Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C

Ezerszer is igen – jövő héten kezdődnek a Házasság Hete programjai

2021. február 2. 4:00
Sok más programsorozattal egyetemeben a Házasság Hete programjainak jelentős része is az online térbe korlátozódik, a szervezők így is mély tartalmú és változatos előadásokkal készülnek. Az idei kulcsmondat: ezerszer is igen.

Közel két évtizede Angliából indult el az a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet. Ma már 4 kontinens 21 országában, közte Magyarországon is ünneplik.

Veszprém 2013-ban csatlakozott a Házasság Hete országos programsorozatához, azóta folyamatosan bővült, egyre színesebb és kreatívabb lett a kínálat ebben a tematikus hétben.

Az idei rendezvényt – oly sok másikkal egyetemben – a világjárvány korlátok közé szorítja, ezért az online tér adta lehetőségeket kihasználva, elsősorban a képernyők elé várják majd az érdeklődőket a szervezők.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a Szentháromság téren tartották, amelyen Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy a Házasság Hete évről évre gazdagodott, mind programkínálatban, mind pedig az érdeklődők számában. Idén a járvány ezt némileg visszavetette, de így sem mondanak le azon terveikről, amit korábban elhatároztak.

A polgármester ezek közül kiemelte az idén gyémántlakodalmas házaspárok köszöntését, amellyel hagyományt szeretnének teremteni a városban. A koronavírus miatt most még nincs lehetőség megtartani ezt a személyes találkozót, viszont addig is Porga Gyula felhívást tesz közzé, amely kapcsán várja azon házaspárok, vagy az ő családtagjaik jelentkezését, akik idén ünneplik házasságkötésük 60. évfordulóját. Megígérte, amint a pandémia időszakát magunk mögött hagyjuk, bepótolják ezt a találkozót is.

A Házasság Hete február 7-én veszi kezdetét egy ünnepi nyitó istentisztelettel a Kálvin park református templomában.

Itt – a járványügyi szabályok betartása mellett – Závodi Zsuzsanna református lelkész hirdeti az igét, a házaspárok pedig áldásban részesülnek.

A sajtótájékoztatón a lelkész kiemelte, azt hűséget, amire igent mondunk a házasságkötés alkalmával, Istentől tanultuk, a mai világban pedig különösen fontos, hogy együtt, a párunkkal tudjuk megélni az örömöt és a nehézségeket is.

Závodi ZsuzsannaZávodi Zsuzsanna

Az egyhetes programsorozatot szintén egy egyházi esemény zárja, a Szent Margit templomban Udvardy György érsek főcelebrálásával tartanak szentmisét február 14-én.

Az érsek a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos az, hogy egy város életének szerves része a házasság megünneplése, ez egyben közösségkovácsoló erővel is bír.

A Házasság Hetének jelmondata: ezerszer is igen. Istennek ezer év és egy nap ugyanazt jelenti, nekünk viszont megerősítést ad, ha újra és újra hitet teszünk a hűség mellett

- fogalmazott az érsek.

Udvardy GyörgyUdvardy György

A Házasság Hete programsorozatba több városi intézmény is aktívan bekapcsolódott idén is. A Laczkó Dezső Múzeum az online térben mutatja be, hogy milyen esküvői szokások, ruhaviseletek voltak 100 évvel ezelőtt, valamint a Várban szelfiponttal is készül az érdeklődőknek.

A Veszprém TV az egy hét alatt több tematikus műsorral is készül szakértők és családok bevonásával, valamint a Családpasztorációs Iroda tagjaival együtt.

Ezeken kívül a Házasság Hete programsorozat részeként a Kukkantó Baráti Kör egy rajzpályázatot is hirdet a 4-10 év közötti gyermekek számára, melynek témája Szabó Lőrinc egyik idézete: "Szeretsz? - kérdezte a Vén Rigó. "Szeretlek!" - szólt a Nap. "Akkor hát szép lesz a világ?" "Még szebb és boldogabb!" A rajzpályázatban nincs kikötve a stílus, vagy a technika. A műveket február 9-ig várják a Veszprém Televízió - Kukkantó, 8200 Veszprém, József Attila út 38. címre, vagy online az info@kukkanto.org címre.

A Házasság Hete programjait online a legegyszerűbben a Veszprémi Érsekség Youtube-csatornáján, illetve a Veszprém TV médiafelületein lehet nyomon követni.

A részletes programért és toivábbi információkért görgessenek lejjebb!

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.