobban illeszkedő dolgokkal szeretnék a Vásárcsarnok vonzerejét és működését javítani.

Országos és nemzetközi példákat megvizsgálva jutottak arra, hogy a hely nem igazán vonzó mindenki számára, és a parkolóhelyek száma is véges.

„Kevés a kínálat az igényhez képest, ami egy ilyen méretű városban megjelenhet a vásárlók részéről, ezért fontosnak tartjuk a kínálati lehetőségek bővítését. Látszik, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi minőségi termékek iránt, ebben előrébb szeretnénk lépni”- fogalmazott.

Mint mondta, a meglévő funkciókat nem tervezik megszüntetni, de többek közt szeretnének olyan vendéglátóegységeket kialakítani, ami bevonzza a fiatalabb korosztályt is. Számos dél-európai országban tapasztalat, hogy a napot az emberek a piacokon kávézókban, vagy reggelizőkben kezdik, szerinte jó marketinggel az embereket itt is hozzá lehetne ehhez szoktatni. Budapesten rendszeres program a piacok látogatása, a kulturális vonzerő javításával Veszprémben is kialakíthatók ilyen szokások.

Illusztráció: a lisszaboni Time Out piac a minőségi vendéglátóegységeivel és kínálatával nem csak a helyiek, hanem a turisták körében is népszerű. Fotó: Richard Mc/Pixabay.Illusztráció: a lisszaboni Time Out piac a minőségi vendéglátóegységeivel és kínálatával nem csak a helyiek, hanem a turisták körében is népszerű. Fotó: Richard Mc/Pixabay.

„Ha megfelelő és vonzó kínálatot tudunk kínálni, akkor az egész térségbe be tud kapcsolódni a Vásárcsarnok. Tapasztalat, hogy a főváros irányából érkező, Balatonra tartó nyaralótulajdonosok és turisták egyre inkább a 8-as utat használják közlekedési útvonalként, így nekik is alternatíva lehet egy modernebb piac szolgáltatásainak igénybevétele”- mondta.

Temesvári Balázs kiemelte, interakciót szeretnének kialakítani a kereskedőkkel, nem szeretnének a fejük felett dönteni.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a volt bútorgyár területének megvásárlásával a Vásárcsarnok parkolókapacitása 2023-ig ideiglenesen ott bővíthető.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ha a terveket a közgyűlés elfogadja, az igényesebb környezet kialakítása miatt az infrastruktúra átalakításához mindenképp át kell majd alakítani az épületet. Az idei év a tervezésről szól, és csak az önkormányzattal való egyeztetések után derülhet ki, hogy mindez mennyibe kerülhet a városnak.

A beavatkozásokat 2022-ben kezdhetik el. A tervek szerint a beruházási programot követően olyan helyszínné válhat a veszprémi piac és a vásárcsarnoknak helyet adó ingatlan, hogy helyi gasztronómiai rendezvényeket és főzőversenyeket vagy egyéb találkozókat tud majd kiszolgálni, és akár önálló attrakciója is lehet a városnak.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztató további témáival egy külön cikkben foglalkozunk.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.